Domov ZdravjePrehrana Samooskrba postaja pomemben del življenja Slovencev

Samooskrba postaja pomemben del življenja Slovencev

7 ogledov

Zahteva po kakovostnem, okusnem, a obenem žepu prijaznem in zdravem prehranjevanju je danes vse močnejša. Kar 72 odstotkov anketirancev pravi, da gojijo svojo zelenjavo in več kot polovico jih goji tudi svoje sadje. Ob tem pa v ospredje stopa tudi vse pomembnejša zaveza podjetij po družbeni odgovornosti in ohranjanju našega okolja.

Ob projektu Odgovorna kakovost je Rio Mare v juliju pripravil raziskavo o prehranjevalnih navadah Slovencev. Rezultati kažejo, da več kot tri četrtine anketirancev (42 odstotkov), starih med 16 in 65 let, uživa vsaj tri obroke na dan. Več kot tretjina jih zapravi med sto in dvesto evrov na mesec za hrano. Zelenjavo in sadje dnevno uživa dve tretjini (64 odstotkov) vseh anketirancev, medtem ko meso in sladkarije dnevno uživa manj kot tretjina (30 odstotkov) sodelujočih v raziskavi. Večina vprašanih, ki zase opredeljujejo, da ne sledijo zdravemu življenjskemu slogu, kot glavni razlog navajajo pomanjkanje telesne vadbe in visoke cene zdrave hrane. Približno tretjina (29 odstotkov) jih uživa konzervirano tuno enkrat ali večkrat na teden. Okoli dve tretjini tistih, ki jedo konzervirane ribe, meni, da so podatki o izvoru tune pomembni. Kot najpomembnejši dejavnik za nakupne odločitve pa navajajo okus, zaznano kakovost in ceno. Skoraj polovica vprašanih bi bila pripravljena plačati več za izdelke, ki jih proizvaja ekološko ali družbeno odgovorno podjetje.

Ribe so pomemben del naše prehrane
Mojca Cepuš, strokovnjakinja na področju nutricionizma, se pridružuje projektu: »Vesela sem, da lahko podprem projekt Odgovorna kakovost, ki se poleg prizadevanj za trajnostni ribolov osredotoča tudi na bolj zdravega in ozaveščenega potrošnika. Riba je vedno imela pomembno vlogo v naši prehrani. Uravnotežena prehrana, kamor ribe zagotovo sodijo, je dandanes še toliko bolj pomembna, saj se na naših krožnikih še prehitro znajdejo nekakovostna in prehransko prazna živila, katerih prekomerno uživanje sodi v bolezni sodobnega časa.«

Rio Mare po sedmih načelih zavezanosti
Projekt »odgovorna kakovost« je odgovor blagovne znamke Rio Mare prav na področju ohranjanja celovitosti okolja, v katerem delujejo, s ciljem zagotavljati odlično kakovost skozi celotno nabavno verigo, od trenutka ulova rib do postrežbe izdelka na naših mizah. Projekt Odgovorna kakovost vsebuje sedem načel, ki predstavljajo zavezo družbe po trajnostnem razvoju in odgovornosti do okolja: lov tunov in zaščita ekosistema, spoštovanje okolja in ljudi, izbor primarnih surovin, analize in nadzor, sledljivost izdelkov ter zavezanost k transparentnosti in na koncu ključno zavezanost k zdravju.

***

Prehrana Slovencev v devetih točkah

1. Tretjina vprašanih (36 odstotkov) porabi manj kot sto evrov na mesec za nakup hrane.
2. Približno dve tretjini vprašanih (49 odstotkov) popije vsaj dva litra tekočine na dan.
3. V celoti več kot dve tretjini anketirancev (72 odstotkov) pravi, da gojijo svojo zelenjavo in več kot polovico jih goji tudi svoje sadje (58 odstotkov).
4. Na večino prebivalcev (66 odstotkov) niso vplivali oglasi ministrstva za kmetijstvo in okolje.
5. Ljudje se večinoma (78 odstotkov) strinjajo z izjavami, da konzervirana hrana vsebuje konzervanse, skoraj dve tretjini vprašanih (62 odstotkov) pa trdi, da si preberete oznake z vsebino pri nakupovanju izdelkov za konzervirano hrano.
6. Približno dve tretjini vprašanih (66 odstotkov), ki jedo konzervirano tuno, pravijo, da so naslednji elementi tunine zelo pomembni: vrsta tune, način ulova, kraj ulova itd.
7. Večina vprašanih (72 odstotkov) bi zamenjalo blagovno znamko zaradi nižje cene, a le v primeru enake kakovosti in okusa. Dejavnik sledljivosti tune (izvor izdelka ter proces proizvodnje) bi v nakup prepričal približno 57 odstotkov vprašanih.
8. Tisti, ki jedo konzervirane ribe, jedo tudi konzervirane sardele in skuše. Četrtina uživa le konzervirano tunino (27 odstotkov).
9. Večina vprašanih konzervirano tuno uživa s kruhom (73 odstotkov), vendar je prav tako priljubljena kot del solate (64 odstotkov) ali s testeninami (62 odstotkov).

 

Tia Kemperle

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi