Domov ZdravjeZdravo življenje Uporabljajte zdravo kmečko pamet

Uporabljajte zdravo kmečko pamet

4 ogledov

Internet je prava zakladnica informacij. Omogoča nam, da hitro in enostavno dobimo odgovore na nešteto vprašanj, tudi na tista, ki se nanašajo na zdravstvene tegobe. Prim. prof. dr. Janko Kersnik, dr. med., moderator spletne strani www. med.over.net (priljubljen portal, ki nudi informacije o zdravju, zdravem življenju, prehrani …) nam je pojasnil nekaj več o uporabi svetovnega spleta, njegovih pasteh in tudi prednostih.

MIHA ANŽUR

Zdravnik že nekaj časa ni edini vir informacij o zdravstvenih težavah in boleznih, kajne?
Da. Nekaj časa so bili to poleg družine in ljudskega izročila še različni pisni in elektronski viri.
Koliko časa že opažate trend, ko ljudje prevzamejo aktivno vlogo v procesu zdravljenja oz. iskanju zdravstvenih informacij in ne le pasivno sprejemajo navodila in nasvete svojih zdravnikov?
Zadnjih 15 let.
Kako naj uporabniki spleta filtrirajo vse podatke, ki so na voljo? Kako naj razlikujejo med kvalitetnimi in manj kvalitetnimi portali?
Uporabljajo naj zdravo kmečko pamet. Ko so v dvomu naj vprašajo svojega zdravnika družinske medicine.
Ali so vse strani že narejene tako, da zaščitijo uporabnikovo zasebnost?
Na to tehnično vprašanje vam ne znam odgovoriti, domnevam pa, da se resni ponudniki trudijo, da so prijave varne. Varnost ni bistveno drugačna, kot je bila včasih, le poti do razkritja so drugačne kot pred desetletji.
So pacienti zaradi dostopnosti informacij na spletu zahtevnejši do zdravnikov? Sami namreč lahko ocenijo diagnozo, preučijo simptome in verjetno so od svojih zdravnikov razočarani, če jim ponudijo manj kot internet?
Zahtevnejši so na dva načina. Na pozitivnega, ker »silijo« nas zdravnike, da se tudi sami stalno izpopolnjujemo v veščinah in znanju. In na negativnega, ko so nekaterim prepirljivo strukturiranim osebnostim dodatno orodje za manipulacije ali z vidika predpisov in racionalnosti neutemeljene zahteve.
Na začetku uporabe interneta je bilo veliko informacij pomanjkljivih, napačnih, nezaupanja vrednih. Kaj pa danes?
Enako, le da se jih da primerjati med seboj in priti bliže resnici.
Ali dobra informiranost pacienta omogoči tudi boljši dialog z zdravnikom?
Več »strokovnega« znanja ni porok za boljše sporazumevanje, če ga lastnik znanja ne zna uporabiti. Bolniki naj se izobražujejo tudi v tem, kaj in kako posredovati informacije o svojem počutju, občutjih in znakih. Že napol prežvečene informacije so prej ovira kot korist.
Ali lahko klepetalnice in forumi naredijo več škode kot koristi?
Ne. Kljub vsemu so koristne. Nekateri se znebijo žolča, drugi se iz napak in neumnosti drugih kaj naučijo. Pogovori, opravljanje, hvala in jeza so se izza šanka preselili v navidezno okolje.
Katere so prednosti iskanja zdravstvenih informacij preko interneta? Hiter način pridobivanja strokovnega znanja, samoizobraževanje, anonimnost, enakopravnost, morda celo manjše finančno breme, da ni treba klicati zdravnika ali se voziti k njemu?
Vse našteto. Ljudje so si vedno želeli najprej pomagati sami. Le, če in ko informacije in razpoložljiva sredstva niso več zadoščali, so iskali pomoč drugje.
Katere so negativne? Nepreverjenost informacij, pristranskost, vpliv oglaševalcev na vsebine?
Vse to, a to je tudi del drugih področij življenja.
Menite, da je internet zdravnikom v pomoč ali v breme?
Odvisno od ljudi, ki poiščejo informacije, njihove zaskrbljenosti, zaupanja vase in zdravnike.
Kdo nosi odgovornost za pravilne in točne informacije na zdravstvenih portalih?
Nihče, če niso moderirani, sicer delno moderatorji, a kljub temu to ni recenziran učbenik. Je informacija z ulice, iz gostilne, od znanca in nič več.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi