Domov Aktivno življenjeOprema Mobilne igre pomemben steber industrije videoiger

Mobilne igre pomemben steber industrije videoiger

0 ogledov

Pred desetimi leti si ne bi niti predstavljali, da bodo mobilne igre prevladujoče v primerjavi z različicami za računalnike in igralne konzole. Danes o tem nihče več ne dvomi!

Po napovedih je industrija videoiger v letu 2022 ustvarila za 222 milijard dolarjev zaslužka, od tega kar 60 odstotkov zneska na račun prodaje in nakupov v mobilnih igrah1. Zaradi tega ni nikakršno presenečenje, da celo veliki globalni založniki, kot so Electronic Arts, Take-Two Interactive ali Sony, vse več denarja vlagajo v mobilne naslove.2 Niso pa vlagatelji edini, ki so zaznali njihov izredni potencial. Ravno tako so ga uporabniki, ki vse pogosteje posegajo po zabavnih aplikacijah za pametne telefone. Rezultati so na dlani. Več milijard prenosov tedensko.3 Vas zanima, zakaj so mobilne igre prevladujoče in zakaj bodo še naprej glavna oblika zabave?

Razlog priljubljenosti sta priročnost in dostopnost

Igre za osebne računalnike in igralne konzole so še vedno izredno priljubljene, vendar imajo mobilne svojega asa v rokavu pri pridobivanju uporabnikov. Prenosljivost in dostopnost. S samo nekaj dotiki po zaslonu prenesete in naložite novo igro na pametni telefon in tablični računalnik, in že jo lahko igrate praktično kjerkoli. Tudi med vožnjo z vlakom ali med odmorom za kosilo. Ravno med takšnimi trenutki, ko se marsikdo dolgočasi in pravzaprav ne ve, kaj bi počel, je največja verjetnost, da boste v roke prijeli svojo napravo in odigrali eno ali dve partiji priljubljene mobilne igre. Nič čudnega, da so se naslovi, kot so Gardenscapes, Homescapes ali Fishdom, prebili na vrh lestvice Huaweieve uradne trgovine z mobilnimi aplikacijami AppGallery. Ravno tako velja omeniti, da sta med njenimi uporabniki priljubljeni tudi igri igranja vlog (RPG) Summoners War in Infinity Kingdom.

Dodatni razlog, ki je voda na mlin mobilnih iger, je, da so večinoma brezplačne oziroma se za prihodek zanašajo na manjša plačila v aplikaciji, s katerimi igralci izboljšajo svoje možnosti ali pridobijo drugačne koristi. V nedavnem poročilu so uporabniki razkrili, da največkrat denar porabijo za nakup valute v igri ali za predmete, s katerimi pospešijo napredek4. Ker so zahtevani zneski majhni, ne predstavljajo težave mlajšim odraslim in najstnikom, ki predstavljajo levji delež v množici igralcev mobilnih iger. Da bi bilo igranje še bolj priročno in zanimivo, je Huawei v trgovini AppGallery uvedel točkovanje. Točke pridobivate z opravljanjem dejavnosti v različnih aplikacijah in jih nato koristite za pridobivanje neštetih razburljivih nagrad.

Velika skupnost za boljšo izkušnjo

Poleg tega, da so mobilne igre dostopnejše širšemu občinstvu, omogočajo ljudem različnih starostnih dob in iz različnih okolij, da se zabavi pridružijo na svojem pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Ekskluzivnost, ki je pogosta v primeru iger za osebne računalnike in igralne konzole, saj mora igralec najprej kupiti ustrezno napravo, je s tem v dobršni meri odpravljena. Še posebej je to opazno pri igrah simulacije (SLG), igrah igranja vlog za veliko igralcev (MMORPG) in iger bojev v areni (MOBA). Na lestvici priljubljenih v trgovini AppGallery najdete naslove State of Survival: Zombie War, Guns of Glory: The Iron Mask in Lords Mobile: Kingdom Wars, z izgrajeno močno skupnostjo igralcev in sledilcev. Hitro pa se povečuje tudi priljubljenost novejših iger, kot je na primer lani decembra prestavljena Land of Empires: Immortal.

Trgovina AppGallery je na voljo vsem, saj ni vezana samo na telefone Huawei, kot je na primer pred kratkim predstavljeni vodilni Huawei Mate 50 Pro ali izredna modela srednjega razreda Huawei nova 10 in nova 10 SE. Po zaslugi vabljivih popustov, paketov dobrodošlice in drugih ugodnosti, pogosto najde pot do naprav drugih izdelovalcev in se vse bolj uveljavlja kot pomemben vir mobilnih iger.

Bližina med mobilnimi igrami in družbenimi mediji spodbuja izgradnjo skupnosti. Preprosteje kot kadarkoli prej namreč delite videz svojega lika ali dosežen rezultat v priljubljeni igri. Večopravilnost na pametnem telefonu ni izključena. Nasprotno. Po raziskavi PocketGamer5 kar 80 odstotkov uporabnikov med igranjem počne še kaj drugega. Tudi to kaže na izredno priljubljenost mobilnega igranja.

Prihodnost mobilnih iger

Hiter razvoj pametnih telefonov je opaziti v izrednem napredku mobilnih iger. S hitrejšimi procesorji, učinkovitejšim hlajenjem in kakovostnejšimi zasloni, se manjša razkorak med zahtevnimi igrami za klasične in mobilne naprave. Še več napredka in predvsem nove načine igranja pa bodo omogočila omrežja pete generacije (5G), navidezna resničnost in algoritmi umetne inteligence.

Jaime Gonzalo, podpredsednik Huawei Mobile Services Europe dodaja: »Izboljšanje uporabniške izkušnje z inovacijami je bilo vedno v središču naših naporov. Obenem smo zavezani raziskovanju novih načinov, ki bodo igralcem prenesli bogatejšo in bolj prilagojeno igralno izkušnjo. Vizija presega osnove metode, kot so popusti, saj pomaga skupnostim igralcev, da se povežejo in skupaj odkrivajo naslednjo najljubšo igro. Zato pozivam vse, ki jih zanimajo mobilne igre, da raziščejo bogato ponudbo v trgovini AppGallery.«

1 https://www.data.ai/en/

2 https://www.protocol.com/newsletters/entertainment/mobile-gaming-survival-necessity-existential#toggle-gdpr

3 https://www.data.ai/en/insights/mobile-gaming/q3-2022-market-pulse-games/

4 https://games.withgoogle.com/reports/2022-mobile-insights-report/

5 https://www.pocketgamer.biz/news/80457/only-20-percent-of-mobile-gamers-are-fully-engaged-when-playing/

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi