Domov ZdravjeZdravo življenje 300 milijonov svetovnega prebivalstva trpi za astmo

300 milijonov svetovnega prebivalstva trpi za astmo

6 ogledov

Aktiven pristop k življenju z astmo že vse od otroštva je poleg ustreznega zdravljenja namreč ključni dejavnik kakovostnega življenja z astmo, ene najpogostejših kroničnih bolezni, s katero se po ocenah srečuje kar 300 milijonov svetovnega prebivalstva.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno skoraj dva milijona ljudi poišče nujno zdravniško pomoč zaradi astme. Astma je najbolj pogosta kronična bolezen otrok povsod po svetu in predstavlja pomemben zdravstveni problem. Ob svetovnem dnevu astme sta farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Inštitut Spolint v okviru programa Astma in šport otroke poučila o pomenu pravilnega dihanja za zdrav način življenja.

Pravilno dihanje in šport

»Ocenjujemo, da ima v Sloveniji astmo okoli 14 odstotkov šolskih otrok. Astma je kronično vnetje dihalnih poti, kar povzroča povečano odzivnost dihal med prebolevanjem okužb dihal, preodzivnost na različne alergene, dražeče pline, telesni napor in se izraža s težkim dihanjem, tiščanjem in piskanjem v prsih ter kašljem. Astma se lahko pojavi kadarkoli v življenju, najpogosteje pa v otroški dobi. Raziskave kažejo, da visok delež otrok ne preraste astme, ampak da se pri polovici otrok bolezen izboljša, ‘navidezno izgine’ in se lahko v odrasli dobi ponovno pojavi. Otroci z astmo se morajo izogibati stika s sprožilci astme, ter upoštevati navodila zdravnika o rednem jemanju preprečevalnih zdravil ter zgodnjem prepoznavanju morebitnih poslabšanj. Poleg rednega zdravljenja z zdravili je za otroka z astmo zelo pomemben zdrav življenjski slog: otroci ne smejo biti izpostavljeni cigaretnemu dimu, zelo priporočamo redno ukvarjanje s športom, ki ga veseli, pravilno dihanje, zdravo prehrano in gibanje na svežem zraku,« je povedal Uroš Krivec, dr. med., vodja službe za pljučne bolezni pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Znate pravilno dihati?

V raziskavi, ki jo je med bolniki z astmo v Sloveniji opravil klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo bolnišnice Golnik, se je izkazalo, da bolniki preslabo poznajo astmo in zato so tudi rezultati zdravljenja slabši. Pomembno je, da je bolnik z astmo o svoji bolezni kakovostno poučen, saj lahko tako pomembno izboljša kakovost življenja in posledično zmanjša izostanke od dela ali s pouka zaradi poslabšanj astme in potrebnih hospitalizacij. »Prav zato je pomembno, da že otroke, tudi tiste, ki nimajo težav z astmo ali alergijami, učimo o pomenu pravilnega dihanja in zdravega načina življenja. V kolikor je le mogoče, je treba dihati skozi nos in tako, da se pri vdihu trebušna prepona pomakne navzdol in zrak napolni spodnji del pljuč. To otroke v poučni pravljici, ki smo jo pripravili v okviru programa Astma in šport, uči Dihec Mihec,« je razložil dr. Milan Hosta, direktor Inštituta Spolint in vodja programa Astma in šport. Pravljica je dostopna na www.dihalnica.si.

Kolesarski maraton Za boljši dih

Letos bo v sklopu programa Astma in šport potekal že 6. Lekov kolesarski maraton Za boljši dih, na katerem se člani Lekove kolesarske ekipe pridružijo ultramaratonskemu kolesarju Marku Balohu na poti po Sloveniji. »V sklopu programa Astma in šport, ki ga v Leku soustvarjamo že sedmo leto, s programi o astmi, o pomenu zdravljenja in zdravega načina življenja uspešno osveščamo celotno Slovenijo in smo prepoznavni kot primer dobre prakse. Naši kolesarji se bodo letos že šestič podali na pot po Sloveniji z namenom opozarjanja na razširjenost astme in alergij ter na pomen preventive pri astmi in redne gibalne dejavnosti. V vseh letih sodelovanja smo več kot sto otrokom z astmo omogočili tudi brezplačne plavalne urice in letovanja na morju, kjer se učijo nadzorovanja svoje astme s ciljem doseganje višje kakovosti življenja,« je povedala Mojca Pavlin iz korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz. Sandoz je med vodilnimi farmacevtskimi družbami s ponudbo visoko kakovostnih generičnih izdelkov za zdravljenje astme. Mojca Pavlin dodaja: »Na osnovi dolgoletnih izkušenj nudimo bolnikom občutno izboljšanje kakovosti življenja s tehnološko zahtevnimi izdelki kot so denimo inhalatorji. V zadnjih letih intenzivno širimo nabor izdelkov na tem področju ter hkrati tudi bazo znanja za razvoj novih izdelkov. Tako povečujemo dostop do visoko kakovostnih in cenovno ugodnejših zdravil za zdravljenje te vse bolj razširjene bolezni.«
Kot je povedal Marko Baloh, bo Lekov kolesarski maraton Za boljši dih letos potekal od 2. do 5. julija. Kolesarji bodo v štirih dneh prevozili okoli 400 kilometrov, pot pa jih bo vodila od Lendave, prek Rogaške Slatine, Metlike in Kočevja do Ljubljane. Kolesarje bo spremljala mobilna ekipa Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji opravljala brezplačna testiranja pljučnih funkcij s spirometrom – lani se jih je ob maratonu udeležilo več kot sto ljudi.

Mitja Pirc

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi