Domov ZdravjeZdravo življenje Alkohol? Ne, hvala!

Alkohol? Ne, hvala!

27 ogledov

Slovenci se tako v evropskem kot svetovnem merilu uvrščamo med narode, ki popijejo največ alkohola na prebivalca. Seveda ima vse to tudi svoje izrazito negativne posledice, o katerih podrobneje pišemo v nadaljevanju prispevka. Prav zato vsako leto v postnem času (letos od 22. februarja do 8. aprila) potka akcija 40 dni brez alkohola, ki nagovarja k 40-dnevni vzdržnosti do uživanja alkoholnih pijač. Gre za simbolno dejanje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to kar vsaka četrta družina.  

Katarina Kimovec

Če rečemo bobu bob, je alkohol daleč najbolj razširjena droga v Sloveniji. Kljub izredno dolgemu seznamu škodljivih in nepopravljivih posledic uživanja alkohola, v družbi še vedno prevladuje strpen odnos do pitja (alkohola) oz. opijanja. Še posebej je zaskrbljujoč podatek, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom starosti, večina od njih celo z dovoljenjem staršev. Na tem mestu je potrebno omeniti, da pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.

Pobuda 40 dni brez alkohola, ki bo v slovenskem prostoru letos potekala že osemnajstič, je zasnovana kot odpoved, ki je izkaz solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola. Pobuda ni namenjena samo tistim, ki imajo težave, ampak tudi tistim, ki pijemo redko in zmerno, da z izkazano odpovedjo sporočimo okolici, da je alkohola na skupnih dogodkih, v naših skupnosti in družinah enostavno preveč.

Obenem je sodelovanje v akciji tudi priložnost, da sebi in bližnjim dokažemo, da je življenje brez alkohola lepše, bolj pristno in bolj osrečujoče. Po drugi strani pa sodelovanje v tej pobudi marsikomu prinese tudi spoznanje, da se alkoholu ni tako enostavno odpovedati in da bi za vztrajanje pri taki drži morda potreboval pomoč.

Statistika je jasna

Alkoholu lahko na letni ravni neposredno lahko pripišemo preko 950 smrti in okoli 234 milijonov evrov neposredne materialne škode zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in kriminala. Alkohol še naprej ostaja tudi eden izmed glavnih povzročiteljev prometnih nesreč, pri čemer pijani povzročitelji niso le vozniki, ampak tudi pešci in kolesarji. Kar desetino vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe.

Kot je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je alkohol v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje. Povprečno je vsak dan zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 ljudi, vsako leto pa zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb. Stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom, pa s številkami sploh ni mogoče izmeriti.

Našteli smo več kot dovolj jasnih razlogov, zakaj je smiselno, da se akciji pridružimo v čim večjem številu. Ko bo pustni vrvež potihnil in bodo pustne šeme zapustile deželo za približno leto dni, se le spomnite, da se lahko pridružite akciji in zase in za družbo naredite nekaj dobrega. Menda vas ni strah, da alkoholi za obdobje slabih šestih tednov ne bi mogli reči »NE!«?

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi