Domov Aktivno življenjeOprema Na Finskem do prelomnih odkritij?

Na Finskem do prelomnih odkritij?

4 ogledov

Huawei je v Helsinkih odprl zdravstveni laboratorij z najsodobnejšo testno opremo, ki služi kot raziskovalna platforma za področji zdravja in telesne vadbe.

Ob priznavanju vse večje potrebe na področju upravljanja zdravja in telesne pripravljenosti se je Huawei zavezal, da bo poglobil raziskave algoritmov za spremljanje zdravja v nosljivih napravah. To je privedlo do ustanovitve treh zdravstvenih laboratorijev. Dvema na Kitajskem ustanovljenima leta 2016 se pridružuje še tretji v finski prestolnici.

V laboratoriju, ki se razprostira na skoraj tisoč kvadratnih metrih in v katerem so raznovrstni pripomočki, ki pokrivajo več kot 20 športov, je zaposlena multidisciplinarna znanstvenoraziskovalna skupina, ki jo sestavlja šest doktorjev znanosti ter dvajset strokovnjakov s petih glavnih področij: fiziologije, umetne inteligence, strojnega učenja, testiranja programske opreme in programskega inženiringa – iz sedmih držav evropske unije. To zagotavlja, da bodo raziskave na področju športa in zdravja dosegle napredne svetovne standarde.

Vrhunsko raziskovalno okolje

V laboratoriju so poustvarili resnična športna okolja in scenarije vadbe, kjer strokovnjaki spremljajo več kot dvesto fizioloških in biološko mehanskih kazalnikov med uporabo nosljivih naprav, kot so na primer pametne ure Huawei Watch GT 4. Med pomembnejšimi so bazen z nasprotnim tokom, smučarski simulator, večfunkcijska tekalna steza, instrumentalna tekalna steza in odprta telovadnico za kardiovaskularne vadbe.

Na podlagi profesionalnih načel zgrajen bazen s protitokom zagotavlja natančno ocenjevanje plavalnih zmogljivosti plavalcev. Opremljen je z dinamičnimi vodnimi curki, ki lahko ustvarijo nadzorovan pretok toka do 350 kubičnih metrov na uro ter hkrati omogočajo tudi spreminjanje temperature in kakovosti vode.

Ker smučanje ostaja eden najbolj priljubljenih športov v Evropi, so v laboratoriju postavili simulator z nastavljivo hitrostjo, naklonom ter interaktivnimi progami. Opremljen je s tipali, ki zaznavajo hitrost, položaj, kote nagiba, sile in druge podatke med smučanjem.

Na večnamenskem trenažerju je mogoče preizkusiti tek, kolesarjenje in podobno do hitrosti 50 kilometrov na uro. Tekaška steza lahko celo uvozi podatke (GPX) iz naprav s satelitskim sprejemnikom in tako simulira resnične terene in poti. To udeležencem omogoča ponazoritev resničnih scenarijev, na katerih bodo preizkusili svoje tekaške/kolesarske sposobnosti. Ves ta čas njegove zmogljivosti spremlja kamera, da so na voljo takojšnje povratne informacije za izboljšanje tehnike v realnem času.

Sodelovanje z evropskimi raziskovalci

Da bi z inovativnimi športnimi in zdravstvenimi tehnologijami izboljšal življenje uporabnikov, Huawei aktivno sodeluje z lokalnimi finskimi institucijami in regionalnimi evropskimi strokovnjaki.

Program iCARE4CVD je del programa IHI (Innovative Health Initiative) in obenem eden najbolj ambicioznih raziskovalnih pobud na področju umetne inteligence in bolezni srca in ožilja. Huawei je trenutno edini proizvajalec nosljivih naprav, ki sodeluje v njem.

Huawei je s šestimi vrhunskimi evropskimi univerzami soustanovil konzorcij Interlive z enim od najbolj znanstvenih in strogih standardov za testiranje nosljivih naprav. Konzorcij si prizadeva za razvoj najboljših priporočil za potrošniške nosljive naprave za merjenje neposrednih in izpeljanih metrik. Partnerstvo bo zagotovilo stalno znanstveno veljavnost nosljivih naprav, ki temeljijo na štirih standardih: srčni utrip, število korakov, poraba kalorij in VO2 Max (največja poraba kisika).

Huawei je za svoje nosljive naprave oblikoval stroga načela zasebnosti in varnosti. Čeprav podjetje še naprej odprto sodeluje s partnerji v ekosistemu zdravstva in športa, zagotavlja, da ta partnerstva potekajo ob popolnem upoštevanju zakonov o varovanju osebnih podatkov. To pomeni, da je vsak korak raziskovalnega procesa – ki vključuje zbiranje, avtorizacijo, prenos in shranjevanje podatkov – strogo skladen z načeli zasebnosti in varnosti.

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi