Domov Priporočamo Razbijamo mite o HPV

Razbijamo mite o HPV

8 ogledov

S cepljenjem proti HPV lahko preprečim raka.

Da, s cepljenjem proti HPV lahko preprečimo raka materničnega vratu, raka zadnjika in kože okoli njega, raka penisa, ustne votline ter žrela in druge.

Virusa HPV ne morem dobiti, saj pri spolnosti uporabljam kondom.

Ne, kondom žal ne prepreči okužbe s HPV, ampak le zmanjša verjetnost prenosa. Dovolj je namreč že zgolj stik s kožo ali sluznico okužene osebe.

Zaradi okužbe s HPV za rakom zbolevajo ženske.

Res je, da je okužba s HPV v 99% vzrok za razvoj raka materničnega vratu, a ne le tega. Moški zbolijo za rakom penisa, ustne votline in žrela, rakom anusa, tudi kože okoli spolovila. Rak na penisu je po različnih metodologijah in študijah do 70% povzročen zaradi HPV, rak anusa pa skoraj izključno zaradi HPV (enaka številka je tudi pri ženskah). Poleg tega pa HPV povzroča tudi zelo neprijetne genitalne bradavice.

S HPV se lahko okužimo le s spolnimi odnosi.

Ne, HPV se prenaša že samo z dotikanjem, pa ne nujno spolovilo na spolovilo – dovolj je že dotik spolovila in roke. In dotikanje spolovil se začne že v prvi polovici najstništva. Tudi zato stroka priporoča cepljenje že v 6. razredu osnovne šole, saj je takrat tudi imunski odziv na cepivo najboljši.

HPV povzroča rakava obolenja.

Da, okužba s HPV povzroča vsa zgoraj omenjena rakava obolenja, a še večja težava so predrakave spremembe, ki jih odkrivamo pri ženskah. Dandanes so ženske spolno aktivne prej, rojevajo pa kasneje. Torej v času, preden ženska rodi, se že razvijejo predrakave spremembe, ki jih je potrebno seveda izrezati. Posledica tega pa je morebitni splav ali povečana možnost prezgodnjega poroda in vsega, kar je s tem povezano (nedonošenost, slabši razvoj otroka, lahko tudi hujša oblika bolezni kot je cerebralna paraliza, ipd.). Vse to niso malenkosti in lahko strahovito vplivajo na kvaliteto življenja.

Okužbo s HPV lahko preprečim.

Da, možnost okužbe lahko zmanjšamo oz. preprečimo v kolikor upoštevamo tako imenovano ABC pravilo:

A – abstinenca ali odlašanje prvega spolnega odnosa na čim kasnejši čas,

B – bodi zvest ali zvestoba enemu partnerju ob pogoju, da je on/ona zvest(a) vam,

C – kot »condom« oziroma kondom, ki ga je potrebno uporabljati pravilno in dosledno.

Najučinkovitejša preventiva pred okužbo s HPV pa je cepljenje, saj je zaščita po cepljenju boljša kot bi bila po že preboleli bolezni. Cepijo se lahko tudi t.i. »zamudnice«, torej ženske, ki so leta 2009 obiskovale 6. razred osnovne šole. Pri zamudnicah je možnost, da že imajo stalnega spolnega partnerja velika. Prav tako je velika tudi verjetnost, da je bila zamudnica že bila v stiku s HPV.

Zatorej, če še nisi cepljena proti HPV, to stori hitro, saj te bo zaščitilo pred tistimi serotipi virusa HPV, s katerimi še nisi bila v stiku.

Prva priložnost za to bo 26.4.2023, ko bo cepilni dan proti HPV potekal v 5. nadstropju Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru, od 14. do 19. ure.

Zaradi lažje organizacije vljudno prosijo za predhodno prijavo na tej povezavi.

V kolikor vam termin ne ustreza, se na dodatni termin lahko naročite tako, da pokličite 030 226 610 ali 070 460 220, pišete na ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali pa se v času delovanja ambulante (ob sredah, med 15. in 18. uro) oglasite osebno.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi