Domov ZdravjeZdravo življenje Rak – kaj je res in kaj ni

Rak – kaj je res in kaj ni

40 ogledov

Rak je človeku usojen in prav nič ni mogoče narediti, da bi ga preprečili.
Ni res! Dejstvo je, da bi bilo mogoče tretjino vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom. Vse najpogostejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem (premalo sadja in zelenjave), s čezmerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo, kožni rak pa s čezmernim sončenjem.

Rak pomeni smrtno obsodbo.
Ni res! Številne vrste raka je danes mogoče pozdraviti ali vsaj učinkovito zdraviti. Razen v nekaj izjemah velja, da so zgodnje oblike raka lažje ozdravljive kot rak v pozni fazi. Zato je pomembno, da ljudje ne odlašajo predolgo z obiskom zdravnika, če opazijo znake ali težave, ki bi lahko pomenile začetek rakave bolezni.

Rak je problem družbe.
Res je. Rak ni samo problem posameznika in n jegove družine oz. problem zdravstva, pač pa celotne družbe, saj ima daljnosežne posledice za družbeni in gospodarski razvoj.
Z leti narašča tveganje za nastanek raka.
Res je. Čeprav se ogroženost z rakom zmerno veča, je največja v poznejših letih; od vseh rakavih bolnikov je na primer leta 2010 kar 58 odstotkov moških in žensk zbolelo potem, ko so dopolnili 65 let. Pri otrocih in mladostnikih (do 20. leta) obsegajo rakave bolezni manj kot odstotek vseh primerov.

Umrljivost zaradi raka se manjša.
Res je! Spodbudno je, da se umrljivost zaradi raka (če ne upoštevamo staranja) manjša, predvsem od sredine devetdesetih let, kar kaže na večjo uspešnost zdravljenja. Število bolnikov, ki živijo 5 let ali več po diagnozi, se namreč z leti povečuje, kar odseva izboljšave na različnih področjih, od uvajanja organiziranih presejalnih programov do boljših metod zdravljenja.

O raku nam ni treba govoriti.
Ni res! Čeprav je pogovor o raku dokaj nehvaležna tema, pa je o tej bolezni potrebno govoriti ter s tem širiti informacije o njenem zdravljenju ter nuditi podporo vsem obolelim ter njihovim svojcem. Za večino ljudi diagnoza: rak pomeni šok, prebudijo se občutki strahu, jeze, osamljenosti … Pogovori s partnerjem, družinskimi člani, prijatelji in kolegi lahko pozitivno vplivajo na psihično stanje obolelega. Prepogosto pogovor o raku še vedno ostaja tabu tema, nemalokrat pa se celo zgodi, da so oboleli za rakom stigmatizirani v družbi oz. diskriminirani, zato se tudi nekateri odločijo diagnozo zadržati zase.

Simptomi za rak niso vedno očitni.
Res je. Za veliko vrst raka jih ni, čeprav za mnoge obstajajo opozorilni znaki in simptomi. Pomembno je, da se izobrazimo do te mere, da bomo lahko prepoznali prve znake raka, kjer je to seveda mogoče. Nemalokrat odkritje raka v zgodnji fazi pripomore k lažji ozdraviti.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi