Domov Aktivno življenjeRekreacija 17. Zimske državne igre Specialne olimpiade Slovenije – SKUPAJ ZMOREMO VEČ

17. Zimske državne igre Specialne olimpiade Slovenije – SKUPAJ ZMOREMO VEČ

16 ogledov

Specialna olimpiada Slovenije, športno gibanje za osebe z motnjami v duševnem razvoju, v sredo 31.1. in četrtek 1.2. v Kranjski Gori pripravlja letošnje največje tekmovanje. 150 športnikov bo tekmovalo v alpskem smučanju, smučarskem teku in krpljanju, za najboljše pa bo to odskočna deska za naslednje veliko tekmovanje – Zimske svetovne igre prihodnje leto v italijanskem Torinu. Prihajajo tudi gostje iz Avstrije in zamejstva, skupno pa bo tekmovalo 28 ekip.

Prve zimske igre Specialne olimpiade Slovenije segajo že v leto 1992, leto dni kasneje – leta 1993, pa je slovenska ekipa že tekmovala na svojih prvih Zimskih svetovnih igrah v Schladmingu. Razmah, ki ga je od takrat – torej v 32 letih, doseglo specialno-olimpijsko gibanje v Sloveniji, je težko izmeriti v besedah ali boljših rezultatih. »Nasmehi tekmovalcev so namreč tisti, ki štejejo največ«, meni predsednica Specialne olimpiade Slovenije Suzana Bohorč. »Zadnje igre smo pred štirimi leti za las spravili skozi šivankino uho pred koronskim obdobjem, zato smo še toliko bolj veseli, da smo ponovno priča tako velikemu tekmovanju. Še posebna zahvala gre požrtvovalnim članom organizacijskega odbora, ki so leto in pol pripravljali igre. Treba je namreč vedeti, da je temelj specialno-olimpijskega gibanja prostovoljstvo in da je to pot celotna gorenjska regija stopila skupaj. Verjamem, da bodo igre za vse naše tekmovalce posebno doživetje.«

Otvoritev iger, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 17. uri bo potekala v centru Kranjske Gore v t.i. Alpski vasici, za zabavni del pa bo poleg Kekca poskrbel Denis Porčič, Chorchyp. Med govornicami bodo poleg predsednice SOS še županja Občine Kranjska Gora ga. Henrika Zupan, predsednica Zveze Sožitje Branka Perne in guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije mag. Brigita Pečovnik. »Ponosni smo, da smo lahko s skupnimi močmi našim tekmovalcem ponovno zagotovili tekmovanje na tako visokem nivoju, za kar gre zahvala številnim sponzorjem in donatorjem, še posebej pa gostoljubju kranjskogorske občine, kjer bodo lahko naši športniki tekmovali na vrhunskih terenih,« dodaja Bohorčeva. Tekmovanja v alpskem smučanju bodo potekala na smučišču Brsnina, smučarski tek in krpljanje pa v tekaškem centru v Ratečah. Oba dneva bodo tekmovanja potekala od 10.-12.30 ure, prvi dan predtekmovanja, drugi dan pa finala.

Sodelujoče organizacije:

ORGANIZACIJA

CENTER GUSTAVA ŠILIHA MARIBOR

CENTER JANEZA LEVCA LJUBLJANA, OŠPP DEČKOVA

CENTER JANEZA LEVCA LJUBLJANA, OVI JARŠE

CIRIUS VIPAVA

CUDV ČRNA NA KOROŠKEM

CUDV ČRNA NA KOROŠKEM, enota VDC SLOVENJ GRADEC

CUDV DRAGA – IG

CUDV RADOVLJICA

DRUŠTVO SOŽITJE JESENICE, KRANJSKA GORA IN ŽIROVNICA

DRUŠTVO SOŽITJE MEŽIŠKE DOLINE RAVNE NA KOROŠKEM

DRUŠTVO SOŽITJE RADOVLJICA

OŠ 27. JULIJ TOMŠIČEVA 9 KAMNIK

OŠ ANTONA JANŠE RADOVLJICA

OŠ GLAZIJA CELJE

OŠ HELENE PUHAR KRANJ

OŠ LITIJA P.P.P.

OŠ POLDETA STRAŽIŠARJA JESENICE

SKLAD MITJA ČUK IZ ITALIJE

SOŽITJE ŠKOFJA LOKA

SOŽITJE ZAGORJE – OŠ DR. SLAVKA GRUMA

SPECIALNA OLIMPIADA AVSTRIJE

VDC AJDOVŠČINA – VIPAVA

VDC NOVO MESTO

VDC SAŠA

VDC ŠENTJUR, ENOTA SLOV.KONJICE

VDC ŠENTJUR, ENOTA ŠMARJE PRI JELŠAH

VDC TONČKE HOČEVAR

VDC VRHNIKA-IDRIJA

VDC ZASAVJE

Naslednja postaja – Torino

Na tokratnih igrah se bodo tekmovalci merili tudi za posebne točke, ki najboljše peljejo na Zimske svetovne igre, ki jih bo prihodnje leto gostil italijanski Torino. Slovenijo bo tam zastopalo 18 tekmovalcev – po sedem alpskih smučarjev in smučarjev tekačev ter štirje krpljarji. Vsega tega pa ne bi bilo moč izvesti brez dveh pomembnih partnerjev Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja in Zveze Sožitje, krovne slovenske organizacije za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Prav tako bo tudi na tokratnem tekmovanju poskrbljeno za zdravstveno dobrobit športnikov, saj le zdrav športnik lahko dosega dobre rezultate in tokrat bodo prostovoljci tekmovalcem pregledali vid.

Podelitev medalj bo potekala v četrtek, 1.2., od 14.-16. ure v dvorani hotela Kompas, medalje pa bodo podeljevali skakalka Urša Bogataj, alpinist Matija Volontar, nekdanja smučarja Jure Košir in Alenka Dovžan ter veslač Iztok Čop.

Skupaj zmoremo več

Generalna pokrovitelja iger:

Zavarovalnica Wienerstȁdtische in Zveza Lions klubov Slovenije

Pokrovitelji:

SVIZ – Sindikat vzgoje in izobraževanja

Občina Tržič

Curaden

Leitz

A1

Masel in

Sovita.

Poleg vseh naštetih pa še kopica donatorjev, ki so donirali darila in kakorkoli specialcem omogočili še lepše počutje v Kranjski Gori.

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi