Domov ZdravjeZdrave novice Slovenski prvi jutranji obrok

Slovenski prvi jutranji obrok

Na današnji dan, 16. novembra, so mnogi otroci prišli v šolo bolj zgodaj kot običajno. Namreč, na mizah učilnic, jedilnic jih je čakal tradicionalni slovenski zajtrk v sklopu slovenskega dneva hrane.

V mnogih šolah in vrtcih so se tudi v nadaljevanju dneva posvetili pogovorom o zdravi slovenski hrani, pripravili so različne aktivnosti in spremljevalne dejavnosti z namenom, da tudi najmlajši spoznajo pomen kakovostne, lokalno pridelane hrane. Posebno pozornost so namenili pomenu kakovosti tal za varno hrano, saj so zdrave, rodovitne, neonesnažene kmetijske površine temelj in pogoj za pridelavo kakovostne hrane. Tla sicer proučuje mlada naravoslovna veda – pedologija.

Tradicionalni slovenski zajtrk je bil že osmo leto zapored. Več kot 260.000 otrok si je zjutraj napolnilo želodčke z živili iz lokalnega okolja in se hkrati seznanilo o pomenu zajtrka, kmetijstva, čebelarstva ter nasploh o zdravega načina življenja.
Zajtrk, ki je vseboval črn kruh, med, jabolko, mleko in maslo – vse domačega porekla, je bil v preteklosti zelo dobro sprejet, nič drugače ni bilo tudi danes.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi