Domov Odnosi in družinaLjubezen in spolnost Za užitke brez meja in brez poškodb

Za užitke brez meja in brez poškodb

11 ogledov

Lubrikanti in intimni geli – kaj moramo vedeti o njih?

Lubrikanti oziroma vlažilni geli so izdelki, o katerih še vedno ne govorimo naglas, prepričani smo, da so to intimne stvari, ki sodijo zgolj v našo spalnico. Toda predsodki so popolnoma odveč, tudi trditve, da so namenjeni ljudem brez idej in domišljije, ne zdržijo. Danes so lubrikanti dragoceni pripomočki, ki nam pomagajo doživljanje spolnosti polepšati, povečati užitek in ne nazadnje prihraniti marsikatero nevšečnost.

Za večjo drsnost, za močnejše občutke

Osnovni namen tovrstnih pripomočkov je, da pri spolnih odnosih zmanjšujejo trenje oziroma povečujejo drsnost, da torej prispevajo k boljši navlaženosti – pa ne samo nožnice. Dejansko z lubrikanti oziroma vlažilnimi geli uspešno nadomeščamo naravne izločke, ki so potrebni, da spolni odnosi ne prinašajo bolečin, odrgnin in podobnih težav. Niso pa lubrikanti le pomoč ob telesnih težavah, obvezna sestavina spolnosti postajajo tudi zato, ker pomagajo okrepiti občutke in domišljijo, spolnost z njimi postane pestrejša in razburljivejša.

Slabše vlaženje nožnice, druge spolne prakse

Pri heteroseksualnih odnosih se večinoma pričakuje, da bo ženska nožnica ob vzburjenju naravno poskrbela za vlaženje, žal pa je kar nekaj razlogov, da se tu zaplete. Sposobnost zadostnega vlaženja izgublja z menopavzo, krivo je lahko hormonsko neravnovesje ali jemanje nekaterih zdravil, kot so antidepresivi in hormonske tablete, včasih do slabšega delovanja sluznice pride po porodu ali nekaterih boleznih, pa tudi po obsevanjih ali kemoterapiji. Vemo tudi, da se sposobnost vlaženja nožnice tekom menstrualnega cikla spreminja, in – ne nazadnje – suhost nožnice lahko povzročita celo stres ali utrujenost.

Tudi pri vseh drugih oblikah spolnih praks so tovrstni geli nepogrešljivi: pri analnih in tudi oralnih odnosih, pri pettingu in manualni stimulaciji, uporabi kondomov, seksualnih igračk in pri samozadovoljevanju.

Kakšnega izbrati?

Na trgu je na voljo veliko vrst lubrikantov oz. vlažilnih gelov, najpomembnejša razlika med njimi pa je v njihovih sestavinah; eni so narejeni na vodni osnovi, drugi na silikonski. Predvsem lubrikantom na vodni osnovi so lahko dodane še sestavine, ki se ob stiku s kožo ogrejejo, ali pa imajo okus.

Lubrikanti oz. geli na vodni osnovi so bolj naravni, ne poškodujejo kondomov, lažje jih obrišemo ali speremo s telesa, nakup pa je običajno cenejši.

Za lubrikante na silikonski osnovi velja, da so obstojnejši – se ne izsušijo in ne izhlapijo, tudi koža jih ne vsrka, zato je vlaženje dolgotrajnejše. So tudi primernejši za analne spolne odnose, speremo pa jih lahko le s pomočjo vode in mila.

Novost iz Tosame: intimni gel Natura Femina

Intimni gel Natura Femina je posebnost na trgu, saj vsebuje nekatere sestavine, ki jih običajni lubrikanti ne. Narejen je na vodni osnovi, zato se brez težav spere in ne pušča madežev, obenem pa ne poškoduje silikonskih igračk in ne kondomov iz lateksa. Kar 80 odstotkov njegovih sestavin je popolnoma naravnih, tri med njimi pa poskrbijo, da gel ne opravlja samo svoje osnovne naloge – zmanjševanje trenja in povečevanje užitka med spolnostjo – , ampak precej izstopa med podobnimi izdelki na trgu. Dodani so mu namreč mlečna kislina, probiotiki in arginin.

Sestavini Lactobacillus Ferment Lysate in Lactic Acid sta kombinacija probiotičnih sestavin in mlečne kisline, ki spodbujata vlaženje ter poskrbita za vzdrževanje naravnega mikrobioma kože in sluznice, obenem pa nanju delujeta regenerativno, protivnetno in pomirjevalno.

Arginin je naravna aminokislina, ki je vključena v mnoge procese v telesu. Naloga arginina je širjenje žil in pospeševanje dotoka krvi. Dodan gelu zato spodbuja naravno vlaženje in je sredstvo za senzibilizacijo klitorisa – poskrbi namreč za prijetno ščemenje.

Intimni gel Natura Femina ne sme manjkati v vaši spalnici. Poskrbel bo za čudovita intimna doživetja, svilnato mehkobo in brezskrbno drsenje – za užitke brez meja in poškodb; hkrati pa tudi za boljšo prekrvavljenost in zaščito intimnih predelov. Brez bojazni ga lahko uporabljate z vsemi vrstami kondomov in erotičnih dodatkov.

Naročnik oglasa je TOSAMA d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi