Domov Priporočamo Kako mimo pasti sladkorjev

Kako mimo pasti sladkorjev

Dandanes ima že vsak tretji prebivalec razvitih dežel zamaščena jetra zaradi preveč užitega sladkorja (NASH). V ZDA je bila poraba sladkorja že leta 1980 nad priporočeno ravnjo, do leta 2012 pa se je še več kot potrojila. Namizni sladkor je sestavljen iz glukoze, ki jo celice uporabljajo kot glavni energent ter fruktoze, ki jo mora telo v jetrih spremeniti v glukozo. Ker je fruktoza kar petkrat bolj reaktivna kot glukoza, se ob preveč užitega sladkorja jetra poškodujejo, podobno kot pri alkoholikih. V ZDA so glavni vir preveč užite fruktoze sladkane industrijske pijače. Šokantno je, da kozarec pomarančnega soka vsebuje prav toliko sladkorja kot kozarec kokakole, fruktoze pa celo več.

Glukoza – nevarni eliksir življenja

A tudi uživanje glukoze ni brez pasti. Ker je »hitro vnetljiva«, jo celice zlahka pretvorijo v koristno energetsko obliko (ATP). Prav njena visoka vnetljivost pa je vir zdravstvenih težav. Rada se namreč spaja z drugimi snovmi v telesu, zlasti z beljakovinami. Te postanejo oksidirane – glicirane; niso le pokvarjene, ampak tudi strupene. So namreč sedemkrat bolj reaktivne od negliciranih. Povzročajo poškodbe – tako imenovani oksidativni stres, ki je vzrok mnogih bolezni in smrti.

Zaradi glukoze in drugih oksidantov nastaja oksidirani LDL holesterol, ki je pomemben vir ateroskleroze, glicirani kolagen postara kožo, povzroča krhkost kosti …, preveč glukoze poškoduje trebušno slinavko in poraja diabetes II, povzroča demenco in druge nevrodegenerativne bolezni. Dve tretjini Alheimerjevih bolnikov so diabetiki.

V medicini velja za normalno, če je glukoze v krvi na tešče od 3,6 do 6,1 mmol/l, a raziskave kažejo, da se že pri vrednostih višjih od 5,1 mmol/l lahko pojavijo omenjene bolezni. »Bodimo odličnjaki!«, imejmo torej 5 mmol/l sladkorja v krvi, ne pa več. Užijmo manj sladkega in škrobnatega, je torej prvo pravilo.

Užijmo več zelenjave

Večinoma nam v prehrani primanjkuje zelenjave. Ta ne povečuje sladkorjev v krvi. Vsebuje pa tudi vlaknine, ki zadržujejo prehod sladkorjev iz črevesja v kri. Če uživamo mešančke (smutije), naj bodo pretežno zelenjavni in grobo mleti. Na 3 do 5 dl takega mešančka naj bosta poleg zelenjave pol banane in limonin sok za boljši okus. To ne dvigne sladkorja v krvi; če dodamo še žlici MCT olja, pa se njegova raven zniža za 10 %.

Tudi beljakovine so vir sladkorjev

Sladkorni bolniki so včasih ob večernem merjenju presenečeni, ker je raven sladkorja v krvi precej povišana, čeprav tisti dan niso užili veliko odsvetovanih ogljikovih hidratov. Vzrok za to je morda zrezek pri kosilu. Beljakovine sicer imajo nizek glikemični indeks, ker po eni uri ne povišajo bistveno ravni sladkorja v krvi. Njihova prebava je pač počasna in je potrebno od 3 do 7 ur, da jih prebavila razgradijo na aminokisline. Ko te prispejo do celic, pa raven krvnega sladkorja zelo zvišajo. Večina (vsaj 52 %) se jih namreč ne izkoristi in jih telo razgradi v odpadke. Po institutu INRC se iz enega grama odpadnih aminokislin ustvari kar 49 gramov glukoze. Tako se učinek beljakovinsko bogatega kosila pokaže šele na večerni ravni sladkorja v krvi.

Pomagamo si lahko z uživanjem aminokislin OKA. Če zamenjamo del zaužitih beljakovin z esencialnimi aminokislinami OKA, zmanjšamo količino sladkorjev v krvi. Aminokisline OKA so edino beljakovinsko živilo, ki praktično ne tvori odpadkov (zgolj 1%), zato ne povišuje sladkorja v krvi.

Antioksidantski probiotiki in FHES za manj sladkorja v krvi

Dr. Honda in sodelavci so v preizkusih na miših ugotovili, da probiotiki zmanjšujejo raven sladkorja v krvi, ker upočasnijo prehod sladkorjev iz črevesja v kri. Po naših izkušnjah je ob prehranskih »grehih« koristno, če takoj po obroku popijemo od pol do enega decilitra nerazredčenega bio probiotika EM.

Dr. Flanagan in dr. Stephanson sta ugotovila, da antioksidant FHES pospešuje pretvorbo glukoze v koristno energijo (ATP), s čimer se raven sladkorja v krvi zmanjša. Take so tudi izkušnje nekaterih diabetikov pri nas.

Po tekstu dr. Iztoka Ostana za objavo pripravil Institut.O

Za Bogastvo zdravja – splet, september 2024

Naročnik oglasa je Institut.O

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi