Hrana ima odločilen vpliv na naše zdravje. Vse, kar zaužijemo in vsa človekova doživljanja, najsi bodo fizična, čustvena ali duševna, vplivajo na dogajanje v naših telesih.
»Zdrava črevesna flora je osnova našega zdravja. Če je ravnovesje črevesne flore porušeno zaradi stresa, nepravilnega prehranjevanja, zdravljenja z antibiotiki ali prebolele okužbe prebavil, nas spremljajo občutki napihnjenosti, smo utrujeni in brez energije. V zadnjem času so najbolj pogoste nevšečnosti, ki jih povzročajo glivice,« uvodoma razlaga Nada Štrovs iz centra za diagnostiko in terapije Studio Ank.
Petina zahodnjakov je že predebelih
Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je v državah zahodne Evrope – in po teh statistikah sem lahko umestimo tudi Slovenijo – kar petina odrasle populacije predebele. »Debelost pogosto spremlja sladkorna bolezen tip 2, arterijska hipertenzija, porušeno ravnovesje lipoproteinov v krvi, ateroskleroza, ishemična bolezen srca, nekatere oblike raka, bolezni gibalnega aparata, žolčni kamni in varikozno razširjene vene,« pojasnjuje sogovornica.
Če smo zdravi, nismo utrujeni
Zdrava prebava pomeni dobro počutje. Nismo utrujeni, imamo fizično moč in psihično smo stabilni. Zanjo moramo doseči ravnovesje med živili in našim organizmom: uživati moramo veliko vlaknin, hrana naj ima nizko kalorično vrednost z nizko vsebnostjo maščob in soli ter nizek glikemični indeks.
Ne pozabite na vodo
Za zdravo prebavo in dobro počutje moramo uživati dosti tekočine, zlasti navadne vode. Nada Štrovs: »Vsak stres, ki ga telo ali um zazna, pusti posledice. Tako se razvijejo stresni gastritis, vnetje žolčnika, motnje v funkciji slinavke in mnoge druge spremembe. V našem studiu opravljamo diagnostične preglede že deset let in v tem času opažamo precejšno rast tovrstnih težav. Zaradi porušenega ravnovesja črevesne flore pa beležimo tudi številne bolezni prebavil. Njihovi najpogostejši povzročitelji so stres, glivice in alergije,« je pogovor zaključila strokovnjakinja.
Ljudje smo si med sabo različni, za vse pa velja nekaj smernic:
1. jejte manj a pogosto
2. termično obdelana sadje in zelenjava preprečujeta razvoj raka in hipertenzijo
3. surova zelenjava preprečuje vnetne bolezni
4. gomolji preprečujejo prebavne motnje
5. jagodičevje preprečuje zaprtost
6. ribe preprečujejo sladkorno in debelost
7. beljakovin in škroba ne jejte v istem obroku, kombinirajte škrob s škrobom, beljakovine z beljakovinami in zelenjavo z zelenjavo.
8. za zdravo prehrano in prebavo je pomembno, da živila uživamo sveža; ne jejmo pogrete, kemično obdelane in preveč začinjene hrane.
9. jejmo, ko smo lačni in nehajmo jesti, ko nismo več lačni
10. ne jejmo, ko smo utrujeni, jezni, vznemirjeni
11. naenkrat jejmo le eno vrsto hrane
12. jejmo čim manj
13. izogibajmo se beli moki, belemu sladkorju, soli in mleku
14. ne pozabimo na redno telesno aktivnost!
Peter Motnik