Domov ZdravjeZdravo življenje Philips razvija ultrazvok visoke usmerjene intenzivnosti za zdravljenje raka

Philips razvija ultrazvok visoke usmerjene intenzivnosti za zdravljenje raka

40 ogledov

Katarina Kimovec 

Philips sodeluje pri razvoju nove ultrazvočne tehnologije, imenovane High-Intensity Focused Ultrasound (HIFU), ki ne bo namenjena le slikanju notranjih mehkih tkiv, temeč bo z njo možno zdraviti več vrst raka, med njimi tudi raka trebušne slinavke, ki je en izmed težje ozdravljivih vrst. Nova tehnologija predstavlja tudi možnost, da pacienti po posegu ne bodo več hospitalizirani, temveč bodo lahko okrevali v varnosti in udobju svojega doma.

Vse tradicionalne metode zdravljenja raka, ki jih poznamo danes, vsebujejo ali kirurško odstranjevanje tumorjev ali niz kemoterapij, pri katerih se tumor uničuje z izpostavljenostjo radiaciji, kar povzroči tudi negativne stranske učinke pri pacientu. Pogosto se za zdravljenje raka uporablja tudi več metod skupaj, nova tehnologija ultrazvoka visoke usmerjene intenzivnosti s posebnim postopkom segrevanja tumorjev, ko so ti še vedno v telesu pacienta, omogoča neinvazivno uničevanje tumorjev. Naprava namreč deluje tako, da usmerja zvočno energijo v tumor, ki se nato razblini v tumorju in tvori toploto. Ta lahko dosega tudi nad 65 stopinj Celzija, kar omogoča uničenje tumorja in pri tem ne poškoduje okoliških zdravih tkiv.

Toplotno nadzorovano sproščanje zdravil

Vendar pa uničevanje rakavih celic pri visokih temperaturah, tako imenovana toplotna ablacija, ni edini način uporabe naprave HIFU za zdravljenje raka. Philipsov raziskovalni center trenutno tudi raziskuje, ali jo je možno uspešno uporabiti tudi za aktivacijo zdravil v tumorju. Ta tehnika zdravljenja omogoča, da se kemoterapijska zdravila namestijo v liposome, mikroskopske delce z visoko toplotno občutljivostjo, ki jih vbrizgamo v krvni obtok. Liposomi so pri običajni telesni temperaturi zapečateni, kar pomeni, da se zdravila ne izpuščajo v kri, ko skupaj z liposomi potujejo po krvnem obtoku, kar varuje telo pred toksičnostjo zdravil. Ko liposomi dosežejo tumor, jih je z napravo HIFU možno segreti na približno 42 stopinj Celzija, pri čemer stene liposoma postanejo porozne, zdravilo pa se sprosti neposredno v tumor. Takšno zdravljenje ima potencial za povečanje terapevtskega učinka zdravil v tumorjih, pri čemer izpostavljenosti telesa zdravilom ostane na nizki ravni, s čimer zmanjšamo še neželene stranske učinke.

Združevanje HIFU z magnetno-resonančnim slikanjem

Dva izmed večjih tehničnih izzivov, za katera si pri Philipsu prizadevajo z uporabo tehnologije HIFU za zdravljenje raka, je zagotoviti, da ultrazvočni žarek ostane natančno osredotočen na ciljne tumorje ter obenem zagotoviti točno določeno stopnjo toplote v tumorju. Raziskave so zato usmerjene k razvitju tehnologije, ki dosega oba cilja in ki bi združevala zdravljenje s HIFU in MRI skenerjem. MRI skener namreč ne omogoča le prikazovanja aktualne slike strukture mehkih tkiv, s pomočjo katere lahko nato natančno določimo smer ultrazvočnega žarka, temveč omogoča tudi prostorsko preslikavo lokalne temperature tkiva, s čimer lahko reguliramo toploto ultrazvočnega žarka, ki je potrebna za učinkovito toplotno ablacijo ali nadzorovano sproščanje zdravil v tumorjih.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi