Domov ZdravjeZdravo življenje Fizioterapevt je poklic ali poslanstvo

Fizioterapevt je poklic ali poslanstvo

45 ogledov

 

Poklic fizioterapevta je v tujini in pri nas vedno bolj iskan in cenjen. Razloge bi lahko iskali v načinu življenja sodobnega človeka, ki se vedno manj giblje. Smo v obdobju računalnikov in moderne tehnologije, ki se uporablja sede, zato lahko označimo modernega človeka za sedečega človeka oz. »homo sedensa«.

MATEJ GRAFENAUER

Poklic fizioterapevta je zahteven in raznolik. Obvladovati mora različne tehnike in metode zdravljenja. S pridobljeno ustrezno izobrazbo se njegova pot šele začne. Po končanem šolanju, ki ga lahko opravi na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani ali na samostojni visokošolski izobraževalni ustanovi Alma Mater Europaea – ECM, dobi naziv diplomirani fizioterapevt. Samostojno lahko začne opravljati svoj poklic potem, ko konča pripravništvo in opravi strokovni izpit skladno z določili Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Skupek več področij
Definicija fizioterapije in fizioterapevta je zelo široka in obravnava mnoga med seboj povezana področja in dejavnosti. Fizioterapija je medicinska veda, ki se ukvarja z zdravljenjem poškodb, bolezni in njihovih posledic. Pri doseganju ciljev uporablja različne terapevtske tehnike in metode.

Osnovne in najbolj pogoste metode zdravljenja so elektroterapija, kinezioterapija, termoterapija, krioterapija, magnetoterapija, ultrazvočna terapija ter terapija z laserjem. Izredno učinkovite so različne manualne oz. ročne tehnike. Uporaba teh metod in tehnik je zelo pogosta in se uporablja v sklopu rehabilitacije po poškodbi, le-ta je lahko akutne ali kronične narave. Razlika med kronično in akutno poškodbo je ta, da se prva zaceli skoraj brez posledic, zaradi kronične pa lahko imate težave vse življenje. Naloga fizioterapevta je, da z ustreznim zdravljenem prepreči nastanek kroničnih poškodb. Akutna faza je alarm, kjer nas telo z bolečino opozarja, da so se v telesu zgodile spremembe. Takrat nastopi fizioterapevt in s pomočjo ustreznega programa zdravljenja prepreči nastanek ponovne poškodbe in preobremenitve ter nastanka kronične bolečine. Delo fizioterapevta obsega tudi zdravljenje različnih bolezni, kot so osteoporoza, multipla skleroza, mišična distrofija …
Različne metode zdravljenja
Fizioterapevt je strokovnjak, ki z različnimi tehnikami in metodami zdravi poškodbe in bolezni ter njihove posledice. Za lažje razumevanje stroke in njenih načinov zdravljenja na kratko predstavljam pomen elektroterapije in kinezioterapije ter dveh manualnih tehnik ( trigger point terapije in limfne drenaže). Seveda obstajajo še mnoge druge tehnike, ki jih uporabljajo ustrezno izobraženi fizioterapevti v programu zdravljenja.
Elektroterapija je terapija s pomočjo električnih tokov različnih jakosti in frekvenc. Električni tok steče iz ene elektrode v drugo in povzroča fiziološke odzive telesa, kot so izboljšanje aktivacije mišic, zmanjšanje bolečine, povečanje prekrvavitve in sproščanje mišic.
Kinezioterapija je zdravljenje s pomočjo gibanja, ki ga izvajamo s pomočjo fizioterapevta ali sami in s pripomočki ali brez (uporaba lastne teže). Poznamo krepilne, raztezne in sprostilne vaje.
Manualne tehnike so tehnike, ki jih izvajamo z rokami. Obstaja veliko število različnih manualnih tehnik. V Sloveniji obstajajo izobraževalni centri, kjer se lahko fizioterapevti naučijo različnih tehnik zdravljenja in tako pridobijo ustrezno licenco in naziv. Izbira izobraževanj in tehnik je pogojena s potrebami pacientov, s katerimi fizioterapevt dela. Kdor dela s športniki, se bo izobraževal na področju sproščanja in krepitve mišic. Nekdo drug se bo izobraževal po PNF metodi, ki je zelo uporabna pri delu z nevrološkimi bolniki.
Trigger point terapija ali miofascialna relaksacija (terapija miofascialnih prožilnih točk) je manualna tehnika, s katero selektivno zmanjšamo napetost v mišicah in izboljšamo gibljivost ter posledično zmanjšamo bolečino. Trigger točke nastanejo po poškodbah mišic in skeleta, pri preobremenitvah ali dolgotrajnih ponavljajočih se gibih posameznih delov telesa. S pritiski na posamezne dele mišic dosežemo sprostitev znotraj mišičnih vlaken in zopet omogočimo njihovo normalno gibljivost.
Limfna drenaža je zelo nežna tehnika, ki pomaga limfnim žilam pri odvajanju odvečnega bremena. Limfni terapevti s pomočjo nežnih gibov vzdolž limfnih žil povzročijo zmanjšanje otekline in bolečine ter vplivajo na imunski sistem.
Sam svoj terapevt
Ena izmed glavnih nalog fizioterapevta je pacienta naučiti pravilnega gibanja in drže ter izvajanja ciljnih vaj za normalno funkcioniranje lokomotornega aparata, kar vodi do izboljšanja funkcionalnosti telesa in normalnega življenja brez bolečin. Po končanem sklopu fizioterapevtskih obravnav postane človek sam svoj fizioterapevt. Potrebno se je držati navodil fizioterapevta in jih dosledno izvajati. V nasprotnem primeru se težave lahko ponovijo in nastane začaran krog bolečin in omejitev.
Fizioterapevt mora imeti dovolj znanja in izkušenj, da lahko uspešno izvede program zdravljenja in s tem doseže učinkovite rezultate. Fizioterapija deluje po principu logičnega reševanja problemov. Potrebno je odkriti vzrok težav in ga zdraviti. Dober fizioterapevt bo poiskal izvor bolečin in tako posledično odpravil simptome.
Biti fizioterapevt ni poklic, temveč življenjsko poslanstvo. Delo z ljudmi je velika odgovornost, še posebej, če vplivamo na kakovost njihovega življenja.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi