Četudi niste ljubitelj solat, jih boste z dodatkom naslednjih prelivov zlahka vzljubili. Za po vrhu pa so še veganski, celostno rastlinskega izvora.
- PARADIŽNIK + SUHI PARADIŽNIK + LANENA SEMENA* + SVEŽA BAZILIKA
- AVOKADO + KUMARA + POMARANČNI SOK + LIMONIN SOK + KORIANDER
- TAHINI + LIMONIN SOK + VODA
- AVOKADO + PARADIŽNIK + PETERŠILJ + LIMONIN SOK + VODA
- INDIJSKI OREŠČKI* + LIMONIN SOK + MLADA ČEBULA
* ZANIMIVOSTI:
– Lanena semena (30 g) vsebujejo 1,8 g beljakovin, kar je izmed semen (bučna, chia, sezamova, sončnična) najmanjša vrednost, vendar ima kar precejšnjo vrednost ogljikovih hidratov, vlaknin (oboje okoli 8 g), nekaj manj maščob in omega-6 maščobnih kislin (1 – 2,1 g), zmaga pa s svojo najvišjo vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin.
– Indijski oreščki (30 g) vsebujejo 5,2 g beljakovin, 0,9 g vlaknin in zmagovalno med oreščki 8,9 g ogljikovih hidratov. Maščobe in maščobne kisline vsebujejo od 0,2 – 2,2 g, z izjemo mono nenasičenih maščob (6,7 g).
___________
Kaj pa se nahaja v solatah poleg hranilnih snovi? Verjetno ste slišali že za KLOROFIL, zeleno barvilo v listih – drugače povedano tudi “rastlinska kri”. Je skoraj identičen našim rdečim krvničkam (katere tudi znatno poveča), alkalizira in čisti kri, katero tudi oskrbi s kisikom. Nase veže toksine in jih pomaga odstranjevati iz telesa. Čisti črevo, pomaga pri preprečevanju bolezni, poviša imunosti, deluje protivnetno, varuje pred rakom in je dober antioksidant.