Domov Odnosi in družinaOtroci Zaupljiv odnos z zdravniki je temelj zdravja vaših otrok

Zaupljiv odnos z zdravniki je temelj zdravja vaših otrok

6 ogledov

Cepljenje proti HPV je varen in učinkovit način za zaščito otrok in mladostnikov pred okužbo s HPV, ki lahko vodi do več vrst raka (vključno z rakom materničnega vratu, rakom vulve in vagine pri ženskah, rakom zadnjika in ustnega žrela pri obeh spolih ter raka penisa pri moških in drugimi boleznimi), pa tudi do hospitalizacije, invalidnosti in smrti. Stroka priporoča cepljenja proti HPV v 6. razredu osnovne šole, kjer je cepljenje vmeščeno tudi v program cepljenja.

Za začetek.

HPV so virusi, ki živijo v koži in sluznicah ljudi. Okužbe z njimi so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Okužba se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, med različnimi deli telesa jo lahko prenašamo tudi z rokami. Okužba s HPV je ena najpogostejših prenosljivih spolnih bolezni, ki se pojavi pri skoraj 80% spolno aktivnih ljudi. »Moj otrok še ni spolno aktiven, torej ta članek ni zame.« bo v tem trenutku rekel marsikdo. A temu ni tako. HPV bi morali poznati tudi starši otrok vseh starosti, saj se boste z njimi skoraj zagotovo srečali tudi vi oziroma vaši otroci. Razen, če mi kot družba ne spremenimo našega zavedanja in delovanja. Zakaj je tako zelo pomembno vedeti, kaj HPV sploh je in kako poteka okužba? Ker gre za tihega sovražnika, ki lahko dolgo spi in čaka v zasedi, tudi do 20 let, brez da bi oseba sploh slutila, da je okužena. Torej, oseba se lahko okuži pri prvem spolnem odnosu ali celo prej, pri raziskovanju svojega telesa preko rok in sluznice, težave pa se lahko pojavijo šele čez več kot 10 let. Največkrat sicer telo okužbo s HPV največkrat premaga kar samo še preden se simptomi pojavijo, zato oseba lahko sploh ne opazi, da je okužen/a ali da je okužbo prebolel/a. Zato pa se okužbe prenašajo tako hitro.

Dolgotrajna okužba z vsaj enim od rizičnih tipov HPV je vedno vzrok za nastanek raka, bodisi raka materničnega vratu, raka pensia, raka zadnjika,… Pomembno je vedeti, da za okužbo s HPV ni zdravila. Zdravijo se lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica okužbe.

Pomembno je vzpostaviti zaupljiv odnos.

Pediatri imajo ključno vlogo pri razumevanju staršev kako njihove otroke zaščititi, da v prihodnosti ne bodo zboleli za rakom. S starši je nujno zgraditi zaupljiv odnos, tako s strani pediatrov kot tudi osebnih zdravnikov ter medicinskih sester, saj so vendarle oni tisti, ki prispevajo največji delež k odločitvi za cepljenje.

Raziskave kažejo, da sta ravno zaupljiv odnos ter razumevanje strahu pred cepivom, ki ga morebiti ima kateri od staršev, sploh glede na vse strašne stvari, ki jih lahko slišijo na družbenih medijih, ključna. Razumljivo, gre za njihovega otroka. A pediatri, zdravniki in medicinske sestre lahko podajo strokovne, razumljive in zaupanja vredne informacije.

Akcija pediatrov na Goriškem

Dr. Eva Brecelj, specialistka pediatrije, o njihovem delovanju in sodelovanju s šolami pojasnjuje: »Pediatrinje ZD Nova Gorica vsako leto, po predhodnem dogovoru z ravnatelji šol, obiščemo starše šestošolcev večine šol na Goriškem na prvem roditeljskem sestanku v šolskem letu, kjer jim predstavimo pogostnost in možne posledice okužbe s humanim papiloma virusom (HPV) ter možnosti preprečevanja omenjene okužbe. Starši ob tej priliki prejmejo tudi vabilo na sistematski pregled ter letak, ki ga pripravi NIJZ, ki vsebuje osnovne informacije in vprašalnik oziroma izjavo o strinjanju ali ne strinjanju s cepljenjem svojega otroka proti HPV.«

Ker je v letošnjem šolskem letu prišlo do sprememb v nacionalnem programu cepljenja, dr. Brecelj nadaljuje: »V začetku letošnjega šolskega leta smo ravnatelje vseh srednjih šol na Goriškem pisno seznanili z novostjo, ki jo prinaša Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024 – to je brezplačno cepljenje vseh fantov, dijakov prvih in tretjih letnikov srednjih šol. Vabilu na sistematske preglede srednješolcev od začetka letošnjega šolskega leta dalje prilagamo letak, ki ga je pripravil NIJZ.«

Dr. Brecelj, ves čas je v ospredju gradnja trdnega in zaupljivega odnosa. Kako ste se s tem soočali v času, ko roditeljski sestanki v šolah niso potekali v živo?

»Kljub koronavirusu smo se zdravnice roditeljskih sestankov udeleževale na daljavo. V tistem času smo v našem zdravstvenem domu z namenom bolj učinkovitega širjenja zdravstvene ozaveščenosti na temo preprečevanja okužb s HPV posnemi kratek film, v katerem so mladostnike in starše nagovorile pediatrinji, ginekologinja in mladostnica, ki je bila cepljena. Film so nato ravnatelji staršem šestošolcev posredovali po e-Asistentu.«

Lansko leto se je Zveza slovenskih društev za boj proti raku pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV povezala s priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija Blazno resno o HPV, s katero avtorica na svoj prepoznavno hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV v šestem razredu osnovne šole. Knjižica je odličen pripomoček staršem in tudi mladim pri odločitvi o cepljenju proti HPV. Ob predstavitvi publikacije je avtorica izpostavila: »Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV.

Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju. Privilegij je tudi, ker sem se ob delu srečala z izjemnimi ljudmi, ki so z vsem srcem v svojem poslanstvu. Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti.«

Zdravniki, zdravstveno osebje in tudi medicinske sestre morajo biti v koraku s časom. Morajo najti načine, kako se približati mladim in staršem, da se beseda »cepljenje« v slovenski družbi destigmatizira. Vsem, željnim kredibilnih informacij, morajo le – te zagotoviti. »30.9.2023 smo se zaposleni ZD Nova Gorica udeležili dobrodelno rekreativne prireditve 9. Goriški tek in hoja za upanje, ki sta jo skupaj pripravili društvo za boj proti raku iz Nove Gorice in sorodno društvo iz italijanske Gorice.

Na trgu, ki je bil obenem začetno – končna točka, sta pediatrinji imeli stojnico, v uri pred startom pa sta se pomešali med dijake Gimnazije in zdravstvene šole in jim posredovali osnovne informacije o HPV in učinkoviti zaščiti pred okužbo. Dijakom sta delili gradivo, ki ga je za ta namen posredovala Zveza društev za boj proti raku. Pri stojnici so se ustavljali tudi odrasli udeleženci- starši in stari starši, ki so bili prav tako kot dijaki deležni relevantnih informacij.« pove dr. Brecelj. »Prepričana sem, da je za dvig zdravstvene pismenosti poleg formalnih (zdravstvena vzgoja ob sistematskih pregledih in v šoli, obiski staršev šestošolcev na roditeljskih sestankih) nujno ubirati tudi neformalne poti.«

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi