Domov Aktivno življenjeRekreacija Osvojili smo vseh 12 vrhov!

Osvojili smo vseh 12 vrhov!

2 ogledov

Zlatorogova transverzala ponosa za leto 2012 je tudi uradno zaključena. Zaključni dogodek pri planinskem domu Šmohor je bil sklepni del akcije Gremo v hribe v letošnjem letu, v Zlatorogovo knjigo pa se je vpisalo več kot 800 pohodnikov in kolesarjev. Skupaj se je v letošnjo častno knjigo vpisalo več kot šest tisoč pohodnikov.

Po dobrih petih mesecih, dvanajstih obiskanih lokacijah, več kot šest tisoč vpisanih pohodnikih, stotih ambasadorjih, ki so bili z nami na vseh lokacijah in z obilo novimi poznanstvi in prijateljstvi se je Zlatorogova transverzala ponosa za leto 2012 uspešno zaključila.

V čudovitem gozdu nad Kočevjem
Deseti dogodek letošnje akcije Gremo v hribe se je odvil pri koči pri Jelenovem studencu, ki stoji v pogorju Stojne. Na vpisni točki se je v Zlatorogovo knjigo vpisalo 464 pohodnikov. Po pavzi v juliju in prvi polovici avgusta, se je Zlatorogova transverzala ponosa nadaljevala v gozdovih nad Kočevjem. Koča pri Jelenovem studencu stoji sredi jase, za Mestnim vrhom iz katerega je lep razgled na Kočevsko polje. Od izhodišča do koče vodita dve poti, malce bolj zahtevna je Kalanova pot, nekoliko manj pa Grajska pot. V častno Zlatorogovo knjigo se je tokrat vpisalo 464 pohodnikov. Kot je običaj, je Pivovarna Laško temu znesku dodala še 536 evrov, celoten znesek pa namenila Planinskemu društvu Kočevje, ki mu predseduje Franc Janež.

Navdušenje nad lepoto narave se je hitro razširilo med vsemi in veselo vzdušje je bilo čutiti v zraku. Nekateri pohodniki so se odpravili do bližnjega Fridrihštajna, kjer ležijo razvaline gradu, drugi pa so ostali pri koči ter uživali. Za dodatno popestritev so poskrbeli pri Turističnem društvu Kočevje, kjer so predstavili domače dobrote ter zakonca Kobola, katerih posebnost je izdelovanje nečk in drugih spominkov iz lesa. Izdelovanje nečk, ima na Kočevskem dolgo tradicijo, izdelane pa so iz enega kosa bukovine.

Na Nanosu vroče, a vetrovno
Zadnja avgustovska sobota je bila rezervirana za vzpon do Vojkove koče na Nanosu. Tam se je vpisalo v Zlatorogovo knjigo vpisalo 412 pohodnikov, ki so preživeli lep dan v dobri družbi. V letošnjem letu je skupno število vpisanih v Zlatorogovo knjigo preseglo številko pet tisoč. Vojkova koča je prizorišče, ki je poleg Mariborske koče in Šmohorja v akcijo Gremo v hribe vključeno od samega začetka. Na Nanos vodijo številne poti, največ pohodnikov pa se na vrh poda iz Razdrtega ter iz Podnanosa. Ker je cesta, ki se iz Podnanosa dviga proti vrhu deloma asfaltna deloma makadamska, je vrh tudi odličen cilj za vse kolesarje. Pivovarna Laško je 412 evrom, kolikor so jih zbrali pohodniki s svojimi podpisi, dodala še 588 evrov ter celoten znesek namenila Planinskemu društvu Postojna.

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije je bila prvič na dogodku postavljena tudi plezalna stena. Zanimanje za plezanje je bilo res veliko in člani PD Postojna, ki so bili zadolženi za varovanje plezalcev, so imeli veliko dela.

Transverzalo osvojilo sto ponosnih ambasadorjev
Dvanajsti dogodek Zlatorogove transverzale ponosa se je v soboto, 1. septembra, odvil pri planinskem domu Šmohor. V častno knjigo se je tokrat, zaradi slabega vremena, vpisalo 200 pohodnikov, med njimi kar 100 takih, ki so si prislužili naziv Zlatorogovih ambasadorjev. To so vsi tisti, ki so osvojili vseh 12 vrhov letošnje akcije Gremo v hribe. In ker se res ne spodobi, da bi Transverzalo končali v dežju, so organizatorji zaključni dogodek pri planinskem domu Šmohor ponovili 8. septembra, ko je bilo vreme sončno in kot nalašč za pohodništvo. V Zlatorogovo knjigo se je vpisalo več kot 800 pohodnikov in kolesarjev. Skupaj pa se je v letošnjo častno knjigo vpisalo več kot šest tisoč pohodnikov.

V letošnjem letu je Pivovarna Laško planinskim društvom donirala 12 tisoč evrov. Tokratni znesek je bil namenjen gostiteljem, Planinskemu društvu Laško, ki mu predseduje Cveto Brod.

V sklopu zaključnega dogodka je bil izpeljan tudi že 7. kolesarski vzpon na Šmohor, ki ga je organiziralo Kolesarsko društvo Laško. Od starta pri dvorani Tri lilije v Laškem do cilja, nekaj metrov pod domom, se je za zapodilo skoraj sto kolesarjev, najhitrejši pa so pot premagali v dobrih dvajsetih minutah.

Se vidimo prihodnje leto, ko bomo v akciji Gremo v hribe osvajali nove (in stare) vrhove! Srečno!

 

Vanja Slobodnik

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi