Domov ZdravjeZdravo življenje Zaščitite se pred nevarnimi sevanji

Zaščitite se pred nevarnimi sevanji

52 ogledov

Veronika Bilban

Slika: Indikator električnega smoga nam izmeri našo izpostavljenost sevanju.

»Električni smog ali elektrosmog je tehnično proizvedeno sevanje, ki ga proizvajajo vse tehnične naprave, ki so priključene na električno omrežje. Našemu zdravju škodi, saj spreminja naraven električni pretok v našem organizmu,« nam je povedala Kristina Velikonja, vodja prodaje in marketinga v družbi Tmingrad.

Ne moremo ga videti, slišati ali vonjati, pa smo mu vendarle povsod izpostavljeni. Čeprav nam pravijo, da ni nevaren, neodvisne študije govorijo drugače. Vpliva na naše zdravje, zdravje živali, rastlin in okolja. Če se želimo zaščititi pred visoko in nizkofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem moramo najprej poznati vire tako visokofrekvenčnega kot tudi nizkofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja.

 

Škodljivo je tudi domače brezžično omrežje

Med glavne vire visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja spadajo mobilne bazne postaje in mobilni telefoni, televizijske in radijske antene oziroma oddajniki, radarji, brezžični telefoni, lokalna brezžična internetna omrežja, pa tudi mikrovalovne pečice in druge naprave. Glavni povzročitelji nizkofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja pa so električni daljnovodi, električne transformatorske postaje, pa tudi industrijske ter vse gospodinjske naprave.

 

Sevalne obremenitve niso enake
Nekatere izmed teh naprav uporabljamo v neposredni bližini našega telesa, spet druge imajo znaten vpliv na naše zdravje, četudi smo od vira sevanja oddaljeni več sto metrov. Vsem pa je skupno, da v mnogih študijah, raziskavah in poročilih številni strokovnjaki opozarjajo na škodljive posledice, ki jih visokofrekvenčno in nizkofrekvenčno elektromagnetno sevanje povzroča našemu zdravju ter naši okolici. »Vse naprave ne povzročajo enakih sevalnih obremenitev našega telesa in okolja, kar predvsem velja za gospodinjske aparate – z izjemo mikrovalovnih pečic,« poudarja Kristina Velikonja in dodaja, da so druge zloglasni povzročitelji slabega počutja, glavobolov, ter celo, rakavih obolenj in drugih hujših bolezni. »Med največje povzročitelje električnega smoga spadajo zagotovo daljnovodi, mobilne bazne postaje, radijske in televizijske antene, pa tudi mobilni in brezžični telefoni ter lokalno brezžično omrežje,« pove sogovornica.

 

Obremenitve dolgoročno vodijo do zdravstvenih težav
Čeprav mislimo, da smo v domačem okolju med štirimi stenami varni, se motimo. Elektromagnetno sevanje je namreč prisotno povsod, saj neovirano in z veliko hitrostjo prodira tudi skozi debele stanovanjske zidove ter skozi okna. Električni kabli, podaljški in priključki povzročajo električna polja tudi takrat, ko je naprava izključena in ne rabi električnega toka. Za primer vzemimo osebo, ki leži na postelji, pod njo pa poteka električni kabel pod napetostjo štirih do šestih voltov. »Smernice za bivalno okolje določajo, da bi morale biti vrednosti v naših spalnih prostorih nižje od 0,5 volta. Višje vrednosti pomenijo za naše telo obremenitev, kar lahko dolgoročno gledano vodi do zdravstvenih težav,« pojasnjuje Velikonjeva.

 

Kako se lahko izognemo elektrosmogu?
Strokovnjakinja svetuje, da v svojem bivalnem okolju uporabljate čim manj tehničnih naprav in ne uporabljajte brezžičnega interneta. »Če imate povezan tiskalnik z računalnikom prek brezžičnega interneta, ga raje povežite s kablom. Če vseeno raje uporabljate brezžično povezavo, jo izklopite vsaj ponoči kadar spite, da se vaše telo lahko odpočije. Med spanjem ne uporabljajte električne odeje in blazine na električno ogrevanje ter ravno tako ne električnih radijskih budilk ali telefonskih odzivnikov blizu vaše glave. Ne dovolite, da vaš najstnik spi z mobilnim aparatom pod blazino,« svetuje sogovornica in dodaja, da raje uporabljajte navadni žični telefon namesto brezžičnega. Še boljši pa so posebni žični telefoni Litefon 1030, ki zaradi posebne patentirane tehnike piezo kristalov skorajda izničujejo sevanje. Omenjeni telefoni so dobavljivi tudi v Sloveniji.

 

Mobilniki sevajo zelo močno

Prenosnega računalnika ne uporabljajte v svojem naročju, brezžični internet pa imejte vklopljen samo takrat, ko ga dejansko uporabljajte, med neuporabo pa ga izklopite. Če živite v bližini mobilne bazne postaje, sevanje ravno tako prodira skozi zidove. Sevanje, ki prihaja skoz zidove lahko ustavite s posebnimi zaščitnimi barvami, za okna pa uporabimo zaščitne folije ali zavese iz zaščitnih tkanin, ki jih v Sloveniji lahko kupimo le v enem specializiranem podjetju. »Sevanje mobilnega telefona je najmočnejše, ko ta vzpostavlja povezavo, med vožnjo v avtomobilu in kadar je sprejem signala šibek. Zato med vzpostavljanjem povezave držimo slušalko proč od telesa, da med vožnjo ne telefoniramo, ravno tako ne, ko je sprejem signala šibek,« svetuje Kristina Velikonja. Vendar pa nas ti ukrepi še ne bodo zaščitili pred sevanjem, ko se pogovarjamo. Rešitev so strokovnjaki že iznašli, gre za posebne patentirane slušalke z zračnim prevodnikom, ki po zaslugi tega patenta skorajda odpravljajo sevanje. V Sloveniji so dostopne pod oznako WRT. Druga praktična rešitev so zaščitni etuiji, ki so izdelani iz posebnih patentiranih vlaken, ki so sposobna blokirati EMS. Ti zaščitni etuiji so v Sloveniji dobavljivi pod imenom Izofon in že sedaj vsakomur dostopni, da se lahko zaščiti pred nevarnostmi, ki jih prinaša sevanje mobilnih telefonov.

 

Frekvence najpogosteje uporabljenih tehničnih pripomočkov 
• električna moč 60 Hz
• FM radio 88 – 108 MHz
• mobilni telefoni 800 – 2.200 MHz
• mikrovalovne pečice 2.450 MHz

Slika: Z zaščitnimi slušalkami WRT lahko zmanjšate sevanje mobilnikov za 99 odstotkov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi