Domov Zdravje Savne

Savne

5 ogledov

Finske savne so poznane po tem, da močno ogrejejo prostor, kar sproži potenje uporabnika savne. Medtem ko so infrardeče savne narejene tako, da globinsko pregrejejo telo že ob nizkih temperaturah. Poleg finske in infra savne je tu še bio-zeliščna, kjer je temperatura nižja ob istočasni višji vlagi. Katero vrsto savne boste izbrali, je odvisno od vas. Vsaka ima svoje specifike, zato je najbolje, da se pred obiskom savne podučite o njenih značilnostih. Najbolj uporabljene so še vedno finske, katerim sledijo parne ter v zadnjih letih vedno bolj priljubljene infra.
Finska savna
V finsko savno, katera spada med suhe savne, se odpravite, če dobro prenašate visoko temperaturo. V njej lahko temperatura naraste celo preko 100 stopinj Celzija, medtem ko je relativna vlaga v njej dokaj nizka in lahko doseže cca. 5 – 15 %. (vlago v savni jo lahko prilagajate s polivanjem kamnov in zračenjem. Za primerjavo – v stanovanju naj bi bila med 35 do 55%). Zaradi takšnih pogojev ni priporočljivo, da bi se v njej zadrževali dlje časa, priporoča se le okoli 15 minut, nakar sledi interval ohlajanja, ki naj traja min. 15 min (lahko tudi več), šele nato se znova vrnite v savno. Uporabo savne se priporoča 2 do 3 krat tedensko, vendar le izkušenim savnarjem, začetnikom se priporoča uporaba 1 krat tedensko, ob pogoju, da intervali ne trajajo dlje od 10 minut.
Če želite, si lahko finsko savno uredite tudi v zavetju vašega doma. Za to vrsto savne ne potrebujete ogromno elementov in je dokaj enostavna za gradnjo. Odločiti se morate le, kako veliko boste izbrali, kakšen les boste uporabili, nato pa se lotite še nakupa peči, luči, kamnov, čebra in drugih dodatkov.
Turška savna
V nasprotju s finsko savno, spada turška med mokre (parne) savne, in sicer zaradi velike količine vroče pare. Za te savne je značilna temperatura okoli 50 stopinj Celzija in visoka vlažnost, ki lahko
doseže tudi do 100 %. Za ogrevanje parne savne se uporabljajo parni generatorji. Ti s pomočjo vode ustvarjajo velike količine pare, ki jo vpihujejo v prostor savne. Zaradi nižjih temperatur lahko turško savno uporabljamo večkrat tedensko. Tudi turško savno si je mogoče, če imate zanjo primeren prostor, postaviti doma.
Infrardeča savna
V zadnjih letih so vedno bolj priljubljene infra rdeče savne v kateri telo infrardeče žarke direktno
absorbira. Temperature v taki savni segajo med 45-60 stopinj Celzija, povzročajo pa intenzivnejše potenje kot ostale vrste savn, saj toplota, ki jo grelci oddajajo prehaja celo do 4 cm globoko pod kožo. Nekateri pravijo temu tudi »globinsko čiščenje kože«.
V tej vrsti savne naj bi se komaj 20 % energije porabilo za ogrevanje zraka, medtem ko ostala energija preide neposredno v telo. Ker temperature v njej niso tako zelo visoke kot pri finski, je prijetnejša za ljudi, ki so občutljivi na visoke temperature.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi