Domov ZdravjeZdravo življenje Da po praskah in odrgninah ne bi ostale brazgotine

Da po praskah in odrgninah ne bi ostale brazgotine

7 ogledov

Sara Sočan

Topli dnevi že vabijo v naravo, na igrišča, na tekaške steze in gozdne poti. Po zimski okorelosti prihaja čas gibanja. Otroško divjanje na dvoriščih in plezanje po drevesih se nemalokrat konča z urezninami, krvavečimi ranami in skelečimi odrgninami.

Posledice otroške razigranosti so redko hude ter zanje običajno ne potrebujejo pomoči zdravnika. Večina nesreč se namreč konča z lahkimi poškodbami, med katere spadajo odrgnine ter ureznine, včasih pa tudi kakšna večja krvaveča rana, ki potrebuje posebno oskrbo. V primerih odrgnin in ureznin ter poškodb, pri katerih pride do poškodovanja ali predrtja povrhnjice kože, je pomembna predvsem pravočasna in pravilna oskrba, s čimer preprečimo morebitne infekcije, ki bi lahko imele tudi hujše posledice. Ob stiku s tujki ter odrgninah lahko pride do okužbe s tetanusom, zato ob tovrstnih poškodbah preverimo, če ni od našega zadnjega cepljenja proti tej akutni infekcijski bolezni, ki povzroča krčenje mišic, minilo že več kot deset let – v tem primeru je priporočljivo ponovno cepljenje.

Prva pomoč ob lažjih poškodbah kože
Ob poškodbi moramo rano najprej previdno očistiti z vodo ali mešanico vode in antiseptičnega mila. Rano očistimo s čistimi rokami ter krpo, pri čemer nežno odstranimo morebitno umazanijo ali tujke. Hitro ter grobo čiščenje bi lahko imelo za posledico poslabšanje stanja rane, kot je denimo dodatno draženje ali pa poškodovanje zdravega tkiva. Drugi korak je uporaba izdelkov, ki poskrbijo za hitro celjenje ran.

Če je v rani veliko nesnage, obiščite zdravnika
Odrgnina ali opraskanina, strokovno se ji pravi ekskoriacija, je kožna praska, ki se krvavo solzi ali povrhnje krvavi. Odrgnino zdravimo tako, da s čisto pinceto odstranimo drobce ali koščke peska oziroma tistega, kar se je zataknilo v kožo. Ker se odrgnine rade okužijo, jih speremo z blago milnico in sterilno pokrijemo. Odrgnine na obrazu, kjer je manjša možnost infekcije, lahko pustimo nepokrite. Če je bilo v odrgnini veliko nesnage, je nevarnost okužbe ali celo zastrupitve večja, zato se posvetujte z zdravnikom. Posvet z njim je potreben tudi, če se rana zagnoji.

Hialuronska kislina rane zaščiti
Ko izbirate preparat, ki pomaga pri celjenju ran, bodite pozorni na vsebnost telesu lastne hialuronske kisline. Ta okrog celic ter med njimi ustvarja vlažno okolje, znotraj katerega so olajšane migracije celic, kar pospešuje celjenje. Hialuronska kislina tako s svojim delovanjem zmanjšuje sušenje ran, povečuje hitrost celjenja ran, rane zaščiti, zmanjšuje bolečino ter pripomore k lepšemu videzu zaceljenih ran. Glede na velikost rane, na to, ali je rana zaprta ali odprta, ter glede na to, ali je akutna ali kronična, pa izberite izdelek, ki ustvari optimalne razmere za celjenje rane.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi