-1.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 decembra, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Pozabite na čistilne vikende: Tu je robotski sesalnik, ki namesto vas stori vse – posesa in pomije

Čiščenje tal. Za marsikoga eno najbolj neprijetnih opravil. Človeka utrudi in mu pobere precej časa. Zlasti, če želi biti temeljit. Vendar pa obstaja rešitev, ki postori vse namesto vas. Tla najprej posesa, potem pa jih še pomije. To je najnovejši robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7+.

Še nedolgo nazaj smo si morali za čiščenja domačih tal rezervirati čas. Običajno smo to nič kaj ljubo opravilo prihranili za konec tedna, saj je bilo treba tla najprej dobro posesati, potem pa še poklekniti in jih zdrgniti s krpo. To je lahko vzelo kar nekaj ur in pa seveda energije, da ne govorimo o bolečinah v križu in kolenih, ki so nas potem do konca dneva priklenile na kavč. Skratka, nič kaj zavidljiv konec tedna.

Ta problem so v veliki meri naslovili in rešili robotski sesalniki, ki so danes že praktično povsem avtonomni in ob tem tudi temeljiti. Pomivanje tal pa je še vedno nekako obviselo v zraku.

Velika prelomnica na področju robotskih sesalnikov

Pri podjetju iRobot so sicer s z modelom Braava že pred časom priskočili na pomoč tudi pri tem opravilu, vendar, čeprav je pri svojem »poklicu« odličen, kupovanje namenskega robotskega pomivalca enostavno ni v okviru možnosti za vsakogar. Predvsem ne za tiste, ki živijo v manjših stanovanjih in so že za robotski sesalnik komaj našli prostor. Drug pomemben faktor pa je seveda proračun. Kupiti dve robotski napravi za čiščenje enega stanovanja je za marsikoga precejšen finančen zalogaj, ki si ga ne more privoščiti.

V zadnjih letih so se pojavile tudi kombinirane robotske enote, ki so znale oboje, torej sesati in pomivati, vendar pa je praksa pokazala, da jih je treba jemati z rezervo. Nemalokrat se je namreč izkazalo, da niso najbolj temeljite. Bodisi pri sesanju bodisi pri pomivanju, ali pa celo kar pri obeh. Še največkrat jih je pestilo prav pomivanje, kjer so se bolj kot ne z mokro krpo le sprehodile po tleh, velike težave pa so jim predstavljale tudi preproge.

No, vsaj do danes je bilo tako. Najnovejši kombinirani robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7+ pa naslavlja vse te težave in jih tudi uspešno premesti. Gre za prvo tovrstno avtonomno napravo, ki je na obeh področjih učinkovita in temeljita ter, še kako pomembno, omogoča njegovemu lastniku popolno zaupanje. Da, tu imamo še posebej v mislih preproge.

Kdaj je kombiniran robotski sesalnik nepogrešljiv?

Kadar želimo več prostega časa: Če želite svoj dom konsistentno ohranjati čist, to lahko vzame kar precej časa. Z robotskim sesalnikom, ki sesanje in pomivanje opravi namesto vas, tega prihranite.

Kadar imamo doma prostorsko stisko: Čeprav bi morda marsikod doma najraje želel dva robota – enega za sesanje in drugega za pomivanje – to v vseh domovih ni mogoče, saj imajo enostavno premalo prostora. Odgovor na to je kakovosten robotski sesalnik 2-v-1, ki zagotavlja približno enako udobje.

Kadar ne želimo zapraviti preveč: Na prvo žogo bi rekli, da je najugodnejša možnost ročno čiščenje tal v lastni režiji. Vendar, če seštejemo vsa čistila, loščila, metle in krpe, temu morda sploh ni tako. Investicija v robotski sesalnik se lahko hitro obrestuje, v kombinirani model, kot je Roomba Combo j7+ pa morda še hitreje.

Zakaj je iRobot Roomba Combo j7+ tako poseben?

Medtem, ko podobni konkurenčni izdelki iščejo bližnjice in sklepajo kompromise, so pri podjetju iRobot ubrali drug pristop – najboljše iz obeh svetov. Novi robot je namreč zasnovan na osnovi modela j7, ki velja za enega najnaprednejših robotskih sesalnikov nasploh. Njegova posebnost je napreden navigacijski sistem PrecisionVision, ki je podprt z umetno inteligenco.

Modeli Roomba j7 imajo spredaj vgrajeno pametno kamero, ki predstavlja njihove oči (podnevi brez težav, ponoči pa mora prostor zagotoviti vsaj toliko svetlobe kot jo povzroči polna luna). S kamero so ti sesalniki sposobni zaznati raznorazne ovire na svoji poti, med drugim tudi »nezgode« hišnih ljubljenčkov, igrače in kable (število predmetov se ves čas dviguje in jih je skupno sedaj že več kot 80). Posledično jih uspešno zaobidejo in ne naredijo iz njih še večje packarije oz. kaosa, ob tem pa tudi lastniku prek aplikacije v obliki slikovnega gradiva javijo na kaj so naleteli.

Tej napredni zasnovi so pri podjetju iRobot zdaj dodali še napreden sistem za pomivanje z dvižno krpo. Za razliko od ostalih kombiniranih robotov, ima Roomba Combo j7+ krpo spravljeno na svojem »hrbtu«, kar v praksi pomeni, da vam je ni treba odstranjevati, kadar želite stanovanje zgolj posesati. Pri drugih kombiniranih robotih je npr. krpa nameščena na podvozju, kar v praksi pomeni, da velikokrat drgne po tleh, še posebej po debelejših preprogah, tudi, ko ni v uporabi. Tako ste jo primorani vsakič, ko nimate v planu pomivanja, sneti. Pri novi Roombi tega ni treba.

Kot bi gledali »transformerja« v živo

Roomba Combo j7+ točno ve, kaj mora narediti v danem trenutku in deluje zelo sistematizirano. Če mu izrecno ne zaukažete drugače, se vedno najprej loti sesanja preprog in drugih talnih površin, ko je prah pospravljen, pa njegovi izvlečni roki spustita krpo, da lahko tla še pomije. Ko pred sabo zazna preprogo, krpo dvigne in pospravi na svoje mesto, da slučajno ne bi močil tam, kjer to ni zaželeno in potrebno.

Še stopničko višje pa ga dvigne celostna uporabniška izkušnja, ki omogoča resnično udobno upravljanje in rokovanje z robotom. Najprej sta tu operacijski sistem iRobot OS in aplikacija, ki omogočata nastavljanje raznoraznih posebnosti pri čiščenju, od čiščenja specifičnih mest in ob specifičnem času, do glasovnega upravljanja prek digitalnih pomočnikov Google Assistant, Alexa in Siri. Nova Roomba namreč razume več okoli 600 glasovnih ukazov, več kot katerikoli drug kombiniran sesalnik.

Poleg tega pa ima še eno hvalevredno in priročno funkcijo, ki je Roomba Combo j7 nima, saj je le-ta brez bazne postaje – samodejno čiščenje koška. Po vsakem sesanju se Roomba Combo j7+ zapelje nazaj na svojo polnilno postajo, kjer poleg napajanja baterije z energijo, prek vgrajenega sesalnega sistema tudi sama izprazni svoj košek s smetmi. Tako resnično nimate kaj dosti opravka z njo. Zagotovo bo vaš najbolj priden hišni ljubljenček.

Kaj vse to pomeni v praksi?

Da ste svobodni! Da je sesanje in pomivanje naenkrat postalo enostavno (in dobro). In da lahko takrat, ko je bil zdaj čas za čistilne akcije, uživate v drugih stvareh, stvareh, ki vas dejansko veselijo. Se odpravite na sprehod, pogledate film ali pa si vzamete čas za dobro večerjo v restavraciji, težaško delo sesanja in pomivanja pa prepustite tistemu, ki je bil za to narejen.

Povezani članki

Zadnji članki

Najbolj kremasta sladica na čarobnem Bledu

Na letošnjem adventnem koledarju naj bodo doživetja! Veseli december je čas druženja, povezovanja in kreiranja nepozabnih spominov! Namig: za lov na pravljične utrinke in praznično...

HIV je bolje preprečti, kot zdraviti

Miha Anžur Kot vsako leto, tudi letos 1. decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti Aidsu. Slednjega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila leta 1988, od...

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost zavor v prometu in njihov vpliv na vožnjo

Promet je kompleksen sistem, kjer številni dejavniki vplivajo na varnost vseh udeležencev. Medtem ko so vozila postala nepogrešljiv del sodobnega življenja, je ključnega pomena,...

Ujemite lepoto novoletne okrasitve

Veseli december in z njim praznično vzdušje že močno trkata na vrata. V kuhinjah diši po piškotih, otroci že pišejo prva pisma trem dobrim...

Hitro do kakovostnih zdravstvenih storitev z Zdravstveno polico

Si tudi vi želite, da bi do zdravstvene storitve prišli, takoj ko jo potrebujete? Z zavarovanjem Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, boste za specialistično...

Proč z okužbami

V času, ko se nas lotevata prehlad ali gripa, je dobro okrepiti imunski sistem z antioksidanti. Uživanje vitamina C, limoninega in drugih antioksidantsko bogatih...

Goriva Q Max poganjajo vaše življenjske poti

Z menjavanjem letnih časov se spreminjajo vozne razmere na cestah. Iz Petrola vas z visokokakovostnimi gorivi Q Max tudi v zimskem času vabimo na...

6 astroloških znamenj, ki bodo v jeseni našla partnerja

Katera astrološka znamenja so v jeseni bolj nagnjena k temu, da najdejo partnerja za resno zvezo? In kako ti lahko pri iskanju pravega partnerja...

Sobivanje tradicionalnih finančnih inštitucij in fintech izvajalcev

V zadnjih letih smo bili priča motnjam na trgu finančnih storitev, ki so jih povzročili fintech izzivalci. Tradicionalni ponudniki storitev se soočajo z resno...

Fjällräven razkriva: Boji proti škodljivim PVC kemikalijam še trajajo

Pričakuje se, da bodo PVC materiali leta 2025 prepovedani tako v Kaliforniji kot v EU. Toda za Fjällräven vprašanje glede škodljivosti PVC ni novo....