4.8 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Voda, ena izmed najdragocenejših dobrin našega planeta

Jerneja Pavček

Ko se vprašamo, kaj vemo o vodi in kaj nam voda pomeni, si lahko površno odgovorimo, da o vodi vemo vse in da nam dejstvo, da priteče v naš kozarec, ko odpremo pipo, ne pomeni prav veliko. Če pa se v zastavljeno vprašanje le malo poglobimo, spoznamo, da o vodi ne vemo skoraj ničesar, da je voda še vedno znanstveno precej neraziskano področje, z veliko neodgovorjenimi vprašanji in nepojasnjenimi dejstvi. 

Nobelov nagrajenec Albert Scent-Derdi je napisal: »Biologija je pozabila na vodo oziroma sploh ni mislila nanjo.« V našem času bi njegove besede pomenile: »Voda – mati in matrica, osnova življenja.«

 

Le trije promili vode so dostopni za uporabo
Po oceni znanstvenikov je na Zemlji samo okoli 1,6 milijarde kubčnih kilometrov vode. V notranjih vodnih zbiralnikih se največ vode nahaja v Bajkalskem jezeru, ki ima 23 tisoč kubičnih kilometrov. Iz vsega navedenega obsega vode je za uporabo dostopne samo tri promile vode. Ob teh statističnih podatkih in ob dejstvu, da je na planetu že sedem milijard prebivalcev, se lahko zamislimo vsakič, ko nam voda priteče po pipi v naš dom. Če pa smo med tistimi srečneži, ki imajo blizu svojega doma zdrav izvir pitne vode, smo res lahko vsak dan hvaležni za to bogastvo. Po zadnjih statističnih podatkih ima namreč več ljudi možnost dostopa do telefona kot do pitne vode.

 

Znanstven pogled 
Dobro poznana formula vode je H-O-H. Vodo pogosto predstavljajo kot vezno molekulo, v kateri vez med H-O-H tvori valenten kot 104,5 stopinj. Bolj pravilno si vodo predstavljamo kot tetraeder, sestavljen iz dveh elektronskih oblakov, ki so sestavljeni iz dveh parov valentnih elektronov kisika in tvorita v molekuli vode sp3 hibridizacijo. Vezi med H-O so polarizirane, kar pomeni, da je gostota valentnega oblaka pomaknjena bolj proti negativnemu kisiku. Zaradi tega dejstva se vezna molekula vode obnaša polarno – je dipol, ki znaša 6,17 * 10-30 Kl * m, diameter pa 2,8 angstrema (1 angstrem = 10-10 m)(Egorov V. V.).

 

Pomen vode za človekov organizem 
Naše telo vsebuje okrog 65 odstotkov vode, pri moških med 18. in 50. letom je vsebnost vode okoli 61 odstotkov, pri ženskah istih let pa okoli 54 odstotkvo. Pri starejših je vsebnost vode precej nižja. Od celotne količine vode se nahaja 70 odstotkov vode v celicah, 23 odstotkov v medceličnini in sedem odstotkov v krvni plazmi.

Različni organi in tkiva vsebujejo različne količine vode. V kosteh se nahaja približno 20 odstotkov vode, v jetrih, mišicah in možganih med 70 in 80 odstotki, v krvi okoli 80 odstotkov, še več pa v mleku, želodčnemu soku in urinu. Človek potrebuje v povprečju od dva do dva in pol litra vode dnevno, v vročini pa tudi do pet litrov na dan. Količinsko gledano je to skoraj dvakrat kot drugih snovi. Človek izloči tudi enako količino vode in sicer od tisoč do 1.500 mililitrov z urinom in blatom, 400 mililitrov z dihanjem in okoli 600 mililitrov prek kože. Omeniti moram, da se okoli 200 mililitrov vode sintetizira v samem organizmu, saj sto gramov maščobe daje 107 mililitrov vode, medtem ko sto gramov ogljikovih hidratov daje 55 mililitrov vode.

 

Kaj se zgodi, če če zaužijemo premalo vode? 
Izguba vode v organizmu človeka je do petih odstotkov brez posledic, medtem ko pri šestih do osmih odstotkih izgube že pride do omedlevice, pri izgubi desetine vode v organizmu do nepovratnih sprememb, pri 12-odstotni izgubi pa nastopi smrt (pri 30 stopinjah Celzija, op. a.). Rastline so bolj odporne na izgubo vode kot živali. Pri rastlinah preneha proces fotosinteze pri 50-odstotni izgubi vode. (Egorov V. V.)

 

Pijte, pijte, pijte! 
Optimalna količina vode, ki naj bi jo spili na dan, je odvisna od številnih dejavnikov kot so zdravstveno stanje, podnebje, telesna aktivnost … 

 

Voda ima spomin 

Dejstvo, da ima voda spomin oziroma zmožnosti ohranjanja in prenašanja informacij katerim je izpostavljena, so v svojih znanstvenih delih razkrivali mnogi raziskovalci vode že v preteklem stoletju. Voda shranjuje vse. Zvoke, besede, misli, občutke, čustva.

Francoz Jacques Benveniste, je s serijo poskusov dokazoval spomin vode. Ugotovil je, da voda, ki je nekoč vsebovala biološko aktivno snov, še vedno deluje na žive sisteme enako, kot če bi bila ta snov še vedno v njej. Dr. Schweitzer je dokazal, da fluorescentna svetloba spreminja strukturo vode tako, da ta osuši celične membrane; če pijemo to vodo, usta postanejo zelo hitro suha.
Najbolj znani neodvisni raziskovalec vode je bil Avstrijec Viktor Schauberger (1885−1958), ki je pisal o vitalni sili vode. Iznašel je številne naprave za bogatenje in oživljanje vode s pomočjo vrtinčenja.

V današnjem času je zelo zanimivo raziskovanje vode dr. Masaru Emota, ki je kristaliziral različne vzorce vode in jih nato s posebno tehniko fotografiral. Iz njegovih raziskav lahko povzamemo, da ima zdravilna voda v svoji osnovi heksagonalno strukturo – osnovo vseh kristalnih struktur je podal Platon v Sveti geometriji -, nasprotno pa imajo fotografije umazane, kontaminirane vode vedno popačene oblike. Naše vedenje o lastnostih vode lahko obrne povsem na glavo dejstvo, da voda spreminja svojo kristalno strukturo, če jo izpostavljamo različnim besedam, na primer »hvala«, »gnusiš se mi« (knjiga Message of the Water, dr. Masaru Emoto). Voda reagira na naše misli in obratno lahko zavestno vplivamo na obliko vodnih kristalov. Moč besed je izjemna! Dr. Masaru Emoto je dokazal, da ima vsaka snov lastno magnetno resonančno polje, ki vpliva na vodo.

 

Preučevanja z allium testom 
Spominske zapise v vodi lahko proučujemo tudi z allium testom, ki se izvaja s pomočjo mlade čebule in vode. Ta metoda je lahka, dostopna in enostavna ter zelo občutljiva za ugotavljanje in ocenitev splošne onesnaženosti okoljskih vzorcev (predvsem vod) s škodljivimi kemičnimi snovmi. Kaj hitro ugotovimo, da je od stopnje onesnaženosti odvisna hitrost rasti in dolžina koreninic testne rastline mlade čebule (Allium cepa L.). Strupene snovi namreč upočasnjujejo (inhibirajo) in zaustavljajo rast koreninic testnih rastlin. Čim daljše so koreninice, tem manjša je stopnja strupenih snovi v vodi ter obratno. Pri nas se z tovrstnimi raziskavami obširno ukvarja biolog Peter Firbas.

 

Voda v našem domu
Voda, ki jo uživamo, nam mora postati pomembna, bistvena tekočina, saj je notranji program, s katerim nalagamo informacije v telo. Voda je dvopolni kristal in ima lastno nihanje. Dokler ima voda lastno nihanje je živa voda, ko nihanje izgubi, postane mrtva voda. Pitna voda, ki priteče po vodovodnih ceveh v naša gospodinjstva je večinoma mrtva, brez gibanja, pa tudi frekvenčno onesnažena. Pitna voda, ki teče po ceveh gre čez osem postopkov, v katerih je vodi dodana cela zbirka kemikalij, tudi klor, ki ga ne vnašamo v telo le s pitjem vode ampak tudi ob tuširanju, ko vdihavamo vodno paro. Velika večina gospodinjstev ima glavno posodo za odpadke pod koritom za vodo, kar še dodatno poslabša informacijo vode, ki priteče iz pipe.

Voda, ki teče po ceveh je tudi v klastrih (vodnih gručah molekul). Takšne molekule vode ne morejo vstopati v naše celice. Torej tudi, če spijemo zadostne količine vode na dan, le-ta ne vstopa v naše celice in ne opravi naloge, za katero je poklicana. Če si želimo zagotoviti zdravje, dolgoživost, dobre vibracije, nemoteno življenjsko energijo, potem moramo poskrbeti, da naša voda postane ponovno živa.

 

Kje je rešitev? 
Pomagamo si lahko tudi z raznimi napravami in filtri, posodami (denimo s himalajsko pojočo posodo) ali pa se odpravimo do vodnega izvira, saj imamo v Sloveniji veliko zdravilnih izvirov žive vode. Na trgu so na voljo tudi različni vrči za vodo, s katerimi se odstranijo težke kovine, aluminij, oglje pa nase veže klor. Če želimo lahko vodo še dodatno oživimo tako, da v vrč z vodo dodamo kristale: citrin, kameno strelo in ametist, ki vodi dodajo kristalni eliksir.

Ko si pripravljamo vodo je pomembno, da smo osredotočeni in da imamo pri pripravi vode določen namen, informacije, namero. Vodo lahko izpostavimo tudi žarkom sonca in jo še dodatno informiramo; s takšno vodo v telo vnašamo popolno harmonijo. Kjerkoli smo, lahko ustvarimo zdravilne lastnosti vode sami. V rokah držimo kozarec vode in vnesemo vse dobre misli in lastnosti, ki jih želimo vodi dodati. Dovolj je tudi, če jo prislonimo k srcu.

 

Voda je dana vsem in ni nikogaršnja last!
Z uživanjem kakovostne vode skrbimo, da naša življenjska energija kroži, tako, kot kroži vse v naravi. Pitno vodo na planetu bomo ohranili le, če bomo končno spoznali, da je vsa voda dediščina planeta na katerem živimo, da ni nikogaršnja last, dana je vsem. Ko primemo za vodovodno pipo pomislimo od kod je voda pritekla, kaj bomo vanjo dali in kam bo odtekla. Ne le v vročih poletnih dneh, tem več vsak dan poskrbimo, da bomo z vodo ravnali varčno, odgovorno, spoštljivo, s hvaležnostjo in ljubeznijo. Upoštevajmo bonton, ki velja ob vodah! Sebi, našim bližnjim, živalim in rastlinam vedno priskrbimo dobro, kakovostno, živo vodo.

POUDAREK 1:
Voda pušča sledi, vidne in nevidne našim očem.

POUDAREK 2:
»Celica je nesmrtna. Degenerira samo tekočina, v kateri celica plava. Obnôvi tekočino v pravilnih intervalih, daj celicam, kar potrebujejo za prehranjevanje, in kolikor vem, je to dovolj, da se bo življenje nadaljevalo v neskončnost.«
Dr. Alexis Carrell, Nobelov nagrajenec

Viri:
Voda in organizem, Egorov V. V.
Sporočilo vode in vesolja, Masaru Emoto
Voda matrica življenja, Anton Komat
Nespametni bodo žejni, Anton Komat
Kako zdrava je voda, Peter Firbas
Kakšno vodo pijemo, Peter Firbas
Učinki jabolčnega soka in mineralne vode na celice, Peter Firbas
Polje

Povezani članki

Zadnji članki

Kako do slušnih aparatov?

Na poti do boljšega sluha so najtežji prvi koraki. V AUDIO BM se tega zavedamo in vam pomagamo pri vseh korakih. Za pridobitev slušnih...

Vzdržljiva lepotica, ki bo sledila vsakemu vašemu koraku

Za žensko je ura najprej okras, šele nato pripomoček. Zato mora biti čudovita, sodobna in skladna z njenim modnim slogom. Vse to združuje Huaweieva...

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot

Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih mitov! Čas je, da jih »razbijemo«! Enega...

April 2024

Odprite revijo v novem zavihku

Baby Expo 2024: Celodnevna avantura za bodoče starše in mlade družine

Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar mlade in bodoče starše...

Odločimo se in preprečimo več vrst rakov

HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki prizadene tako moške kot ženske. Virus HPV se širi s spolnimi stiki, lahko pa se nahaja na...

Izredne brezžične slušalke Huawei FreeClip že na voljo v slovenskih trgovinah

Tehnološko podjetje Huawei je predstavilo prave stereo brezžične slušalke (TWS) Huawei FreeClip odprtega tipa z inovativno zasnovo C-bridge Design ter tehnologijo samodejne zaznave nošenja...

V trgovino z malčkom? Otročje lahko!

Nakupovanje z malčki je lahko precej zahtevno. Saj veste, otrok je prerasel večino hlač, želeli bi osvežiti njegovo garderobo, morda ste v nakupovanju opreme...

Ko obrambne moči potrebujejo podporo

Naše obrambne moči so tekom mrzlih dni ponovno na preizkušnji. Zakaj jih ne bi podprli z RegulatproMetabilc naravnim eliksirjem? RegulatproMetabolic v primerjavi z RegulatproBio eliksirjem...

Samo 299,90 evrov za zmogljiv kombiniran robot Roomba Combo Essential!

odjetje iRobot je nadgradilo ponudbo z robotskim sesalnikom Roomba Combo Essential, ki se ponaša s funkcijo pomivanja tal, pametno navigacijo, večjo sesalno močjo in...