Domov ZdravjeRecepti Vitaminski napitki – zmešančki

Vitaminski napitki – zmešančki

41 ogledov

 

Zeleni zmešančki, imenovani tudi zeleni smutiji so kašasti sokovi pripravljeni iz zelenja (zelenolistni deli različne zelenjave) in različnega sadja, ki da soku prijeten sladek okus in kremasto strukturo. Privoščite si kozarec napolnjen z vitamini, minerali, aminokislinami, encimi … ter poskrbite za čiščenje črevesja, izboljšan imunski sistem in ustvarjanje bazičnega okolja v organizmu.

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Največjo prehransko vrednost daje zmešančku zelenje, ki je bogato z vsemi esencialnimi aminokislinami in tudi maščobnimi kislinami (omega 3 in omega 6), številnimi minerali (kot so kalcij, magnezij, železo idr.), vitamini (npr. betakaroten -provitamin vitamina A, vitamin C, E, K ter vitamini B kompleksa), številnimi bioaktivnimi-zaščitnimi snovmi (klorofil idr.) ter encimi. Svojo prehransko vrednost doda še sadje, ki nas oskrbi z energijo in obogati s številnimi vitamini in različnimi bioaktivnimi snovmi.
Ker je zmešanček le močno zmlet (med mešanjem mu nismo nič odvzeli) ohrani vse vlaknine, ki pomagajo pri čiščenju črevesja. Največjo prehransko vrednost zmešančkov pa bomo zagotovo dosegli, če bomo pri pripravi uporabljali divje rastočo in ekološko pridelano sadje in zelenjavo. Odlika zmešančkov je tudi bazično delovanje, s čimer pomagamo telesu pri nevtraliziranju zakisanosti, ki je vzrok številnim civilizacijskim boleznim.

Zeleni zmešanček

Za 2 osebi potrebujemo:
½ l poljubnega soka ali vode
1 banano
2 pomaranči
košček ingverja
1 j. žlico hladno stisnjenega orehovega ali konopljinega olja
1-2 j. žlici posušenega soka žitne trave

Priprava:
V blenderju dobro premešamo vodo, olupljeno banano in olupljen gomolj ingverja. Če nimamo blenderja si lahko pomagamo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo še sveže iztisnjeni sok pomaranče, olje in posušen sok zelenih žitnih listov (ječmen, pšenica ipd.). Še enkrat rahlo premešamo in takoj ponudimo.

Nasvet:
Namesto vode uporabimo kefir oz. poljubni mlečni napitek. Po navdihu napitku dodamo še drugo sveže sadje oz. sadje v prahu in poljubna namočena semena. Banano lahko izpustimo ali jo nadomestimo z zmletimi lanenimi ali chia semeni.

Zgodnjepomladanski grenki divji zmešanček

Za 2 osebi potrebujemo:
½ l poljubnega soka ali vode
1 pest mladih listov regrata
1 jabolko ali hruško
1 banano
1 grenivko
1 kozarec vode
1 j. žlico konopljinega olja

Priprava:
V blenderju (močnem mešalniku) dobro zmeljemo zelenje, sadje in vodo.

Nasvet:
Napitek lahko popestrimo ali zamenjamo s poljubnim divje rastočim zelenjem (npr. koprive, trpotec, rman, navadna zvezdica – kurja črevca idr.). Uporabimo predvsem sezonsko sadje, po potrebi dodamo še poljubno suho sadje ali različna semena.

Motovilčkov zmešanček

Za 2 osebi potrebujemo:
1 pest mladih listov motovilca
1 jabolko
1 banano
1 pomarančo
1 kozarec vode

Priprava:
V blenderju (močnem mešalniku) dobro zmeljemo zelenje, sadje, vodo in ostale sestavine.

Nasvet:
Napitek lahko zamenjamo s špinačo oz. drugo sezonsko zelenjavo ali z različnimi zelišči (peteršilj, drobnjak, koriander idr.). Uporabimo predvsem sezonsko sadje, po potrebi dodamo še različna semena. Za obogatitev črevesne flore lahko dodamo poljubne probiotike (dobimo jih lahko tudi v obliki tekočine) in si tako pomagamo pri vzdrževanju zdrave črevesne mikroflore, kar je še posebej pomembno po terapiji z antibiotiki, po stresu in drugih neugodnih življenjskih situacijah.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi