Domov ZdravjePrehrana Ključ do zdravja tudi pozimi 

Ključ do zdravja tudi pozimi 

22 ogledov

Mitja Pirc

Hladnejša polovica leta je prinesla krajše dneve in manj sončne svetlobe, kar vodi v zmanjšano proizvodnjo vitamina D v našem telesu. Prav ta “sončni vitamin” pa je ključen za ohranjanje zdravja kosti, zob in mišic ter za dobro delovanje imunskega sistema. Ker telo samo omenjenega vitamina v zimskih mesecih ne more proizvesti v zadostnih količinah, je pomembno da vemo, kako mu pri tem lahko pomagamo.

Ko govorimo o vitaminih, v resnici govorimo o izjemno pomembnih spojinah, ki jih telo praviloma ne more tvoriti samo, zato jih moramo večinoma zaužiti s hrano, nekatere pa tvorijo tudi bakterije v našem črevesju. Kot povsod drugod pa tudi pri vitaminih obstaja ena izjema – vitamin D. Ta je edini, ki ga telo pod vplivom ultravijoličnih žarkov proizvaja samo. 

Nepravilna rast in celjenje kosti, rahitis, mišični krči, nespečnost, depresija… Vse to so tegobe, s katerimi se soočajo ljudje s pomanjkanjem vitamina D. Rešitev je seveda sonce oz. njegovi ultravijolični žarki, pri čemer pa moramo biti pazljivi, saj je že splošno znano, da je pretirano sončenje izjemno škodljivo in lahko vodi v številne resne zdravstvene težave.

Poleg navedenega pa je v zmernem pasu, kjer se nahaja tudi Slovenija, sonce za tvorbo vitamina D v zadostnih količinah dovolj močno le od aprila do septembra. V jesenskih in zimskih mesecih je tako priporočljivo, da primanjkljaj te spojine v telo vnesemo s pomočjo hrane ali prehranskih dopolnil. 

Kje ga najdemo?

Največ vitamina D se nahaja v mastnih ribah (na primer losos, sardine, skuša…), ribjem olju in jajcih, seveda pa ga najdemo tudi v nekaterih drugih živilih, med drugim v mlečnih izdelkih, pa tudi v gobah. Uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, ki vključuje omenjena živila, je tako eden od ključev, kako tudi ob pomanjkanju sonca ohraniti zadostno raven vitamina D tudi pozimi. Seveda pa lahko posežete tudi po namenskih prehranskih dopolnilih.

Zanimivo, a resnično

Zanimivo je tudi dejstvo, da za pomanjkanjem vitamina D trpijo ljudje po vsem svetu, ne glede na geografsko lego ali starost. Celo več – največji odstotek teh je prav na Bližnjem vzhodu, kjer je podnebje za tvorbo vitamina D med najugodnejšimi na svetu.

Veliko vlogo pri tvorbi vitamina igra tudi barva kože. Ljudje s temnejšo kožo morajo za tvorbo enake količine vitamina D biti izpostavljeni soncu dlje časa, kot tisti s svetlejšo kožo. Prav tako se tvorba te spojine v koži občutno zmanjša, če uporabljamo kreme za zaščito pred soncem.

Praznična pojedina z razmislekom

Kakor koli obračamo, je dejstvo, da je vitamin D bistvenega pomena za naše zdravje, še posebej pa se moramo tega zavedati v mesecih, ko naravna izpostavljenost soncu upade. Prav zato morda ne bo napak, če bo tudi pri pripravi prazničnih pojedin vključen razmislek o tem, katera živila uporabiti, da bo nekaj koristi od zaužitih obrokov imelo tudi naše zdravje. 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi