Domov Aktivno življenjeRekreacija Osvojili vseh 12 vrhov

Osvojili vseh 12 vrhov

3 ogledov

Ljubitelji planin so osvojili še zadnje tri vrhove tradicionalne akcije Gremo v hribe. Pogumno so se podali na Vogar, kočo pri Jelenovem studencu ter Šmohor, kjer je potekala tudi zaključna prireditev že pete Zlatorogove transverzale ponosa. Bilo je nepozabno!

Miha Anžur

Nagajivi sončni žarki so pred Kosijev dom na Vogarju privabili kar 523 vpisov Zlatorogovih planincev. Družabne igre, prijetna glasba in dobra družba so poskrbeli, da so bili vsi židane volje in nasmejani, saj so dosegli še en skupen cilj. Prijetno so združili s koristnim in dan preživeli kar se da lepo.

Tudi enajsti in hkrati predzadnji podvig letošnje akcije Gremo v hribe se je končal sredi avgusta na obisku koče pri Jelenovem studencu, kjer se je zbralo 457 pohodnikov. Vzdušje med zbrano množico je bilo res enkratno. Ob dobri hrani in pijači ter igrah, predstavitvi pletenih košaric in naboru čajev iz rastlin, nabranih v gozdovih nad Kočevjem so se ustvarjali še eni nepozabni spomini.

Planinsko zaključno rajanje
Tradicionalni zaključek se je konec meseca avgusta odvil na Šmohorju, kjer so bili planinci priča pravemu planinskemu prazniku. Šmohor nad Laškim je pokal od ponosa. Skoraj 1.500 pohodnikov in kolesarjev ter ljubiteljev dobre družbe se je zbralo pred planinskim domom ter se prepustilo veselemu vzdušju. Razglasitvi rezultatov 9. kolesarskega vzpona na Šmohor je sledil uradni zaključni del Zlatorogove transverzale ponosa. Obiskovalce je prvi pozdravil član uprave Skupine Laško, Matej Oset, ki se je zbranim zahvalil, da so skupaj zapisali tako veliko in uspešno zgodbo, ki jo danes pozna že skoraj vsak Slovenec. Akcije Gremo v hribe je v petih letih, kolikor svečk je upihnila letos, prerasla v gibanje podobno mislečih ljudi in zasedla mesto ene največjih družbeno odgovornih akcij v Sloveniji. »Danes smo vsi lahko zelo ponosni. Ker smo del te velike zgodbe, ker smo premagali vrhove, ker smo prikolesarili na vrh, ker smo naredili nekaj zase,« je povedal tudi Franci Zdolšek, župan občine Laško. Največji aplavz so poželi letošnji častni ambasadorji Zlatorogove transverzale. Tistih, ki so letos na dneve dogodkov osvojili vse vrhove, je bilo 87. Naziv Zlatko častnega ambasadorja pa si je prislužilo kar 48 otrok, ki so na dneve dogodkov osvojili pet vrhov.

Dogodke so organizatorji tokrat izpeljali v sodelovanju s planinskimi društvi PD Železničar Ljubljana, planinskemu društvu Kočevje in Planinskemu društvu Laško, ki jim je za vsak podpis planinca Pivovarna Laško namenila 1 EUR ter hkrati dodala toliko, da bo skupna vrednost donacije znašala 1.000 EUR.
Vsi sodelujoči so predstavljali čudovit in nepogrešljiv delček v mozaiku, ki je bil sestavljen iz dobrih del, smeha, veselja in srčnosti, koščkov naše prečudovite sredogorske dežele, krepitve tradicionalnih vrednot in boljšega jutri.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi