Domov Odnosi in družinaOtroci Navdušite otroke nad zelenjavo

Navdušite otroke nad zelenjavo

3 ogledov

Ni treba posebej poudarjati, da je zelenjava za otroke zelo koristna, saj se v njej nahajajo koristne snovi, ki blagodejno vplivajo na organizem. Toda mnogi malčki nad ohrovtom, zeleno, brokolijem, cvetačo … vihajo nos in se obračajo stran. Izjeme seveda obstajajo, toda nemalo je otrok je takšnih, da potrebujejo za vnos zelenjave v trebušček kar nekaj spodbude.

Precej staršev se sooča z dejstvom, da njihov sonček noče jesti zelenjave. Strokovnjaki in izkušene mamice pa poznajo precej nasvetov oziroma pristopov, ki so lahko v veliko pomoč.

Naredite zelenjavni pladenj.
Na pladenj natrosite zelenjavo in jo pustite pred otrokom. Čeprav ne bo videti tako slastno kot je zelenjava na krožniku, otroke nemalokrat pritegne drugačnost, neurejenost in inovativnost. Zdelo se jim bo veliko bolj zanimivo kot da bi jedli korenček, cvetačo, bučke iz krožnika.

Pomočite!
Eden izmed privlačnih in zanimivih načinov, da otroka pritegnemo k tem, da bo jedel zelenjavo je tudi, da mu ponudimo možnost, da le-to v nekaj pomočijo. Naredite okusne omake (na primer iz medu in gorčice, malo paradižnikove mezge in ketchupa, jogurta …)

Solatni bar
Običajno otroci radi sodelujejo pri delanju mešane solate, ki je na voljo v solatnih barih. Veseli jih, da lahko iz vsake sklede vzamejo malo tega in onega, da potem solato obogatijo še z različnimi prelivi iz jogurta, kisom, oljem … Zakaj torej ne bi ustvarili solatni bar kar doma? V manjše sklede narežite različno zelenjavo, ponudite jim zraven še sir, bučkina semena, kalčke, popecite malo slanine.

Vrt
Če imate možnost, potem poskusite z vrtičkanjem. Otroci zelo radi pomagajo, še posebej radi pa imajo opravila na prostem. Vrtnarjenje je dejavnost, kot nalašč za malčke. Dovolite jim, da z vami sadijo, grabijo, odstranjujejo plevel, zalivajo, nabirajo pridelek … Tisto, kar bodo sami pridelali, bodo tudi radi jedli oziroma preizkušali. Tudi če boste z njimi šli v sadovnjak, kjer si bodo lahko sami nabrali jabolka, hruške, grozdje in drugo, bodo ob tem tako zelo uživali, da jim bo vsekakor bolj teknilo. Če nimate vrta, potem lahko poizkusite pridelati nekaj malega na balkonu ali pa nasadite peteršilj ali meto v lončke ter jih postavite na okensko polico.

Bodite zgled
Otroci radi posnemajo starejše, še posebej močno pa se zgledujejo po svojih starših. Izkoristite to dejstvo v svoj prid in poskrbite, da vas bodo videli, kako uživate v zdravi prehrani. Posnemali vas bodo in z vami uživali ob živobarvnem krožniku polnem zdravih dobrot.

Spreminjajte kuharske metode
Večina otrok ima rado pečenje, zato razmislite, zakaj ne bi tudi zelenjavo popekli? Bučke, brokoli, cvetača in drugo … Če torej ne boste uspeli prepričati vaših malčkov, da jedo surovo zelenjavo, potem poskusite s praženo, popečeno, kuhano na pari. Poskusite!

Ne obupajte!

Tudi če prvič otrok ne bo želel jesti nečesa, kar mu ponudite, to še ne pomeni, da bo zavračal to hrano tudi drugič oziroma naslednjič. Vztrajajte in morda vam bo uspelo v drugem, petem ali desetem poskusu. Sprememba se lahko zgodi iznenada. Ko boste že skoraj obupali, vam bo morda uspelo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi