Domov ZdravjeZdravo življenje Trdovratna poletna nadloga

Trdovratna poletna nadloga

9 ogledov

Razlog za razvoj glivic naj bi bila dedna nagnjenost in pogoste poškodbe nohtov ali kože na stopalih, predvsem pri športno dejavnih ljudeh in pa pri določenih poklicih, kjer je obutev ne zračna, vlažna, skratka primerna za razvoj glivic. Velika nevarnost z okužbo pa se pojavlja tudi pri ljudeh z motnjami krvnega obtoka, denimo pri starejših in sladkornih bolnikih.
Robert Širnik, Natura tim d.o.o.
Kako in zakaj se sploh okužimo ter kje?
Velja prepričanje, da glivice dobimo na bazenu, fitnesu, vodnih parkih in savni, a vendar mnogi ne gredo nikoli na ta mesta, pa se vseeno okužijo. Ponavljajoče mikro poškodbe na prstih, dolgotrajne športne aktivnosti, jemanje določenih zdravil, ki zmanjšujejo imunski odziv, težke poškodbe ali bolezen so navadno sprožilci, ki povzročijo napad glivic. Prav tako pa na porast in pojav glivic vpliva tudi tesna in nekvalitetna obutev, kjer koža ne diha ter zanemarjeni ali narobe striženi nohti.
Zakaj se glivic navkljub zdravljenju ne rešim?
Kot rečeno, glivice niso samo na nohtu, ampak se praviloma nahajajo tudi med prsti, čeprav tam uporabniki ne čutijo težav, zato jih tam ne zdravijo in to je eden od vzrokov zakaj se glivic ne rešijo. Poleg tega se glivice prenesejo iz kože tudi na copate in obutev ter seveda obratno in če ne razkužimo vse obutve, se bomo z glivicami verjetno navkljub zdravljenju, ponovno okužili.
Ni možno pozdraviti glivic, če jih ne zatiramo povsod hkrati. Nohte lahko mažemo ali špricamo cele tedne, vendar če ne zatiramo glivic tudi pod nohtom, v žepkih kjer je noht odstopil, ne bo uspeha.
Nasveti za preprečevanje glivic:
– Po vsakem tuširanju, umivanju in podobno, noge dobro obrišite, tudi predele med prsti, in po možnosti posušite z vročim zrakom.
– Po tuširanju si ne obujte takoj copat, saj glivice najraje uspevajo v vlažnih okoljih. Zračne copate ali natikače si obujte šele, ko bodo vaše noge popolnoma suhe.
– Če se močno potite, predele med prsti in pregibe napudrajte z otroškim pudrom.
– Pri telovadbi ali jogi vedno uporabljajte svojo podlogo, prav tako pa uporabljajte svoj pribor za striženje in urejanje nohtov.
– Površine, kamor stopate bosi, dobro razkužite
– V toplicah, na bazenih, v savnah in spa centrih vedno nosite s seboj primerno obutev (plastične natikače), po koncu obiska pa priporočamo, da si noge preventivno dezinficirate.
– Če ste že imeli glivice, oziroma jih je imel kdo od družinskih članov, doma preventivno dezinficirajte vse čevlje, prekuhajte pa tudi nogavice oziroma jih operite v pralnem stroju na vsaj 60 stopinjah Celzija .
– Priporočamo, da v času, ko imate glivice,uporabljate pilice za nohte, ki so za enkratno uporabo.
– Priporočljivo je, da ima vsak član družine svoj pribor za nego nohtov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi