Domov Odnosi in družinaOtroci Z nosilko ali nahrbtnikom na družinske avanture

Z nosilko ali nahrbtnikom na družinske avanture

8 ogledov

Nosilke za otroke ponujajo idealno rešitev za aktivne starše, ki želijo ohraniti tesno povezanost s svojim otrokom med vsakodnevnimi opravki ali telesno aktivnostjo. Nosilke nam olajšajo vsakodnevna opravila, hkrati pa spodbujajo čustveno in fiziološko ugodje otrok in staršev. Sproščanje oksitocina med nošenjem krepi vez med staršem in otrokom, hkrati pa otroku omogoča, da iz prve roke doživlja svet okoli sebe.

Temelj zaupanja in varnosti

Nošenje otrok je staro kot človeštvo samo. Stik kože s kožo je izjemno pomemben za novorojenčke. Ta neposredni stik pomaga uravnavati telesno temperaturo otroka, krepi njegov imunski sistem in podpira hormonsko ravnovesje. Znanstvene raziskave so pokazale, da nošenje novorojenčkov vodi do manj joka in boljšega spanca, kar pozitivno vpliva na dobro počutje celotne družine. Dojenčka pomirja ritem dihanja in vašega srca, vaš vonj in toplota. V zgodnjem obdobju nosilka služi kot pripomoček umirjanja in uspavanja. Krasno se obnese tudi pri otrocih, ki vozička ne marajo preveč – zadnje, kritične trenutke sprehoda, ko bi dojenček sicer glasno protestiral v vozičku, lahko premagate z nosilko, ki ga bo v hipu umirila.

Skupaj po opravkih in po svetu

Sčasoma postajamo vse bolj suvereni v rokovanju z našim otrokom, ki se razvija in krepi, zato nas vse bolj vleče v skupno raziskovanje sveta. Nošenje večjih otrok med aktivnostmi na prostem, kot so sprehodi ali skok na bližnji hrib, prinaša posebne izzive in zahteve. Pri izbiri terena za pohode je ključno, da starši izberejo poti, ki so varne in primerne za otrokovo starost in zmožnosti. Izogibati se je treba zahtevnim ali spolzkim potem in tistim z veliko višinsko razliko. Pomembno je, da pot omogoča redne postanke za počitek in hidracijo, še posebej v vročih dneh. Za toplejše mesece izberite zračne nosilke, kot je Ergobaby 360 Omni Breeze, ki zaradi mrežice diha in omogoča zraku, da kroži. Hkrati ne pozabite, da otroka oblečete lahko in zračno. Pogosto delajte postanke – pot bo zaradi tega morda res daljša, a med premori se lahko z otrokom posvetita odkrivanju narave: poslušanju ptičjega petja ali žuborenja reke, odkrivanju kamenčkov, travniškega cvetja ali opazovanja oblakov.

Kdaj v nahrbtnik?

Ko nosilka ni dovolj, so nahrbtniki za nošenje otrok odlična alternativa. Zasnovani so za zagotavljanje večje podpore in udobja na daljših potovanjih. Nahrbtniki običajno nudijo boljšo strukturo in so primerni za starejše otroke, ki že samostojno sedijo, hkrati vam nudijo dodaten prostor, da vanje spravite vse potrebno za dnevni izlet. Pomembno je, da so otroci med nošenjem v nahrbtniku zaščiteni pred soncem, zato je priporočljivo izbrati modele z vgrajeno strehico ali senčnikom. FreeON nahrbtnik za nošenje otroka nudi strehico z sončno/dežno zaščito, izdelan iz vodoodpornega materiala, z mehkimi naramnicami pa zagotavlja udobje staršu tudi med dolgimi pohodi. Prav tako je nujno, da starši redno nanašajo zaščitno kremo za sonce na otrokovo kožo, saj je otroška koža izjemno občutljiva na UV-žarke.

Raziskujte svet skozi oči otroka

Odločitev med nosilko in nahrbtnikom za nošenje otroka je odvisna od vaših specifičnih potreb in aktivnosti, ki jih načrtujete. Ne glede na izbiro je pomembno, da sledite varnostnim smernicam in izberete pravi model za starost, težo in sposobnosti vašega otroka. S pravilno uporabo nosilk in nahrbtnikov lahko zagotovite varno in prijetno izkušnjo za celotno družino. Nosilke in nahrbtniki so praktični pripomočki, ki omogočajo družinam, da skupaj rastejo in raziskujejo svet na način, ki spodbuja zdrav razvoj in medsebojno povezanost.

Varnost otroka mora biti vedno na prvem mestu, zato ne pozabite upoštevati vseh priporočil za varno nošenje, redno preverjajte opremo in se prilagodite spremenljivim okoliščinam med vašimi avanturami.

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi