Dehidracija

14 ogledov

Voda je najpomembnejša za naše zdravje in dobro počutje.

Kaj povzroča dehidracijo našega telesa ?
Približno 60 do 70% našega telesa in 85% možganov sestavlja voda – univerzalna tekočina, ki ščiti, neguje in čisti naše telo.
Vsak dan skozi različne aktivnosti in za delovanje našega telesa porabimo oziroma izgubimo približno tri do štiri litre tekočine. To je 10 do 15 skodelic. Največ tekočine izgubimo s potenjem, uriniranjem, dihanjem in pri gibanju – peristaltiki črevesja.
Samo za dihanje izgubimo poprečno liter do dva tekočine. Največ in najhitreje izgubljamo tekočino s potenjem ob naporni fizični vadbi ali takrat, ko imamo zelo povišano telesno temperaturo, kadar imamo prebavne težave z drisko ali v vročih dneh in toplih, zaprtih in slabo zračenih prostorih ter v zimskih dneh, ko naše bivalne prostore ogrevamo in s tem sušimo zrak in naš organizem.
Dehidracija – kaj pomeni in kaj se zgodi, če smo dehidrirani?
Pogosto beremo in poslušamo, kako pomembni so vitamini in minerali oziroma hranila za nas, naše zdravje, lepo kožo, lepe lase in za dobro počutje. Večina od nas pa se ne zaveda, kako pomembno za naše psihofizično zdravje in dobro počutje je zadostna hidracija.
Telo odraslega je blago dehidrirano ob izgubi približno 2% telesnih tekočin. Prvi znaki dehidracije so: žeja, izguba apetita, suha koža, pojav rdečice, temen urin, suha usta in obložen jezik, utrujenost in slabotnost, mrzlica in Izpuščaji.
V primeru pa, da dehidracija traja dlje časa in postane kronična se znaki lahko kažejo kot simptomi nekaterih bolezni: utrujenost in izguba energije, zaprtost, prebavne težave, v vznemirjenost, občutki depresije, slabo spanje, hlepenje po sladkem in ogljikovih hidratih, slaba cirkulacija in zastoji v limfnem sistemu, visok ali nizek tlak, gastritis in želodčne razjede, respiratorne težave, bazično in kislo neravnovesje, debelost, ekcemi, zvišan holesterol, cistitisi in vnetja urinarnega trakta, revmatizem, prezgodnje staranje, gube in izguba elastičnosti kože.
Vsestransko koristna
Voda ima neverjetne koristi za naše telo, zato je zelo pomembno, da dovolj pijemo in živimo v primerno vlažnih prostorih.
Voda ščiti našo kožo in jo dela lepšo, bolj gladko, zmanjšuje utrujenost, pomaga našemu imunskemu sistemu, da bolje deluje, pomaga pri hujšanju in vzdrževanju zdrave telesne teže, v starosti ščiti pred izgubo spomina in zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, pomaga pri simptomih v menopavzi (upočasnjuje vročinske valove in osteoporozo). Voda je »mazivo« za naše možgane in sklepe, pomaga pri preprečevanju artritisa, poleg tega pomaga, da se naše telo lažje razstruplja in odstranjuje toksine.
Kako ostati dovolj »navlažen«-hidriran?
Postati in ostati dovolj hidriran je način, s katerim najlažje obdržimo dobro zdravje in ostanemo mladostni.
Najpomembneje je , da redno in dovolj pijemo, ne samo takrat ko smo žejni. S starostjo počasi izgubljamo tudi občutek za žejo in ko se zavemo, da smo žejni je običajno že prepozno. Prav tako je pomembno, da si ustvarimo primerno bivalno okolje, s primerno vlažnostjo. Priporočljivo je, da vsako uro spijete kozarec vode, dan pa obvezno začnite z velikim kozarcem vode, da boste pospešili odvajanje strupov, prečistili in spodbudili prebavila. Da bodo vaši možgani in telo dobro funkcionirali popijte vsaj polovico potrebne vode že dopoldan, medtem ko mnogi svetujejo, da popijte vsaj kozarec vode pol ure pred obrokom. S tem boste koristili vašim jetrom in prebavnemu traktu. Med jedjo ne pijte mrzlih tekočin, raje si privoščite si topel čaj ali juho, namesto odmorov za kavo, pa si privoščite odmor za vodo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi