Domov Aktivno življenje TRX vadba za sladokusce…

TRX vadba za sladokusce…

8 ogledov

Veste, da obstaja vadbeni pripomoček, ki je enostaven, majhen, ter izjemno učinkovit? Pa ne samo to-namenjen je začetnikom, rekreativcem in tudi profesionalnim športnikom. Težavnost vaj se lahko enostavno spreminja z enim samim gibom. Uporabljamo ga lahko v hiši, gozdu, v hribih, službi… Z njim izboljšujemo moč, gibljivost, vzdržljivost, koordinacijo in ravnotežje.

Kaj je to?

Preden Vam izdam skrivnost, Vam povem še njegovo zgodovino…

Vadbeni pripomoček  je nastal na tajni misiji ameriških tjulnjev, kjer se je prvotno 2-dnevno bivanje v »varni hiši« zavleklo. Ker morajo specialne enote biti vseskozi dobro telesno pripravljene, si je vojak Randy Hetrick izmislil vadbeni pripomoček iz padalske »gurtne«, ki so jo sešili skupaj z deli orodja za popravljanje gumijastih čolnov.

Tako je nastal TRX!

TRX-kratica pomeni total body resistance exercise. V slovenščini pomeni vaje, ki jih izvajamo z lastno težo in izkoriščamo silo gravitacije ali suspenzijska-viseča vadba. Večji kot je naklon telesa težja je vaja. Težavnost enostavno spreminjamo z naklonom. Imamo lahko eno, dve ali več opornih točk. Pripomoček ima obliko črke “y”.  Sestavljen  je iz treh trakov od katerih enega namestimo na stabilno oporo, druga dva pa uporabljamo za vadbo. 

Za lažjo predstavo, poglejte ta video:

https://www.youtube.com/watch?v=mQ4dQzblEHQ

Prednosti TRX vadbe so, da ne obremenjuje samo ene mišice, ampak krepi več mišic oz. mišićnih skupin hkrati. Zaradi naklona, telo ni v ravnotežju, kar zahteva stalno napetost-aktivacijo trebušnih in hrbtnih mišic. Le te morajo biti aktivne, če želimo ostati v ravnovesju. Vadba omogoča stabilizacijo glavnih sklepov v telesu in kot takšna služi za predpripravo na različne športne aktivnosti. Seveda, se moramo pred vadbo ogreti in ne smemo pretiravati. Začnemo z lažjimi vajimi in manjšim naklonom, katerega postopno povečujemo in dodajamo nove vaje, ki so lahko tudi plod domišljije. Trak lahko enostavno namestite za vrata v stanovanju. Mogoče na vejo v gozdu ali nosilce na športnem igrišču. Radi hodite v hribe? TRX trak enostavno pospravite v nahrbtnik in si visoko v gorah privoščite dnevno dozo telesne vadbe s pogledom na prelepo Slovenijo. Ste radi v formi  vse leto?  Tudi ko greste na službeno potovanje ali počitnice vzamite Trx s sabo. TRX omogoča funkcionalno vadbo, ki temelji na premagovanju lastne teže, kompleksnih vaj, ki poskrbijo za simultano krepitev mišic, vezi in posledično stabilnih sklepov. Če želite shujšati izvajajte zaporedoma vaje z manjšimi odmori. Za večje mišice, izvajajte vadbo z velikim naklonom in malo ponovitvami. Skratka vse je mogoče, na enostaven način za malo denarja z velikimi rezultati.

 

Če bi me vprašali kaj bi vzel na samotni otok, bi v nahrbtniku bil tudi TRX…

Zunaj je sonce, Vi in TRX!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi