7.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Sladica za vse letne čase

Otroci ga obožujejo, prav tako večina odraslih. Ena kepica nam je običajno premalo, saj ko ga poizkusimo naše brbončice podivjajo od veselja. Izbiramo lahko med mnogo okusi, zaradi česar je mogoče zadovoljiti še tako zelo zahtevnega kupca. Jemo ga lahko samega, nekateri se z njim sladkajo ob skodelici kave, drugi ga pomešajo v vročo čokolado, spet tretji z njim popestrijo okus tortice. Beseda seveda teče o sladoledu, priljubljeni sladici, ki že dolgo časa ni rezervirana samo za poletne mesece, temveč je primerna za vse letne čase. O njem nam je nekaj več povedal Sladjan Topić iz priznane slaščičarne Rustika v Celju.

Italijani so poznani po dobrem sladoledu, kajne? V Firencah imajo celo festival posvečen »gelatu« …
Njihov sladoled gelato originale je polnega in bogatega okusa, je zelo kremast in mnogi so nad njim navdušeni. Povsem drugačen je klasični ameriški sladoled ice cream, kjer že samo ime pove, da gre bolj ali manj za ledeno zamrzlino. Vsebnost maščob je pri Italijanih višja, kar pomeni, da je sladoled nekoliko lažji, deluje bolj sveže … Pri nas uporabljamo malenkost manj maščob in precej manj sladkorja kot naši sosedje. Taki sladoledi so na otip nekoliko bolj mrzli, svilnati in mat barve.
Zakaj domači sladoledi običajno niso tako zelo dobri kot tisti, ki ga kupimo?
Sladoled, ki ga delamo doma ni slab, predvsem zato ker vemo, kaj damo notri in koliko je teh sestavin. Toda tudi če imamo doma aparat za pripravo sladoleda, običajno še to ni dovolj, da pridemo do optimalnega rezultata. Zavedati se namreč moramo, da je poleg izbire kvalitetnega aparata in sestavin, pomemben še postopek dela, znanje, recept, čas, količina, izkušnje … Domači sladoledi so običajno dobri, ampak še vedno mnoge bolj privlači kupljen, kjer je dodelana vsebina, pa še prodaja se v prostoru, ki je za to namenjen.
Kaj vi potrebujete za pripravo sladoleda?
Surovine, primeren prostor, stroj za izdelavo sladoleda, pasterizator, profesionalni prodajni pult itd. Najprej na primer skuhamo osnovno mlečno bazo, iz katere delamo mlečne sladolede, lahko pa tudi pripravimo sadno ali pa čokoladno bazo, iz katere nastajajo recimo baccio, rocher, mon cheri …
Ampak kljub zamrzevanju ima sladoled rok trajanja …
Seveda, tako kot vsako živilo ima tudi sladoled rok trajanja. V prodajni vitrini ga lahko imamo približno 72 ur, medtem ko je rok trajanja v zamrzovalnih omarah (pri temperaturi – 20 stopinj) šest mesecev.
Dobro pa je vedeti, da ni vedno najboljše tisto, kar je očem videti privlačno …
Še posebej otroke privlačijo živahne, izrazite barve, od intenzivno zelenih, modrih, rumenih. Toda ravno v njih je običajno skritih precej dodatkov, kar ni najboljša izbira, če želimo našim najmlajšim ponuditi zdravo sladico. Še posebej apeliram na starše, naj bodo vsaj toliko zahtevni, da za zase in svoje otroke izberejo tisto, kar je najboljše.
Bi rekli, da smo Slovenci zahtevne stranke ali nam je bolj ali manj vseeno, kakšen sladoled nam ponudijo?
V preteklosti je veljalo, da ni važno, kaj jemo, ampak koliko dobimo. Dandanes so kupci bolj osveščeni in radi vedo, kaj kupijo.
Toda na sladolednih vitrinah so napisani samo okusi, ne pa tudi sestavine sladoleda. Deklaracij torej ne moremo prebrati.
Res je. Ravno zato morajo biti kupci toliko odgovorni, da se pozanimajo pri prodajalcih iz česa je narejen sladoled. Veste, dober prodajalec, ki je seznanjen o tem, kar prodaja, je ključnega pomena za uspeh v tem poslu. Menim, da je ravno v tem naša prednost, saj lahko vsakdo pridobi vse informacije, ki ga zanimajo; kar naše stranke zelo cenijo. Zvesti odjemalci med drugim vedo, da je na primer prava vanilja bele barve in ne rumena. Obarvanost že pomeni dodana barvila. Mi ga pripravljamo tako, da v mlečni sladoled nastrgamo vaniljev strok (kar se vidi v temnih pikicah v sladoledu), da je okus zares pristen. Ves čas stremimo k svežim sestavinam, sadje, ki ga pridobivamo od drugod, pa je sveže nabrano, globoko zamrzjeno in nam dostavljeno. Kupci znajo čedalje bolj preceniti kvaliteto, kar je tudi prav!
Zdaj obstajajo že sladoledi, ki ga lahko uživajo vegani. Iz česa je torej narejen?
Veganski sladoledi so v večini narejeni izključno iz sadja ter sadnega sladkorja – fruktoze.
Po katerih sladoledih je največ povpraševanja?
Še vedno po vanilji, čokoladi in jagodi, čedalje več sladolednih navdušencev pa radi eksperimentirajo in preizkušajo nove okuse. Zanimivi se jim zdijo na primer naš sezonski breskov ali melonin sladoled ali sladoled iz lubenice, precej se igramo tudi s čokolado, ki se ji ne more upreti skorajda nihče!

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

PRISTNI OKUSI EVROPE – ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE

Spoznajte kulinarični navdih narave – Pristni okusi Evrope Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini...

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim...

Sanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Tek je osvojil srca mnogih. Privlači s svojo enostavnostjo in dostopnostjo, hkrati pa nudi obilo koristi za zdravje. Za marsikaterega tekača pa je vrhunec...

Pomemben gradnik našega telesa

Sara Sočan Beljakovine ali proteini so zelo pogosto del našega besednjaka, vendar navadno vemo le to, da jih naše telo potrebuje za svoje nemoteno delovanje....

Nasveti za sijočo in mladostno polt po 30. letu starosti

Zagotovo ste že slišali pregovor, da so trideseta leta nova dvajseta. In čeprav je to lahko res, pa je dejstvo, da se naša koža...

Kolagen – Odkrijte skrivnost neoviranega gibanja brez bolečin

V hitrem ritmu sodobnega življenja je skrb za naše telo pogosto postavljena na stranski tir. A eno je gotovo: ohranjanje naše osnovne mobilnosti je...

Če kruhek pade ti na tla…

Darjan Lapanje  Ko govorimo o prehrani, nikakor ne moremo mimo tistega osnovnega živila, ki že dolga stoletja velja za najpomembnejši del prehrane po vsem svetu....

Zimska oda radosti. Letos žal drugače.

Smučanje ni le šport, ampak prava poezija gibanja. Drsite po snežni belini, zarisujete elegantne loke in se prepuščate ritmu smuči, ki se ubrano zlivajo...

Teden dni do čistega in brezskrbnega doma

Vas ob misli na spomladansko čiščenje stisne ob srcu? Ne obupajte! Čeprav se zdi naloga obsežna, jo lahko z nekaj preprostimi nasveti opravite hitreje...

Zaupljiv odnos z zdravniki je temelj zdravja vaših otrok

Cepljenje proti HPV je varen in učinkovit način za zaščito otrok in mladostnikov pred okužbo s HPV, ki lahko vodi do več vrst raka...