Domov Odnosi in družinaOtroci Fjällräven z vami deli nasvete, kako narediti pohodništvo zabavno tudi za otroke!

Fjällräven z vami deli nasvete, kako narediti pohodništvo zabavno tudi za otroke!

47 ogledov

Počitnice se prevešajo v drugo polovico, vreme je nepredvidljivo in otroci še prehitro zapadejo v lenobnost poležavanja pred TV ekrani ali igranja računalniških iger. A narava je tukaj – naj bo to travnik, gozd ali jasa, morda le mestni park, na starših je, da jim naravo predstavimo kot čudovit kraj za raziskovanje, učenje ali preprosto preživljanja časa z družino.

Tako kot pri trekingu ni starostne omejitve, tudi pri pohodništvu ni minimalnih starostnih zahtev. »Takoj ko hodijo, lahko otroke peljete v naravo,« pojasnjuje vodnica za treking Johanna Ankarloo. Z otroki seveda moramo prilagoditi svoje početje v naravi, vendar nas naj to ne ustavi, da ne bi šli ven in uživali v naravi skupaj z njimi. Obseg dejavnosti je potrebno primerno zmanjšati in upočasniti tempo. Johanna je delila z nami najboljše nasvete za treking z otroki, ki temeljijo na njenih izkušnjah treking vodnice in mame.

Ko se z otroki odpravljate na pohod ali treking, je vedno pomembno imeti v mislih, zakaj to počnete zaradi sebe ali zato, da bi otrokom omogočili lepo in pozitivno izkušnjo? Ne glede na starost so potrebe otrok vedno na prvem mestu. Če želite v miru raziskovati sami ali se povzpeti na zahtevno goro, to storite kdaj drugič. Bolje je imeti nizka pričakovanja ali, še bolje, nobenih. Za seznanjanje otrok z naravo, pohodništvom in življenjem na prostem je pomembno, da se ne obremenjujete, da to počnete za otroke, ne zase, in da greste v njihovem tempu.

Če svojega otroka nosite v nosilki, poskrbite, da bo na toplem in suhem ter da bo imel zagotovljene redne obroke. V poletni vročini bodite predvsem pozorni, da se otrok v nosilki ne pregreje in je ustrezno hidriran. Pogosti postanki za prigrizek in doživljanje majhnih stvari okoli vas niso le zabavni, ampak tudi zelo pomembni, da vsi člani ostanejo zadovoljni in polni energije. Tu in tam otroku dovolite, da se igra, vključite ga v to, kar počnete, in mu povejte, kaj vidite, tudi če še ne zna govoriti opazil bo. Pri starejših otrocih se ustavite in igrajte igre, pogovarjajte se o tem, kaj ste videli. Ne pozabite jih vprašati, kako se počutijo in ali uživajo.

Imejte enake rutinske navade kot doma, jejte in spite ob istem času. Ne pozabite vzeti nekaj dodatnih prigrizkov in priboljškov, da ohranite višjo raven energije.

Če je vreme slabo, se obrnite in počnite kaj drugega, se igrajte, pojejte prigrizek in se na pohod odpravite drugič.

S seboj vzemite set rezervnih oblačil ter oblačila za plastenje za primer, če se vreme spremeni.

Vedno vzemite s seboj komplet za prvo pomoč. V naravi se lahko zgodi karkoli, zato je bolje biti pripravljen.

S seboj imejte zemljevid in morda tudi kompas. Skupaj si ju oglejte. Pogovorite se tudi o poti. Povejte jim, kaj pomenijo simboli, in si skupaj v mislih predstavljajte pokrajino, ki je pred vami. Kmalu bodo želeli sami načrtovati pot, po kateri se boste podali na naslednji pohod.

Če nameravate bivati v šotoru, si v bližini koče, doma ali avtomobila uredite bazni tabor. Tabor postavite skupaj. Otrokom razdelite odgovornosti, ki so primerne njihovim letom. Nato poskrbite, da se boste v šotoru počutili kot doma. S seboj vzemite igre, ki jih lahko igrate v šotoru, če se vreme poslabša, pa tudi stvari, ki jih lahko počnete zunaj. Frizbi in karte ne zavzamejo veliko prostora, vendar so odličen način za krajšanje časa. Ko imate postavljen bazni tabor, se lahko od tam odpravite na krajše pohode; morda se lahko odpravite na plavanje, ribolov, celo na gorsko kolesarjenje in tek.

Vključite otroke, kolikor je mogoče. Ali lahko pomagajo pri načrtovanju in pakiranju? Lahko nosijo svojo opremo v majhnih nahrbtnikih? Johannini deklici imata za svoje igrače in prigrizke lastne nahrbtnike Kånken Mini. Vse to pripomore k temu, da se počutijo pomembne in so del ekipe. Naj s seboj prinesejo knjige in igrače, ki so jim všeč (če niso pretežke), večjim otrokom bo čudovit spremljevalec na dogodivščinah kultni Kånken.

In končno, vedno je bolje obrniti se nazaj in poskusiti drugič, če že od začetka čutite, da je bila to danes slaba ideja. Otrokom tega ni treba povedati namesto tega jih odvrnite pozornost s čim zabavnim. Ne pozabite, da vas bo narava vedno čakala in da se lahko kadar koli vrnete.

Prepričani smo, da lahko v otroštvu ustvarimo največ dobrih navad, ki jih kasneje tekom odraščanja ponotranjimo in odnesemo s seboj na svojo odraslo pot. In jih nenazadnje predajamo naprej svojemu partnerju in otrokom. Pozitivni, zabavni in vznemirljivi spomini, ki jih boste ustvarili med raziskovanjem travnika, v noči igranja družabnih iger v šotoru ali prepoznavanja sledi srnjaka v gozdu bodo spomini, ki jih boste nosili vse življenje.

Oblačila in ostala oprema Fjällräven so na voljo na prodajnih mestih Annapurna, Emporium, Iglu Šport in Sport Vision.

 

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi