Domov ZdravjeZdravo življenje Baobab – opičji kruhovec: vir zdravja iz srca Afrike

Baobab – opičji kruhovec: vir zdravja iz srca Afrike

8 ogledov

Drevo opičjevega kruhovca (Adansonia digitata) je član botanične družine Bombacaceae. Oplodijo se s pomočjo sadnih netopirjev, nakar rodijo velike zelene ali rjave plodove v obliki kapsul. Znotraj trde zunanje lupine sadeži vsebujejo belkast prah, ki se tesno oprijema semen v obliki ledvičk. Sezona za obiranje se prične v decembru in traja vse do začetka deževne dobe v aprilu. Ko sadež dozori, se na drevesu naravno posuši in nato s časom odpade.

Baobab lahko najdemo po celi centralni Afriki, Madagaskarju in Avstraliji, a izvorno prihaja iz Senegala. V folklorni afriški medicini ima opičji kruhovec pomembno vlogo, znanost pa je šele pred kratkim izolirala številne zdravilne sestavine, ki se nahajajo v semenih, korenini, listih, lubju in nenazadnje tudi v sadežu.

Uporaba tudi v kozmetiki
Med zdravilnimi sestavinami izstopajo tritepinoid beta-sitosterol, betaamirin palmitat, alfa-amirin palmitat in ursolna kislina, ki zavirajo rast rakavih celic in se široko uporabljajo v kozmetiki (Al-Qawari et al, 2003). Raziskava je pokazala tudi visoko vsebnost organskih kislin v sadežu, kot so citronska kislina, vinska kislina, jabolčna kislina, jantarna kislina in askorbinska kislina. Poleg tega vsebuje tudi vodotopne pektine in elemente železa in kalcija (Nour et al, 1980).

Obirajo se le tisti deli, ki se obnovijo
Ker se baobab nabira v divjini, je priporočljivo, da se obere le pogrešljive dele rastline, kot so sadeži in listje, ter se tako zmanjša negativen vpliv na okolje. Trda zunanja lupina je prekrita z mikroskopskimi dlačicam, ki ščitijo sadež pred zajedalci, zato ni potrebna uporaba nikakršnih pesticidov in konzervansov. Pri pridobivanju moke se uporablja samo preproste mehanske postopke. Sredica se posuši znotraj zaprte lupine, tik pred obdelavo pa se lupina stre in izloči sredica. Sledi preprost postopek mletja in sejanja, ki izloči moko in pusti seme nepoškodovano. Moka se nato skladišči po predpisih za prehrano, del semen se uporabi za hladno stiskano olje, preostanek pa se posadi za pridelavo korenin in listja.

Bogat z ogljikovimi hidrati
Sto gramov moke opičjevega kruhovca vsebuje 75,6 odstotka ogljikovih hidratov, 2,3 odstotka beljakovin in nizko stopnjo lipidov. Znan je po visoki vsebnosti askorbinske kisline, saj sto gramov baobaba vsebuje kar 300 miligramov vitamina C, kar je kar šestkrat več, kot ga vsebujejo pomaranče. Vitamin C je močan antioksidant in ščiti naše telo pred prostimi radikali, sodeluje pri mnogih metaboličnih procesih in spodbuja proizvajanje kolagena. Zato je baobab še posebej pomemben za ljudi, ki ne uživajo dovolj svežega sadja. Vsebuje pa tudi druge življenjsko pomembne vitamine in minerale kot so: riboflavin (vitamin B2), ki je izjemno pomemben za rast, obnovo živčnega sistema, oči in kože, niacin (vitamin B3), ki pomembno sodeluje pri različnih metaboličnih procesih, linolna kislina, kalcij, železo, natrij kalij, magnezij in druge. Prav te dni mineva pet let, odkar je bila moka opičjega kruhovca v Evropski uniji priznana kot novo živilo.

Prebavne vlaknine
Vlaknine imajo vse večji pomen pri raznih dietah, predvsem zaradi njihove nepogrešljive vloge pri presnovi. Prehrana polna vlaknin (zelenjava, kosmiči in sadje) neposredno zmanjšuje možnost za nastanek raka na črevesju, prav tako pa omogoča boljšo absorbcijo hrane in nam tako zagotovi več energije. Povprečno ljudje v Evropi zaužijemo 22 gramov vlaknin na dan, od tega jih je tretjina topnih. Njihova optimalna količina sicer še ni bila določena, vendar pa je splošno sprejeto, da morajo biti vlaknine temeljni člen zdrave in uravnovešene diete. Baobab zagotavlja zadostno količino tako topnih kot netopnih vlaknin. Slednje se v telesu ne absorbirajo in tako pri rednem uživanju preprečujejo zaprtje. Prav zato pa pomaga tudi pri hujšanju, saj pospešuje odvajanje in povečuje količino blata, ter s tem podaljša občutek sitosti.

Uporaba v dietah in kozmetiki
Baobab se lahko uživa v prahu, ali pa se ga raztopi v vodi ali drugih napitkih. Tradicionalno ga uživajo ženske ob nosečnosti in kot dodatek k prehrani dojenčka. Prah se lahko raztopi tudi naravnost v mleku, jogurtu ali sadnem soku. Dodaja se ga v testo za kruh, saj je odlično nadomestilo za kalijev bitartrat, katerega se običajno uporablja, da postane testo mehkejše. Za kozmetične namene baobabovo moko ali listje zmešamo z vodo, nanesemo na kožo in počakamo, da koža vpije hranilne snovi. Ko se maska posuši, jo speremo z vodo.

Številni zdravilni učinki
Testi so pokazali, da od 400 do 800 miligramov na kilogram telesne teže uspešno odpravi s formalinom izzvano oteklino. Učinkovitost je primerljiva z 15 miligrami fenilbutazena na kilogram telesne teže, ki se komercialno uporablja za odpravo oteklin. Za tak učinek so zaslužni predvsem steroli, saponini in tritepeni v sadežu. 800 miligramov baobaba na kilogram telesne teže pa tudi uspešno zniža telesno temperaturo in lajša bolečino. Učinki so primerljivi z 50 miligrami aspirina na kilogram telesne teže.

Prehrana Afričanov, predvsem otrok, je v večini sestavljena iz zelenjave in moke in ji tako primanjkuje mleka, proteinov in kalorij. To lahko vodi do rahitisa, diareje in griže. V Afriki tradicionalno uporabljajo baobab za učinkovito zdravljenje teh bolezni. Študija, v kateri se je zdravilo 160 otrok je pokazala, da je raztopina baobaba dosegla občutno boljše rezultate, kot WHO raztopina, ki se jo komercialno uporablja za rehidracijo pri diareji. Zato je najverjetneje zaslužna čreslovina (adstringentno delovanje), sluzi (kot absorbant), celuloza, citronska kislina in druge sestavine.

Poglejte, ali so enote primerljive
Baobab kaže zanimive lastnosti pri stimulaciji rasti mikroflore v črevesju. Raziskave v priznanih raziskovalnih centrih so pokazale, da vodotopne snovi v baobabu stimulirajo podvajanje Bifido bakterije v sistemu. ORAC testi so pokazali, da baobab vsebuje eno najvišjih vsebnosti antioksidantov med sadjem. Ti so topni tako v vodi kot v lipidih in tako uspešno preprečujejo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali na celicah. ORAC (Oxygen Radical Antioxidant Capacity) je metoda, s katero se določa stopnja antioksidantov v različnih hranah. Ko primerjamo ORAC razultate se moramo prepričati, da primerjamo enake enote.

Baobab vsebuje okoli 25 odstotkov topnih in 25 odstotkov netopnih vlaknin. Pri presnovi so zelo pomembne tudi netopne vlaknine, ki čistijo črevesje ter zmanjšujejo možnost nastanka tumorjev na črevesju, pomagajo pa tudi pri zaprtju in drugih težavah perilstatike.

 

Veronika Bilban

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi