Domov Aktivno življenjeOprema Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost rednih tehničnih pregledov glede na kategorijo vozil

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost rednih tehničnih pregledov glede na kategorijo vozil

54 ogledov

Tehnična brezhibnost udeleženih v cestnem prometu, se preverja s tehničnim pregledom vozil, ki pomeni postopek, s katerim strokovna organizacija ugotavlja podatke o vozilu, stanje delov, naprav in opreme vozila. Tehnični pregledi so ključni za zagotavljanje varnosti. Redno izvajanje teh pregledov igra ključno vlogo pri preprečevanju nesreč, ohranjanju vozil v dobrem stanju ter zagotavljanju skladnosti z zakonskimi predpisi.

Med pregledom se preveri tehnična izpravnost različnih komponent, kar vključuje zavorne sisteme, osvetlitev, emisije, pnevmatike in druge kritične dele vozila. Redno opravljanje teh pregledov pomaga preprečevati nesreče, izboljšuje zanesljivost vozil in prispeva k varnemu cestnemu okolju. Tehnični pregled morajo opraviti vsa osebna, motorna in tovorna vozila. Pregled je obvezen tudi za vsa priklopna vozila, traktorje in traktorske priklopnike.


Izjeme, za katere to ne velja so:
– motokultivatorji
– delovni stroji
– traktorski priklopniki, ki ne presegajo tehnično dovoljene mase 5 ton in katerih hitrost je omejena na 30 km/h. V to kategorijo ne spadajo traktorski priklopniki s posebno obliko nadgradnje.
Seveda pa se lahko periodika izvajanja tehničnih pregledov razlikuje, glede na kategorijo vozila.

Kako dolgo traja celoten postopek?
Tehnični pregled se vedno opravi v celoti, tudi če je vmes ugotovljena pomanjkljivost, zaradi katere vozilo ni tehnično brezhibno. Celoten postopek je odvisen od kategorije vozila, v splošnem pa traja nekje 15 minut. Vsako vozilo se na preizkuševalni stezi fotografira, ravno tako tudi na tehničnih pregledih traktorjev na terenu.

Kaj vse morate imeti s seboj, ko pridete na tehnični pregled?
Ob prihodu na tehnični pregled morate poleg vozila, imeti s seboj vso potrebno dokumentacijo. Prometno dovoljenje, potrdilo o skladnosti (homologacija) in zadnjo zavarovalno polico.
Dokumenta o homologaciji ni treba predložiti, če je ta na voljo v elektronski obliki. Osebju pa boste morali pokazati tudi osebno izkaznico.

Kaj je potrebno, da je tehnični pregled opravljen?
Opravljen tehnični pregled je skupaj z zavarovanjem pogoj, da lahko vozilo registrirate oziroma registracijo podaljšate. Da je pregled uspešno opravljen, mora vaše vozilo:
– imeti ustrezno obvezno opremo: rezervno kolo ali kit za zakrpanje pnevmatike, varnostni trikotnik, rezervne žarnice, komplet za prvo pomoč, zimsko opremo
– izpušni plini: emisije izpušnih plinov morajo biti v zakonsko določenih mejah in ne smejo presegati vrednosti, ki jo je podal proizvajalec vozila
– šasija: številke na šasiji se morajo ujemati s tistimi v dokumentu
– ustrezne zavore: razlika med zavornim učinkom levega in desnega kolesa je lahko maksimalno 30 %
– luči: usmerjenost žarometov mora biti pod pravim kotom, delovati morajo vsa svetila
– podvozje: vsi sestavni deli morajo biti ohranjeni
– nadgradnje in namembnost: nadgradnje morajo biti v skladu s homologacijo, namembnost uporabe oziroma oblika nadgradnje mora biti vpisana v prometnem dovoljenju
– brezhibnost – vsi deli vozila morajo delovati brezhibno

Kaj, če tehnični pregled ni opravljen uspešno?
Če na vozilu ugotovimo pomanjkljivosti, imate po zakonu 15 dni časa za odpravo slednjih. Ponovni tehnični pregled ni potreben. V primeru napake pa tehnični pregled ni opravljen, na kar vas opozorimo. Po zakonu imate 5 delovnih dni časa, da te nepravilnosti odpravite, se pravi, da morate na ponovni tehnični pregled. Ponovni tehnični pregled pri istem izvajalcu je v tem primeru brez doplačila. Ko odpravite morebitne napake, vaše vozilo ponovno pregledamo in preverimo, ali so napake odpravljene. Naša skrb je, da je vaše vozilo brezhibno in da ne predstavlja kakršnekoli nevarnosti v prometu.

Kdaj je potrebno opraviti tehnični pregled?
Datum tehničnega pregleda po prvi registraciji je datumsko označen na hrbtni strani prometnega dovoljenja. Za vsak naslednji tehnični pregled pa je datum označen na potrdilu o opravljenem tehničnem pregledu. Roki tehničnih pregledov se razlikujejo glede na kategorijo, starost, obliko nadgradnje in namen uporabe.
Kategorije vozil in periodika opravljanja tehničnih pregledov:

Osebna vozila
Če ste kupili nov avto, potem vam tehničnega pregleda ni treba opravljati prva štiri leta. Med četrtim in osmim letom se tehnični pregled opravi na vsaki dve leti. Po osmem letu starosti vozila pa je tehnični pregled treba opravljati letno. Omenjeno velja za vsa osebna vozila do 9 sedežev.
Če ste lastnik vozila za prevoz potnikov z več kot 9 sedeži, z največjo dovoljeno maso 5 ton, morate tehnični pregled opraviti eno leto po prvi registraciji, nato pa na vsakih 6 mesecev.
Tovorna vozila
Pri tovornih vozilih je tehnični pregled obvezen eno leto po prvi registraciji. Po prvem tehničnem pregledu sledijo redni letni pregledi za vsa tovorna vozila. Ta pristop je ključen za zagotavljanje stalne varnosti na cestah in preprečevanje nepravilnosti pri delovanju vozil. Tehnični pregledi pri tovornih vozilih igrajo ključno vlogo v zmanjševanju tveganja za prometne nesreče, povezane s tehničnimi napakami. Prav tako pomagajo podjetjem in lastnikom vozil pri vzdrževanju učinkovitega voznega parka, zmanjšujejo stroške popravil in izboljšujejo skladnost z zakonodajo. Redni pregledi prispevajo tudi k podaljšanju življenjske dobe vozil in izboljšujejo splošno učinkovitost transportnih poti.
V nekaterih primerih, kjer tovorna vozila opravljajo prevoze čezmejno, morajo biti lastniki vozil še posebej pozorni glede opreme na vozilih zaradi razlik v zakonodaji, saj se le-te med različnimi državami razlikujejo.
Motorna vozila
Če ste lastnik dvokolesnega ali trikolesnega motornega vozila morate tehnični pregled opraviti štiri leta po prvi registraciji. Ko se to obdobje izteče, ga morate opravljati na vsake dve leti vse do osmega leta starosti vozila. Po osmem letu morate pregled opraviti letno.
Pri mopedih katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h opravite tehnični pregled pet let po prvi registraciji. To zagotavlja, da so mopedi, ki se običajno uporabljajo za krajše vožnje in v mestnem okolju, še vedno varni za uporabo na cesti.
Priklopna vozila
Priklopna vozila z največjo dovoljeno maso do vključno 750 kg pripeljete na tehnični pregled vsake štiri leta, ne glede na starost vozila. Enako velja za priklopna vozila za prevoz čolnov, vodnih skuterjev in drugih priprav za šport in prosti čas, katerih največja tehnično dovoljena masa presega 750 kg in ne presega 3.500 kg.
V primeru priklopnih vozil z največjo dovoljeno maso do 10 ton pa je postopek nekoliko drugačen. Lastniki teh vozil morajo opraviti tehnični pregled vsako leto. To pravilo se nanaša na večja priklopna vozila, ki se pogosto uporabljajo v komercialne namene, kot so prikolice za prevoz težkih tovorov ali specializirane prikolice za prevoz posebnih bremen.
Zagotavljanje rednih tehničnih pregledov za priklopna vozila je ključno za preprečevanje tehničnih napak, ki bi lahko vplivale na varnost vožnje ter preprečevanje morebitnih nesreč. Sistematičen pristop k tehničnim pregledom tako prispeva k celoviti varnosti in učinkovitemu delovanju cestnega prometa.

Pri opravljanju tehničnega pregleda pa obstajajo tudi nekatere izjeme. Te so:

 

Tehnični pregledi traktorjev in traktorskih priklopnikov na terenu
Izvajanje tehničnih pregledov na terenu zagotavlja učinkovitost in praktičnost, še posebej, če je vozilo v redni uporabi na oddaljenih lokacijah. To omogoča lastnikom traktorjev in priklopnikov, da zagotovijo skladnost z zakonskimi predpisi in vzdržujejo optimalno delovanje svojih kmetijskih vozil.

Tehnični pregledi na terenu so namenjeni traktorjem, ki spadajo v kategorije s konstrukcijsko hitrostjo do 40 km/h (hitrost, navedena v potrdilu o skladnosti, pa lahko nekoliko presega to mejo), ter traktorskim priklopnikom z največjo tehnično dovoljeno maso do 3500 kg. Pomembno je omeniti, da morajo biti traktorji na tehničnem pregledu brez pripetih priključkov. To zagotavlja celovit pregled osnovnega vozila in pripomore k ustreznemu ocenjevanju tehnične skladnosti ter varnosti na cesti.

Lastniki traktorjev, ki presegajo hitrost 40 km/h in traktorski priklopniki nad 3500 kg pa morajo tehnični pregled opraviti na poslovalnici strokovne organizacije, ki opravlja tehnične preglede (skladno s spremembo Pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil (Ul. RS, št. 43/19).
Zaradi naše predanosti strankam in želje, da jim olajšamo izvajanje tehničnih pregledov traktorjev na terenu v bližini njihovega doma, v Skupini Avto Krka na letni ravni izvajamo tehnične preglede na več kot 650 različnih lokacij, po celotni Sloveniji. S tem pristopom želimo izpolniti potrebe strank, jim prihraniti čas in omogočiti, da ohranijo svoje traktorje v optimalnem delovnem stanju s čim manjšimi logističnimi ovirami.

Redni tehnični pregledi vozil so ključnega pomena za ohranjanje varnosti na cestah in skladnosti z zakonodajo. Različne kategorije vozil zahtevajo različno pogostost pregledov, pri čemer so težja in gospodarska vozila običajno podvržena pogostejšim pregledom. Vozniki in lastniki vozil bi morali razumeti pomen teh pregledov ter jih izvajati v predpisanem časovnem okviru, kar bo prispevalo k zmanjšanju števila nesreč in izboljšanju splošne varnosti v cestnem prometu.
Če niste prepričani ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, ste vabljeni, da obiščete katero koli izmed poslovalnic tehničnih pregledov Avto Krka in opravite brezplačen preventivni tehnični pregled vozila, če je seveda do poteka registracije oz. tehničnega pregleda več kot 30 dni.
Na tehničnih pregledih Avto Krka vam bodo z veseljem pomagali, da se prepričate o izpravnosti vaših vozil, saj je skrb za vašo varnost njihova temeljna zaveza.

Skupaj gradimo varnejšo prihodnost na cestah.
AVTO KRKA – Točka varnosti na vaših poteh.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi