Domov ZdravjePrehrana Sladica za vse letne čase

Sladica za vse letne čase

8 ogledov

Otroci ga obožujejo, prav tako večina odraslih. Ena kepica nam je običajno premalo, saj ko ga poizkusimo naše brbončice podivjajo od veselja. Izbiramo lahko med mnogo okusi, zaradi česar je mogoče zadovoljiti še tako zelo zahtevnega kupca. Jemo ga lahko samega, nekateri se z njim sladkajo ob skodelici kave, drugi ga pomešajo v vročo čokolado, spet tretji z njim popestrijo okus tortice. Beseda seveda teče o sladoledu, priljubljeni sladici, ki že dolgo časa ni rezervirana samo za poletne mesece, temveč je primerna za vse letne čase. O njem nam je nekaj več povedal Sladjan Topić iz priznane slaščičarne Rustika v Celju.

Italijani so poznani po dobrem sladoledu, kajne? V Firencah imajo celo festival posvečen »gelatu« …
Njihov sladoled gelato originale je polnega in bogatega okusa, je zelo kremast in mnogi so nad njim navdušeni. Povsem drugačen je klasični ameriški sladoled ice cream, kjer že samo ime pove, da gre bolj ali manj za ledeno zamrzlino. Vsebnost maščob je pri Italijanih višja, kar pomeni, da je sladoled nekoliko lažji, deluje bolj sveže … Pri nas uporabljamo malenkost manj maščob in precej manj sladkorja kot naši sosedje. Taki sladoledi so na otip nekoliko bolj mrzli, svilnati in mat barve.
Zakaj domači sladoledi običajno niso tako zelo dobri kot tisti, ki ga kupimo?
Sladoled, ki ga delamo doma ni slab, predvsem zato ker vemo, kaj damo notri in koliko je teh sestavin. Toda tudi če imamo doma aparat za pripravo sladoleda, običajno še to ni dovolj, da pridemo do optimalnega rezultata. Zavedati se namreč moramo, da je poleg izbire kvalitetnega aparata in sestavin, pomemben še postopek dela, znanje, recept, čas, količina, izkušnje … Domači sladoledi so običajno dobri, ampak še vedno mnoge bolj privlači kupljen, kjer je dodelana vsebina, pa še prodaja se v prostoru, ki je za to namenjen.
Kaj vi potrebujete za pripravo sladoleda?
Surovine, primeren prostor, stroj za izdelavo sladoleda, pasterizator, profesionalni prodajni pult itd. Najprej na primer skuhamo osnovno mlečno bazo, iz katere delamo mlečne sladolede, lahko pa tudi pripravimo sadno ali pa čokoladno bazo, iz katere nastajajo recimo baccio, rocher, mon cheri …
Ampak kljub zamrzevanju ima sladoled rok trajanja …
Seveda, tako kot vsako živilo ima tudi sladoled rok trajanja. V prodajni vitrini ga lahko imamo približno 72 ur, medtem ko je rok trajanja v zamrzovalnih omarah (pri temperaturi – 20 stopinj) šest mesecev.
Dobro pa je vedeti, da ni vedno najboljše tisto, kar je očem videti privlačno …
Še posebej otroke privlačijo živahne, izrazite barve, od intenzivno zelenih, modrih, rumenih. Toda ravno v njih je običajno skritih precej dodatkov, kar ni najboljša izbira, če želimo našim najmlajšim ponuditi zdravo sladico. Še posebej apeliram na starše, naj bodo vsaj toliko zahtevni, da za zase in svoje otroke izberejo tisto, kar je najboljše.
Bi rekli, da smo Slovenci zahtevne stranke ali nam je bolj ali manj vseeno, kakšen sladoled nam ponudijo?
V preteklosti je veljalo, da ni važno, kaj jemo, ampak koliko dobimo. Dandanes so kupci bolj osveščeni in radi vedo, kaj kupijo.
Toda na sladolednih vitrinah so napisani samo okusi, ne pa tudi sestavine sladoleda. Deklaracij torej ne moremo prebrati.
Res je. Ravno zato morajo biti kupci toliko odgovorni, da se pozanimajo pri prodajalcih iz česa je narejen sladoled. Veste, dober prodajalec, ki je seznanjen o tem, kar prodaja, je ključnega pomena za uspeh v tem poslu. Menim, da je ravno v tem naša prednost, saj lahko vsakdo pridobi vse informacije, ki ga zanimajo; kar naše stranke zelo cenijo. Zvesti odjemalci med drugim vedo, da je na primer prava vanilja bele barve in ne rumena. Obarvanost že pomeni dodana barvila. Mi ga pripravljamo tako, da v mlečni sladoled nastrgamo vaniljev strok (kar se vidi v temnih pikicah v sladoledu), da je okus zares pristen. Ves čas stremimo k svežim sestavinam, sadje, ki ga pridobivamo od drugod, pa je sveže nabrano, globoko zamrzjeno in nam dostavljeno. Kupci znajo čedalje bolj preceniti kvaliteto, kar je tudi prav!
Zdaj obstajajo že sladoledi, ki ga lahko uživajo vegani. Iz česa je torej narejen?
Veganski sladoledi so v večini narejeni izključno iz sadja ter sadnega sladkorja – fruktoze.
Po katerih sladoledih je največ povpraševanja?
Še vedno po vanilji, čokoladi in jagodi, čedalje več sladolednih navdušencev pa radi eksperimentirajo in preizkušajo nove okuse. Zanimivi se jim zdijo na primer naš sezonski breskov ali melonin sladoled ali sladoled iz lubenice, precej se igramo tudi s čokolado, ki se ji ne more upreti skorajda nihče!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi