Domov Priporočamo Jetra so organ, ki mu posvečamo premalo pozornosti 

Jetra so organ, ki mu posvečamo premalo pozornosti 

36 ogledov

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele nato se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. So največja prebavna žleza v človeškem telesu in kot majhen laboratorij opravljajo številne naloge, nujno potrebne za življenje. Pomembna so za presnovo, sprejemanje in predelovanje beljakovin, tvorijo pa tudi žolčne barvine iz krvnega rdečila. 

Kaj pravzaprav škodi jetrom? 

Največjo težavo poleg vsakodnevnega stresa in pomanjkanja spanja, predstavlja moderen način prehranjevanja, tj. nepravilna prehrana. Premastna, hitro in industrijsko predelana ali pogreta hrana, prekomerno uživanje alkohola, kajenje ter pomanjkanje gibanja – vse to so dejavniki, ki lahko pripeljejo do preobremenitve jeter. 

Kako prepoznamo znake preobremenjenih jeter? 

  • Občutek šibkosti, utrujenosti in nenehne izčrpanosti,
  • pridobivanje telesne teže, še zlasti okrog trebuha,
  • težave pri hujšanju, 
  • pomanjkanje energije 
  • počasna prebava 
  • nečista koža,… 

Kako lahko preprečite preobremenjenost jeter v toplejših mesecih? 

1. Uživajte rahlo kuhano hrano: Izogibajte se cvrtju in pečenju, hrano pa kuhajte manj časa – tako kuhana hrana bo, poleg tega, da bo pripomogla k ohranjanju normalne telesne temperature, poskrbela tudi za to, da bodo živila ohranila hranilne snovi, ki so zelo pomembne za ohranjanje zdravih jeter.  

2. Težko hrano nadomestite s hladnimi, osvežujočimi jedmi: Težke obroke (kot so meso, jajca, mastna hrana), ki prispevajo h kopičenju toplote v telesu, rajši nadomestite z več manjšimi obroki, ki bodo spodbudila normalno delovanje jeter. V čim večji meri uživajte hladna živila, kot so solate, sadje (predvsem lubenice, limone in limete), kumare in tofu. 

3. Omejite vnos soli: Po najnovejših priporočilih svetovne zdravstvene organizacije je priporočen dnevni vnos soli 5 gramov (ena čajna žlička). V primeru, da je vaš dnevni vnos večji, zmanjšajte količino soli v prehrani in se izogibajte težko procesirani hrani. 

4. Poskrbite za zadostno hidracijo telesa: Med poletnimi meseci popijte vsaj 3 litre vode na dan in se tako izognite dehidraciji telesa. Če želite jetra občasno očistiti toksinov, zaužijte korenčkov sok ali sok rdeče pese. Zjutraj pa si privoščite kozarec tople vode s sveže stisnjeno limono. 

5. V svojo prehrano vključite naravne nevtralizatorje strupov: Živila, kot so tofu, proso, fižol, blitva, repa in fige bodo poskrbeli, da se bodo strupi izločili iz jeter. 

6. Omejite vnos alkohola: V poletnih mesecih je priložnosti za uživanje alkohola več, zato je še posebej pomembno, da jih omejimo in v telo ne vnesemo preveč alkohola. Posledica dolgotrajnega prekomernega uživanja alkohola se v jetrih izrazi z zamaščenostjo jeter, alkoholnim hepatitisom ali z jetrno cirozo. 

7. Ne pozabite na učinkovite dodatke k prehrani:

Najbolj poznani in prodajani dodatki na trgu za pomoč pri razstrupljanju jeter in regeneraciji jetrnih celic so izdelki Hepafar, ki poskrbijo za neprekinjeno vzdrževanje optimalnega delovanja jeter. Vsebujejo namreč visokokakovostni ekstrakt pegastega badlja, ki v kombinaciji z ekstraktom artičoke pomaga zaščititi jetrne celice ter podpira normalno delovanje jeter. Vitamin E ščiti celice pred oksidativnim stresom ter ekstrakt ingverja podpira prebavo in pripomore k normalnemu delovanju črevesja. Dodan pa jim je tudi črni poper, ki poveča absorpcijo rastlinskih ekstrakov.  

Izdelki linije Hepafar na voljo v vseh poslovalnicah Sensilab, lekarna, specializiranih prodajalnah, TUŠ drogerijah, na www.sensilab.si in na 059 333 535.

 

Naročnik oglasa je SENSILAB d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi