Nekoč, ko otroci še nismo imeli pametnih telefonov in elektronskih tablic, smo se igrali brez televizije, na dvoriščih in travnikih. In ko je regrat porumenil travnike, smo komaj čakali, da so se na cevkah cvetovi spremenili v lučke. Saj veste, sive kepice iz neštetih malih padalc, ki jih veter odnese in kjer padejo na plodna tla, vzklije novo življenje. Iz cevk smo znali delati piščalke, ne sprašujte kako, ampak piskali pa smo.
Gorazd Marinček
Skratka, posebej previdno si odtrgal cevko z lučko, da se ni prehitro raztresla, ker potem igra ni veljala. Zamižal si in si tiho zaželel nekaj lepega (le kaj bi drugega?!), zajel sapo in na vso moč pihnil, da bi vsa padalca odpihnil z blazinice. Če je uspelo, se je želja izpolnila. Igrali smo se seveda v mešani družbi in draž je bila v tem, da te je soigralka žareče pogledala, zaprla oči in si nekaj zaželela. Tako je bilo sporočilo posredovano, četudi niso vsa padalca poletela.
Danes ne srečam otrok, ki bi se lovili po travnikih in se šli take igrice. Imam pa dve leti staro vnučko Lučko, ki mi pravi: »Dedi, če boš kašal, boš šel k zdavniku!« Če boš kašljal, boš šel k zdravniku. Tako. In smo spet pri regratu.
Ne pravijo mu zaman domači zdravilec, saj ima številne ugodne učinke na naše zdravje. Je bogat vir vitamina C, vsebuje tudi minerale, predvsem kalij, kalcij in železo ter eterična olja. Uporabljamo celo rastlino: liste, cvetove in korenine. Bolj znani regratovi izdelke so regratov sirup, regratov čaj (iz posušenih cvetov) in regratovo vino. Pražene korenine se uporablja kot kavni nadomestek. Regratov sirup naredimo sami iz regratovih cvetov, sladkorja in limone.
Regrat in izdelki pomagajo pri čiščenju krvi, pri lažjem izkašljevanju, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja itn. Moderne so diete z regratom: za hujšanje, za razstrupljanje in zmanjšanje zakisanosti telesa.
Osebno ga najraje uživam v solati in to preko celega leta. Posebej praznična je tista, ko liste premešam s krompirjem v kosih in zabelim z popečenimi koščki slanine, zalitimi z jabolčnim kisom. Če ga naberem in si ga pripravim sam, mi gre še posebej v slast. Seveda so še drugi, kar številni načini uživanja rastline ali pripravkov iz nje.
Regrat, da bo res zdravilen, nabirajmo na ekoloških travnikih, ali pa si ga gojimo sami na lastnem vrtu, kar je ponekod v svetu že običaj.
In po uživanju regrata ne bom kašljal in ne bo mi treba k zdravniku. Namesto tega si bom vnučko Lučko posadil na kolena, prijela bova regratovo lučko, zamižala, si zaželela nekaj lepega in pihnila kar se da, da bodo padalca poletela daleč, daleč … Da ji bo lepo, da bo zdrava in srečna. In tako naj bo tudi vam, drage bralke in bralci!