Domov ZdravjePrehrana Zdravilna moč magnezija

Zdravilna moč magnezija

6 ogledov

 

Magnezij prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, k ravnotežju elektrolitov, k sproščanju energije pri presnovi, k delovanju živčnega sistema in mišic, k ohranjanju zdravih kosti in zob, k normalnemu psihološkemu delovanju, ima vlogo pri sintezi beljakovin in pri delitvi celic.

IVAN SOČE
Očitno magnezij vpliva na izjemno veliko telesnih funkcij in imamo veliko razlogov, da poskrbimo, da ga zaužijemo dovolj.
Povečane potrebe imajo:
– Športniki, ker magnezij sodeluje pri nevtralizaciji presežnih kislin v mišicah in ga veliko izgubijo s potenjem. Ob nezadostni preskrbi z magnezijem se pojavljajo krči in poveča se dovzetnost za poškodbe, zato je treba pri vse telesnih naporih skrbeti za magnezij (pred telesnimi napori in tudi po njih), da se mišice čim prej regenerirajo.
– Nosečnice in doječe matere.
– Starejši
– Bolniki, ki jemljejo zdravila
– Bolniki, s specifičnimi zdravstvenimi težavami (težave s srcem, glavoboli, migrenami, krči v kateri koli mišici, visok krvni tlak, omotičnost, vrtoglavica, slaba koncentracija, sladkorni bolniki ipd.).

Če magnezija ne vnašamo dovolj, ga telo nadomešča iz zalog, predvsem kosti. Zato je pomanjkanje magnezija, vsaj v začetni fazi, pogosto spregledano. Če začutimo mišični tremor, če imamo motnje pri požiranju, mišično oslabelost ali krče (posebej nemirne noge v spanju, pa tudi menstrualne krče), če smo dalj časa zaprti, hitro utrudljivi, razdražljivi, nemirni, dekoncentrirani, če imamo motnje spanja, glavobol, slabšo koncentracijo ali druge psihične spremembe, če nimamo teka, pogosto bruhamo ali čutimo splošno slabost, moramo pomisliti na magnezij. Enako ne smemo pozabiti na magnezij, visok krvni tlak, pospešeno bitje srca, aritmijo, ali kakršne druge bolezni srca. Magnezij ima, skupaj s kalcijem, protistresni in antidepresivni učinek in preprečuje nastanek ledvičnih in žolčnih kamnov.
V novejšem času se je pojavilo magnezijevo pršilo za čezkožni vnos magnezija. Znanstveniki z univerze v Cardiffu so ugotovili “da ni dvoma v učinkovito prepustnost magnezija, ki ga nanesemo in vtremo v kožo”. Evropska revija za prehranska raziskovanja je objavila znanstveni članek, v katerem avtorja navajata: “… da vnos magnezija v obliki klorida skozi kožo, zviša raven magnezija v relativno kratkem času.” V 12 tednov trajajočem preizkusu se je 89 % udeležencem raven magnezija v povprečju zvišala za 59,7 odstotkov, kar je celo več od črevesne absorpcije. Uživanje magnezijeva klorida, čeprav skozi kožo, ima enake koristi kot oralno, z razliko, da nima odvajalnega učinka in da je primeren za vse, ki imajo težave s prebavnim sistemom in z absorpcijo magnezija. Koristen in želen stranski učinek čezkožnega vnosa je negovana koža.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi