Domov Aktivno življenjeOprema Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Vpliv profila pnevmatik na varnost, oprijem in porabo goriva

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Vpliv profila pnevmatik na varnost, oprijem in porabo goriva

15 ogledov

Ko govorimo o varnosti na cesti, udobju vožnje, porabi goriva in skrbi za okolje, so pnevmatike ključnega pomena.
Med različnimi lastnostmi pnevmatik je profil ena ključnih komponent, ki jo vozniki pogosto spregledajo. Preverba profila pnevmatik je ključen in obvezen del tehničnega pregleda vozila, ki je namenjen zagotavljanju varnosti in zmanjševanju možnosti nesreč na cestah zaradi dotrajanega profila pnevmatik.

1. Kakšna globina profila je potrebna za zimske in letne pnevmatike?
Pnevmatike je treba prilagoditi letnemu času (npr. redna menjava zimskih in letnih pnevmatik) in poskrbeti za to, da je tlak v njih vedno optimalen glede na priporočila proizvajalca. Zakon o varnosti cestnega prometa določa obvezno zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca.
Pnevmatike moramo obvezno zamenjati tudi v primeru, ko so le te preveč obrabljene. Prvi znak obrabe je obrabljena tekalna plast, kar se odraža na globini profila. Da lahko pnevmatike dobro opravijo svoje delo in nas varno pripeljejo na cilj, morajo imeti ustrezno globino profila. Tudi ta je zakonsko določena, in sicer:
• za letne pnevmatike je minimalni profil 1,6 mm,
• za zimske pnevmatike je minimalni profil 3 mm.

2. Vpliv profila na varnost
Pravilen profil pnevmatik igra ključno vlogo pri varnosti vožnje. Dobra globina profila zagotavlja boljši oprijem na cestišču, še posebej v mokrih ali zasneženih pogojih. Slab profil pomeni, da pnevmatika izgubi sposobnost odvajanja vode, kar lahko privede do akvaplaninga. V primeru nenadnega zaviranja ali izogibanja oviri je dober profil ključen za ohranjanje stabilnosti vozila.

3. Oprijem in profil pnevmatike
Profil pnevmatike je neposredno povezan z oprijemom na cesti. Pnevmatike z globljim profilom imajo večji stik s cesto, kar povečuje oprijem in zagotavlja boljšo stabilnost med vožnjo, kar je še posebej pomembno pri vožnji po zasneženih ali poledenelih cestah, kjer je dober oprijem ključen za preprečevanje nezgod.

4. Vpliv profila na porabo goriva
Presenetljivo je, da ima profil pnevmatike tudi vpliv na porabo goriva. Pnevmatike z večjim trenjem zaradi izrabljenega profila povzročijo večjo upornost med stikom s cesto. To povečano trenje pomeni, da motor vozila potrebuje več moči za premikanje, kar vodi v večjo porabo goriva. Z rednim pregledovanjem in menjavo pnevmatik, ko se profil obrabi, lahko vozniki zmanjšajo porabo goriva in s tem tudi stroške vožnje.

5. Zakaj je pomembna menjava pnevmatik v zimskem času?
V hladnejših mesecih je pnevmatika trša, kar zmanjšuje njen oprijem na cesti. Zimski čas povečuje tudi nevarnost zmrzali in snega na cestišču, zato je pravilno profilirana zimska pnevmatika ključna za varno vožnjo. Priporočljivo je, da vozniki preklopijo na zimske pnevmatike, ko temperatura pade pod 7 °C. Uporaba zimskih pnevmatik v teh pogojih zagotavlja boljši oprijem, večjo varnost in zmanjšuje tveganje za nesreče.
Torej, preverba profila pnevmatik je ključna za varnost voznika, potnikov in drugih udeležencev v prometu, saj vpliva na varnost, oprijem, porabo goriva in udobje vožnje. Če niste prepričani ali je profil vaših pnevmatik zadosten, vas vabimo, da obiščete katero koli izmed naših poslovalnic tehničnih pregledov Avto Krka. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali, da se prepričate o varnosti in ustreznosti vaših pnevmatik.
AVTO KRKA – Točka varnosti na vaših poteh.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi