Domov ZdravjeZdravo življenje Poporodna intimna nega naj bo še posebej nežna

Poporodna intimna nega naj bo še posebej nežna

2 ogledov

Urška Mlakar

Prva menstruacija po porodu lahko nastopi že v šestem tednu, lahko pa tudi šele šest ali več mesecev kasneje. Ženska menstruacijo dobi, ko se iz jajčnika vnovič sprosti zrelo jajčece. Dobra novica je, da se menstruacije po porodu spremenijo, in to največrat na »bolje«. Ciklus se običajno uredi, je bolj reden in manj boleč.

Ženske, ki dojijo, načeloma menstruacije še vsaj nekaj mesecev ne dobijo, ni pa nujno tako. Ciklus se lahko obnovi hitro, lahko pa ostane dlje časa neurejen in nereden. Dojenje zato ni varna zaščita pred nosečnostjo.

Normalna menstruacija
O normalni menstruaciji govorimo, kadar se krvavitev pojavlja redno, na 28 dni. Najkrajše obdobje, ki ga še štejemo za normalno, je pojav menstruacije na 21 dni, najdaljše pa na 35 dni. Normalna menstruacijska krvavitev traja od treh do sedmih dni. Krvavitev je lahko šibka, srednja in močna. Povprečno ženska mesečno z menstruacijo izgubi 30 mililitrov krvi, tiste z močnejšimi periodami pa celo do sto mililitrov.
Poporodna čišča? (mednaslov)
Čišča ali krvavitev v dneh po porodu ni menstruacija. Je mešanica sluzi, ostankov maternične sluznice in krvi, ki teče iz žil, kjer sta se stikali posteljica in maternica. Krvavitev je običajno močnejša kot menstruacija in pri različnih ženskah traja različno dolgo. V povprečju traja dva tedna, lahko pa tudi mesec in več. V največ primerih je tok prve dni močnejši in rdeč, krvavitev je običajno najmočnejša tretji dan po porodu. Sčasoma krvavitev postane šibkejša, v zadnji fazi opazimo le rjavkast izcedek. Ker je krvavitev izdatnejša, se je nanjo potrebno pripraviti z ustreznimi higienskimi pripomočki, ki naj bodo iz čimbolj naravnih materialov ter predvsem večjih dimenzij.

Intimna nega
Po porodu je koža vulve še bolj občutljiva in nagnjena k iritacijam. Tamponi za prve dni po porodu niso primerna rešitev, zato strokovnjaki priporočajo higienske vložke iz naravnih materialov in z visoko vpojnostjo. Ker ima kar 75 odstotkov žensk težave z vnetji, najpogostejši vzrok pa so neustrezni higienski pripomočki, poiščite takšne, ki s kemičnimi sestavinami in materiali ne bodo dražili vaše občutljive kože in vam bodo zagotavljali vso potrebno varnost, nežnost in udobje. Ko se po porodu spet pojavi menstruacija izberite tak tip zaščite, ki vam nudi največje udobje in varnost, tamponi pa so spet dovoljeni. Zdravje in dobro počutje pa v največji meri zagotavljajo naravni materiali, bombaž in vse pogosteje tudi bombaž iz ekoloških pridelav.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi