4.3 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Nov korak na poti do umetne trebušne slinavke

 

Inzulinska črpalka je majhna elektronska naprava, ki posnema delovanje zdrave trebušne slinavke in v telo dovaja inzulin, hormon, ki poskrbi, da raven sladkorja pri bolnikih s sladkorno boleznijo v krvi ostane v normalnih mejah. Vse bolj dodelane naprave omogočajo ljudem s sladkorno boleznijo, da uživajo aktivno in polno življenje. Črpalka MiniMed 640G predstavlja zadnjo inovacijo na tem področju, ker neprestano meri glukozo in zagotavlja stalni odmerek inzulina; lahko tudi prepreči življenje ogrožajočo hipoglikemijo.
Sanja Vilfan Svajger, Zavod Kinoks

Delovanje inzulinske črpalke
Celice v človeškem telesu za svoje delovanje potrebujejo energijo, ki jo dobijo iz ogljikovih hidratov oziroma sladkorja. Količina sladkorja se v krvi poveča takrat, kadar zaužijemo hrano, sestavljeno iz ogljikovih hidratov. Pri zdravih ljudeh količino sladkorja v krvi z izločanjem inzulina uravnava trebušna slinavka, pri bolnikih s sladkorno boleznijo pa je delovanje tega organa okvarjeno, zato lahko sladkor v krvi hitro nevarno naraste (hiperglikemija) ali pade (hipoglikemija), kar je lahko smrtno nevarno.
Da se to ne bi zgodilo, bolnikom pomaga poskrbeti inzulinska črpalka, ki posnema delovanje zdrave trebušne slinavke. Pred pojavom črpalke je bilo inzulin v telo mogoče dovajati le prek injekcij.
Črpalka v telo nenehno, vsakih nekaj minut, sprošča majhne količine hitrodelujočega inzulina in s tem telesu zagotovi osnovno oziroma bazalno raven inzulina, ki se od človeka do človeka razlikuje in se zato ob začetku uporabe črpalke določi za vsakega posameznika posebej. Zaradi tega bolnikom ni treba skrbeti, kakšna bo raven sladkorja med obroki hrane ali spanjem.
Če količina sladkorja v krvi naraste, na primer zaradi zaužitega obroka, uporabnik z nekaj pritiski na gumbe črpalke poskrbi za dodaten odmerek inzulina. Ta odmerek se imenuje bolus.
Sistem MiniMed 640G je prva inzulinska črpalka na svetu z možnostjo stalnega spremljanja glukoze (CGM), ki samodejno ustavi dovajanje inzulina, ko obstaja verjetnost, da se bo s senzorjem izmerjena raven glukoze približala spodnji meji, in nadaljuje dovajanje inzulina, ko se s senzorjem izmerjena raven glukoze normalizira.
Inzulinska črpalka tako vzdržuje glukozo v krvi ves čas v želenem območju. Posameznik lahko zato živi aktivno in bistveno svobodneje, kot bi sicer, sladkorna bolezen je pod boljšim nadzorom, spremljanje glukoze pa je klinično dokazano boljše.
Prav zaradi teh lastnosti nova inzulinska črpalka predstavlja tudi naslednji korak v razvoju zaprte zanke – zdravljenje sladkorne bolezni namreč stremi k razvoju črpalke, ki bo znala v vseh situacijah samodejno poskrbeti za uravnavanje krvnega sladkorja in bo tako popolnoma nadomestila delovanje zdrave trebušne slinavke.
Črpalko lahko uporabljajo tudi otroci.

Mehanizem inzulinske črpalke

Inzulinska črpalka je majhna elektronska naprava (v velikosti manjšega mobilnega telefona), v kateri sta računalniška enota in rezervoar inzulina. Rezervoar je povezan z infuzijskim setom, skozi katerega inzulin pride v telo. Ob začetku uporabe jo programiramo, tako da dovaja točno toliko inzulina, kot ga potrebuje posameznik. Inzulin iz rezervoarja naprava skozi tanko infuzijsko cevko potiska v telo v enakomernih intervalih in ob ukazu posameznika (predvsem ob obrokih, ko ogljikovi hidrati povzročijo porast sladkorja v krvi).

Rezervoar in infuzijski set je treba menjati le na 2–3 dni. V podkožje telesa (najpogosteje na področje trebuha ali zgornjega dela zadnjice) sega tanka upogljiva cevčica, imenovana kanila.. Kanilo novega infuzijskega seta ob menjavi vstavimo nekaj centimetrov stran od prejšnjega mesta vstavitve.

Čeprav se mogoče sliši zapleteno, je postopek menjave precej preprost. Infuzijski seti Medtronic imajo mehanizem za hiter odklop, ki uporabniku omogoča začasno prekinitev povezave s črpalko pri umivanju, kopanju, športu ali pri intimnih trenutkih.

Sistem neprekinjenega merjenja

Na zaslonu so ves čas prikazani trenutna vrednost glukoze, graf gibanja glikemije in napoved trenda (prikaz smeri in hitrosti gibanja glukoze). Pred hipoglikemijo in hiperglikemijo uporabnika varujejo kar 3 vrste opozoril: napoved prekoračitve nastavljene spodnje in zgornje meje, opomnik za hitrost spreminjanja vrednosti glukoze ter opozorilo pri prekoračitvi spodnje in zgornje nastavljene meje.
Rezultate meritev je mogoče prenesti tudi na osebni računalnik, kar je v pomoč uporabniku in diabetologu, ko se odloča za morebitne prilagoditve zdravljenja.
Vrednosti glukoze lahko črpalka MiniMed 640G izmeri z glukoznim senzorjem Enlite, s tanko elektrodo, ki je vstavljena v podkožje in ki ves čas meri vrednost glukoze v medceličnini.

Glukozni senzor podnevi in ponoči opravlja in zapisuje meritve glukoze ter opravi neprimerno več meritev, kot bi jih bolnik na klasičen način (z analizo kapljice krvi) izmeril sam, in zazna 98 % pojavov hipoglikemije.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

Za razvajanje mišic uporabite CBD grelno-hladilni gel Agrosloven

Vsakodnevni stres, napetost in fizična aktivnost puščajo svoje sledi tudi na vaših mišicah. Mi imamo rešitev. Za naravno olajšanje in sprostitev mišic je odlična rešitev...

Mislili ste, da je kaj takšnega nemogoče!

Ste že skušali fotografirati znamenitost s sijajem večernega neba v ozadju? Če ste, potem veste, da ni preprosto. V najboljšem primeru ste dobili temno...

Poznate oslovski kašelj?

Miha Anžur V zadnjih tednih je več evropskih držav poročalo o tem, da se spopadajo s povečanjem števila primerov oslovskega kašlja. Več primerov kot v...

Avtosedež za varnost otrok

Avtosedeži so ključni element varnosti otrok v prometu. Pravilna uporaba avtosedeža lahko močno zmanjša tveganje za poškodbe pri prometnih nesrečah. V tem strokovnem članku...

PRISTNI OKUSI EVROPE – ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE

Spoznajte kulinarični navdih narave – Pristni okusi Evrope Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini...

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim...

Sanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Tek je osvojil srca mnogih. Privlači s svojo enostavnostjo in dostopnostjo, hkrati pa nudi obilo koristi za zdravje. Za marsikaterega tekača pa je vrhunec...

Pomemben gradnik našega telesa

Sara Sočan Beljakovine ali proteini so zelo pogosto del našega besednjaka, vendar navadno vemo le to, da jih naše telo potrebuje za svoje nemoteno delovanje....

Nasveti za sijočo in mladostno polt po 30. letu starosti

Zagotovo ste že slišali pregovor, da so trideseta leta nova dvajseta. In čeprav je to lahko res, pa je dejstvo, da se naša koža...

Kolagen – Odkrijte skrivnost neoviranega gibanja brez bolečin

V hitrem ritmu sodobnega življenja je skrb za naše telo pogosto postavljena na stranski tir. A eno je gotovo: ohranjanje naše osnovne mobilnosti je...