Domov Aktivno življenje Smučarska priprava-krepitev gležnja!

Smučarska priprava-krepitev gležnja!

41 ogledov

Pozdravljeni!

Zima je čas, ko se ljudje iz narave »preselijo« v telovadnice.  Kljub temu je smučanje šport, ki nam omogoča, da kljub nizkim temperaturam uživamo v spuščanju po snežnih strminah, dihamo svež zrak in občudujemo slovenska ali tuja visokogorja. Vedeti pa moramo, da je zaradi visokih hitrosti, razgibanega terena in smuči to zelo  nevaren šport. Med vožnjo je najpomembnejša kontrola smuči, to pa dosežemo z dobrim znanjem smučanja in fizično pripravljenostjo pod pogojem, da imamo kvalitetno smučarsko opremo.

V današnjem blogu bom predstavil funkcijo gležnja in vaje, ki krepijo mišice okoli njega. Pri smučanju nam  gleženj poleg kolenskega sklepa omogoča izvajanje zavojev in ustavljanj. Gleženj je sestavljen iz dveh sklepov, in sicer iz spodnjega in zgornjega skočnega sklepa. Spodnji skočni sklep omogoča gib inverzije (stopalo obrnemo navznoter) in everzije (stopalo obrnemo navzven), kar je zelo pomembno, ker nam kombinacija »zvračanja« gležnjev z gibanjem kolenskega sklepa omogoča vožnjo po robnikih smuči, plužne zavoje in ustavljanje z drsenjem. Zgornji skočni sklep omogoča plantarno fleksijo (dvig na prste) in dorzalno fleksijo ( prenos teže na peto in dvig stopala od podlage). Giba izvajamo pri prenosu teže naprej in nazaj med smučanjem-odvisno od snežne podlage (mehka ali trda podlaga).

Naučili se bomo izvajati  krepilne vaje za vse 4 gibe  v gležnju proti uporu. Potrebovali bomo elastični trak, katerega lahko kupite v športni trgovini in se razlikuje po barvah. Barve pomenijo različno težavnost, zato je dobro, da se posvetujete s prodajalcem in izberete sebi primerno težavnostno stopnjo traku. Bolj kot je trak raztegljiv, nižjo težavnostno stopnjo predstavlja.

Demonstracijo vaj si  lahko pogledate na tej povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=g-iXYapbuqk

Doziranje vaj v videu:

1. VAJA:  Plantarna fleksija, 10-15 ponovitev, 2 seriji

2. VAJA: Everzija, 10-15 ponovitev, 2 seriji

3. VAJA: Inverzija, 10-15 ponovitev, 2 seriji

4. VAJA: Dorzalna fleksija, 10-15 ponovitev, 2 seriji

Število serij in ponovitev postopno povečujemo. Kadar nam vaja ne predstavlja več obremenitve, je čas, da menjamo težavnostno stopnjo traku. Vaje izvajamo vsaj 4 tedne po 2x na dan.

Naslednjič vam predstavim krepilne vaje za kolenski sklep…

Matej Grafenauer

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi