7.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Kaj pa ledvice?

 

Tako, tekaške copate imam, pa ne katerekoli. Imam točno ta in ta model, zraven pa še ne prav posebej poceni tekaške nogavice. Za tek imam pripravljene še tekaške hlačke in posebno tehnično majico. Nikoli ne pozabim MP3 predvajalnika in posebej za tek prirejen model slušalk. Preizkusil sem jih na ducate preden sem našel prave. Na glavi imam kapo proti soncu, ne pozabim tudi na kremo, gel, ki si ga ob začetku vtrem v mišice. Pred tekom naredim še primerno ogrevanje in nekaj elementov iz tekaške abecede. Odlično! Ampak ali je to vse? Kaj pa ledvice, dragi tekač?

Mito Šinkovec, osebni trener

Tek je kompleksna športna panoga in ima tudi kompleksen učinek na telo. Na enak način pa ima celotno vaše telo z vsemi kemičnimi procesi in organi vpliv na vašo tekaško uspešnost in tokrat bo govora o ledvicah. Čeprav morda ne vidite neposredne vloge ledvic za vaš tekaški nastop, vam zagotavljam, da je ta še kako pomembna.
Do sedaj ste v zvezi s tekom veliko slišali in prebrali v povezavi s treningom, mišičnimi adaptacijami, dihanjem, morda še o prehrani in poškodbah, vendar bomo zdaj stvar pogledali še nekoliko širše.
Jasno je, da je s tekom mogoče nekoliko omiliti stres, shujšati in izboljšati splošno počutje.

Sedaj pa vas bom prepričal, da imajo ledvice ključno vlogo pri športnem dosežku, še posebej pri vzdržljivostih športih, kamor spada tudi tek.
Pomembno je, da razumete delovanje vaših ledvic, kajti to vam bo pomagalo doseči ne le boljše zdravje in počutje, ampak tudi boljšo telesno kondicijsko pripravljenost. Ledvica namreč proizvajajo naraven EPO, ki pospeši proizvodnjo rdečih krvnih telesc, tako omogoči večjo oksiforno kapaciteto krvi in izboljša sposobnost filtracije metabolitov iz krvi.
Tisti vzdržljivostni atleti, ki niso osredotočeni na optimalno zdravje svojih ledvic, so ponavadi nekoliko slabokrvni ali kronično utrujeni. Imajo tudi nižjo raven hemoglobina in druge zmanjšane telesne funkcije, kar pa se odraža na slabšem športnem nastopu.
Ledvice so presenetljivo majhen telesni organ. Par ledvic leži zadaj, pod 11. in 12. rebrom, dolgi sta od 10 do 13 cm in visoki 2,5 cm.
Čeprav ledvice predstavljajo manj kot 0,5 odstotka vaše telesne teže, prefiltrirajo, medtem ko počivamo, skoraj 25 odstotkov celotne količine krvi.
Porabijo tudi okoli 20 do 25 odstotkov celotnega kisika za podporo petih ključnih funkcij:
• Izločanje hormona eretropoetina, ki je odgovoren za spodbujanje tvorbe rdečih krvničk. Ta proces poteka v kostnem mozgu.
• S filtracijo krvi skrbijo, da je vaša kri čista.
• Pomagajo pri ohranjanju sestave telesne tekočine.
• Izločajo encim imenovan renin, ki je potreben za vzdrževanje krvnega tlaka.
• Pretvarjajo vitamin D v njegovo aktivno obliko.

Naše ledvice so odraz telesne vzdržljivosti
V vsaki sekundi v človeškem telesu odmre 3.000.000 rdečih krvnih celic, ki jih je potrebno zamenjati s 3.000.000 novimi. To je zelo kompleksen proces, katerega sprožilec so nizke ravni kisika v telesu.

Ledvice pri proizvodnji rdečih krvnih telesc igrajo pomembno vlogo, saj proizvajajo hormon imenovan eretropoetin (EPO), ki sproži nastajanje rdečih krvnih telesc v kostem mozgu.
Nivo oziroma hitrost proizvodnje rdečih krvnih telesc kontrolira prav hormon EPO. Ko telo zazna povečano potrebo za kisikom, ledvica izločijo več EPO, ta pa stimulira tudi večjo proizvodnjo rdečih krvnih celic. S stimulacijo EPO kostni mozeg proizvaja in sprošča v kri sicer še nedozorele krvne celice, ki pa dozorijo v enem do dveh dneh.

Naša telesna kondicija in vzdržljivost je odvisna od mnogih dejavnikov, vendar nam vseeno ta fiziološka dinamika da slutiti, zakaj so za neko omembe vredno adaptacijo potrebni tedni in tedni treninga.
Odpadki se izločijo iz telesa z urinom
Urin, ki je bister in brez vonja, je znak zdravih in delujočih ledvic. Vzdrževanja optimalnega zdravja ledvic je ključnega pomena pri zagotavljanju maksimalne telesne zmogljivosti.
Pomembno je, da pijete zadostne količine čiste vode, da bi lahko vaše ledvice lažje odpravile strupene kemikalije in odpadne snovi. Optimalen vnos vode je odvisen od telesne teže, starosti, še bolj pa od klimatskih pogojev in vaše telesne aktivnosti. Če je voda vaš glavni vir hidracije, poskrbite, da boste dodali tudi zadostne količine elektrolitov.

Naravna in manj predelana hrana predstavlja manj stresa za naše ledvice, ki morajo opraviti funkcijo čiščenja krvi. Več toksinov kot zaužijemo v naših živilih, težjo nalogo imajo naše ledvice. Številne študije kažejo na povezavo med kvaliteto prehrane, vnosom natrija, sladkih pijač in zdravjem ledvic. Zato je najbolje, da bi se izognili vsem industrijsko pridelanim živilom z presežkom soli.
Negativen učinek imajo tudi različne umetno slajene gazirane pijače, le te naj bi bile krive za to, da učinkovitost funkcije ledvic in njeno optimalno delovanje upade celo za polovico. Izrazito negativen učinek na ledvice ima tudi čezmerno pitje kave in podobnih stimulansov.
Hrana, ki je v podporo delovanju ledvic:
• Lubenice – pospešijo delovanje mehurja in ledvic.
• Brusnični sok – brusnice so že dolgo znane kot zaščita pred okužbami mehurja. Kemijska sestava naj bi preprečevala, da bi se bakterije prijele na stene mehurja in izvodil.
• Ribe in ribje olje – študije so pokazale potencialno koristno vlogo ribjega olja in ribje prehrane na področju zdravja ledvic.
• Jajčni beljak in sirotkine beljakovine – so zelo čista oblika beljakovin in zagotavljajo najvišjo kakovost beljakovin z vsemi esencialnih aminokislinami. Za ledvica te beljakovine zagotavljajo nutriente z manj fosforja kot drugi viri beljakovin (meso).
• Oljčno olje. Oljčno olje je odličen vir oleinske kisline, ki je protivnetna maščobna kislina. Nenasičena maščoba v olivnem olju ščiti pred oksidacijo. Oljčno olje je bogato z antioksidanti, ki preprečujejo vnetja.
• Zelje – je polno kemičnih spojin, ki jih najdemo tudi v sadju in zelenjavi, in imajo sposobnost, da razbijejo proste radikale, še preden naredijo škodo. Vsebuje tudi veliko vitamina K, vitamina C in vlaknine. Zelje je tudi dober vir vitamina B6 ter folne kisline, oba imata ključno vlogo za zdravje ledvic.
Ne pretiravajte z beljakovinami!
Če zaužijete preveč beljakovin, s tem obremenite ledvice, ki morajo filtrirati stranski produkt presnove beljakovin iz naše krvi.
Povečan obseg dela, ki ga morajo ledvice opraviti zaradi povečane vsebnosti beljakovin, lahko prispeva k prezgodnjim okvaram ledvic.
Definiranje optimalne količine beljakovin je lahko zelo težavno, zlasti za vzdržljivostne športnike, saj prav z vnosom primernih beljakovin, telesu zagotovimo potrebno regeneracijo.
Previdno pri zdravilih
Jemanje nekaterih zdravil lahko povzroči poškodbe ledvic, če se uporabljajo redno. Zdravila verjetno ne predstavljajo velike nevarnosti, če so vaše ledvice razmeroma zdrave in jih uporabljate le za nujne primere.
Vaja za ledvice
Ledvicam pomagate tudi s tem, da jih malo ‘pocrkljate’. Roke položite na hrbet na tisto mesto, kjer ležijo ledvice in jih drgnite 2 do 3 minute. Tudi nežno udarjanje s pestmi po mestu, kjer so ledvice, stimulira nadledvične žleze in pospeši črpanje krvi in energije v ledvice.
Vadba in telesna aktivnost na zdravje ledvic vplivata pozitivno. Telesna aktivnost in potenje pomagata ledvicam, da lažje izloči toksine iz telesa. Pretežno sedeč življenjski slog pa konkretno prispeva k zdravstvenim težavam, vključno z debelostjo, boleznimi srca, možgansko kapjo, visokim krvnim tlakom, s sladkorno boleznijo in odpovedjo ledvic.
Ne pozabite na počitek, le dovolj kvalitetnega spanja ohranja optimalno zdravje ledvic.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

PRISTNI OKUSI EVROPE – ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE

Spoznajte kulinarični navdih narave – Pristni okusi Evrope Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini...

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim...

Sanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Tek je osvojil srca mnogih. Privlači s svojo enostavnostjo in dostopnostjo, hkrati pa nudi obilo koristi za zdravje. Za marsikaterega tekača pa je vrhunec...

Pomemben gradnik našega telesa

Sara Sočan Beljakovine ali proteini so zelo pogosto del našega besednjaka, vendar navadno vemo le to, da jih naše telo potrebuje za svoje nemoteno delovanje....

Nasveti za sijočo in mladostno polt po 30. letu starosti

Zagotovo ste že slišali pregovor, da so trideseta leta nova dvajseta. In čeprav je to lahko res, pa je dejstvo, da se naša koža...

Kolagen – Odkrijte skrivnost neoviranega gibanja brez bolečin

V hitrem ritmu sodobnega življenja je skrb za naše telo pogosto postavljena na stranski tir. A eno je gotovo: ohranjanje naše osnovne mobilnosti je...

Če kruhek pade ti na tla…

Darjan Lapanje  Ko govorimo o prehrani, nikakor ne moremo mimo tistega osnovnega živila, ki že dolga stoletja velja za najpomembnejši del prehrane po vsem svetu....

Zimska oda radosti. Letos žal drugače.

Smučanje ni le šport, ampak prava poezija gibanja. Drsite po snežni belini, zarisujete elegantne loke in se prepuščate ritmu smuči, ki se ubrano zlivajo...

Teden dni do čistega in brezskrbnega doma

Vas ob misli na spomladansko čiščenje stisne ob srcu? Ne obupajte! Čeprav se zdi naloga obsežna, jo lahko z nekaj preprostimi nasveti opravite hitreje...

Zaupljiv odnos z zdravniki je temelj zdravja vaših otrok

Cepljenje proti HPV je varen in učinkovit način za zaščito otrok in mladostnikov pred okužbo s HPV, ki lahko vodi do več vrst raka...