Domov Aktivno življenjeOprema Nikar se ne odpovejte eni najbolj priljubljenih oblik zabave

Nikar se ne odpovejte eni najbolj priljubljenih oblik zabave

22 ogledov

Podkast oziroma kot veleva iskriva prenesenka poddaja, je v bistvu radijska oddaja, ki jo lahko posname praktično kdorkoli, ter je na voljo kadarkoli in kjerkoli. Čeprav jo zlahka predvajamo na skoraj vsaki sodobni digitalni napravi, ki je pri roki, so daleč najbolj priljubljeni in priročni pametni telefoni.

Slovenci nismo zamudili razvoja tovrstnih govornih vsebin, saj nam je na voljo njihova pestra ponudba v maternem jeziku. Vendar je nehvaležno ocenjevati, kateri podkasti so boljši od drugih, saj gre dostikrat za poslušalčeve osebne preference. Kot na marsikaterem drugem področju kakovost ni nujno povezana z dosegom. Podkasti s splošnimi tematikami imajo običajno večje dosege, tudi če je kakovost po vseh strokovnih merilih slabša, od podkastov s tematikami, ki zanimajo manj poslušalcev. Tako pač je. Pomembno je, da so vsebine na internetu, dostopne in da si vsak po svoje izbere tiste, ki so mu najbolj pisane na kožo.

Nekaj podkastov bomo vseeno omenili. Preprosto zato, ker so dosegli prepoznavnost in bi jih morali poznati. Tako kot poznate radijske postaje. Apparatus je verjetno med vsemi najbolj razvpit zaradi pogovorov z zanimivimi ljudmi iz slovenske družbe. Nasproti mu stojita Metin čaj in Pod črto, ki se vsak po svoje ravno tako ukvarjata z zanimivimi posamezniki in dogodki v deželici na sončni strani Alp. Če so vam ljubše globalne tematike, potem sta za vas primerna Eppur si muove ali Evropska četrt. Frekvenca X je namenjen poslušalcem, ki jih zanimajo odgovori na vznemirljiva vprašanja iz znanosti, Temna stran Lune ljubiteljem vesolja in Od bita do bita uporabnikom sodobnih tehnologij. Potem je tu še O.B.O.D., ki vam bo razkril skrivnosti znanstven fantastičnih in fantazijskih serij in filmov.

Dodajamo jim še tuje podkaste in ugotovili boste, da zlahka najdete natanko tisto, kar iščete. Postavi pa se vprašanje, kako jih poslušate na svojem pametnem telefonu Huawei, kot je na primer vodilni model Huawei Mate 50 Pro ali izredna pametna telefona srednjega razreda Huawei nova 10 in nova 10 SE. Na voljo sta dve poti. Najbolj preprosta in najhitrejša je uporaba mobilnega brskalnika in domače spletne strani iskanega podkasta ali stran podcasti.si. Za prvo silo bo tudi tako dobro. Toda ko postanete redni poslušalec, ugotovite, da dostop preko spletne strani ni najbolj udoben. Takrat se splača na svoj pametni telefon namestiti primerno aplikacijo. Če ste imetnik telefona z androidom, boste imeli še največ težav izbrati pravšnjo. Ne moremo se odločati namesto vas. Sami boste najlažje ugotovili, katera aplikacija vam najbolj ugaja. Podcast Addict je ena od prvih tovrstnih aplikacij in z razlogom med najbolj priljubljenimi. V trgovini AppGallery najdete tudi priljubljene aplikacije Spotify: Music and Podcasts, Podcast Player, Podcast App & Podcast Player: CastBox in Deezer. Vse druge aplikacije za poslušanje podkastov, ki niso neposredno dostopne, si lahko enostavno naložite v aplikaciji Gspace, ki je dostopna preko trgovine AppGallery. Poudariti velja, da je rešitev preprosta za uporabo in v ničemer ne poslabša zmogljivosti pametnega telefona.

Zaradi priljubljenosti podkastov jih je poleg v namenskih mogoče poslušati v specializiranih aplikacijah storitev pretočne glasbe. Aplikacija francoske storitve Deezer je objavljena v AppGallery in je prilagojena delovanju v okolju mobilnih storitev Huawei (HMS). Da bi jo uporabili, sicer potrebujete uporabniški račun in sklenjeno naročniško razmerje. Med uporabniki podkastov je ravno tako priljubljena aplikacija Spotify, ki jo tudi lahko naložite preko trgovine AppGallery, saj jo najde njen iskalnik. Ravno tako morate najprej ustvariti uporabniški račun, šele nato lahko iščete in predvajate podkaste. Sklenjeno naročniško razmerje ni nujno.

Poslušanje podkasta zahteva, da ste na vsebino pozorni. Zanašanje na zvočnike pametnega telefona, naj bodo še tako kakovostni, zato nima smisla. Skoraj nujna je uporaba brezžičnih slušalk s funkcijo dušenja hrupa. V ta namen se bodo najbolje obnesle brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro 2, ki so med vsemi njihovimi najbolj izpopolnjene. Če iščete cenejše, a še vedno dovolj zmogljive, potem vam predlagamo model Huawei FreeBuds SE.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi