Domov BivanjeDom Kako iRobot Roomba olajša čiščenje alergikom

Kako iRobot Roomba olajša čiščenje alergikom

9 ogledov

Spomladansko čiščenje je letni ritual za mnoge ljudi in z dobrim razlogom. S prihodom pomladi je pravi čas, da odprete svoj dom, spustite notri svež zrak in stanovanje ali hišo dobro očistite. Za tiste, ki trpijo za alergijami, pa je spomladansko čiščenje lahko zahtevno opravilo. Pršica, cvetni prah dreves in trav, živalska dlaka ter drugi alergeni lahko sprožijo alergijske reakcije, ki naredijo postopek čiščenja še bolj neprijeten, kot je sicer. A k sreči danes obstajajo pripomočki, ki vam pri tem stojijo ob strani, kot so na primer robotski sesalniki iRobot Roomba.

Ampak najprej se pogovorimo o spomladanskem čiščenju in alergijah. Ko se ozračje segreje, začnejo cveteti rastline in cvetni prah napolni zrak. To lahko pri mnogih ljudeh povzroči sezonske alergije, vključno s kihanjem, srbečimi očmi in izcedkom iz nosu. Spomladanske alergije oz. alergijske rinitise splošno označujemo kot seneni nahod, povzročajo pa jih predvsem vetrocvetne rastline, ki izločajo ogromne količine cvetnega prahu – ta lahko potuje tudi od 10 do 20 km daleč.

Vendar pa ni samo cvetni prah tisti, ki povzroča težave. Notranji alergeni, kot so pršice in dlaka hišnih ljubljenčkov, lahko prav tako sprožijo alergijske reakcije. Posamezniki z alergijo na cvetni prah so pogosto preobčutljivi tudi na alergene iz pršic v hišnem prahu, ki lahko povzročijo hude alergijske reakcije, astmatični napad ali celo anafilakcijo. Pri precejšnjem številu oseb z atopijskim dermatitisom so med vzroki bolezni odkrili tudi alergijo na pršico. Ta biva v hišnem prahu, ki je pogosto tudi poln plesni, bakterij, pelodov, tekstilnih vlaken in odpadkov kože.

Kako narediti alergijam prijazen dom?

Če imate razvito alergijo, je zelo pomembno, da se izogibate alergenu, ki pri vas povzroči reakcijo, oziroma vsaj poskrbite, da ga je v zraku okoli vas čim manj. Zunaj na to sicer težko vplivate, doma pa lahko storite marsikaj. Za začetek lahko zjutraj, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku manjša, bivalne prostore dobro prezračite. Iz oblačil, ki jih nosite zunaj, se preoblecite pred prostori v katerih preživite največ časa, na primer dnevni sobi ali spalnici. Pomembno je tudi redno pranje posteljnine na več kot 60 stopinjah, še posebej, če vam težave povzročajo tudi pršice. Čeprav to ni vedno najbolj praktično in izvedljivo, je v tem primeru najbolje umakniti tudi zavese, plišaste igrače in druge lovilce prahu.

Pomembno je torej, da poskrbite za redno in temeljito čiščenje svojega doma, saj na ta način spremenite svoj življenjski prostor v bolj zdravo okolje. In tu nastopijo robotski sesalniki iRobot Roomba, ki vam lahko pošteno olajšajo ne le spomladansko čiščenje, ampak čiščenje na sploh. Ena njihovih najboljših lastnosti je zagotovo to, da jih lahko vklopimo na daljavo. Ali pa jim v pripadajoči aplikaciji nastavimo kar redni urnik čiščenja, tako da z nečistimi posli opravijo medtem, ko smo v službi in pridemo domov v pospravljen dom.

Sesalniki po meri alergikov

Vsi robotski sesalniki iRobot Roomba med drugim uporabljajo filter HEPA, ki ujame 99 odstotkov prahu in alergenov, celo tako majhnih kot je mikron. Modeli Roomba i3+, Roomba j7+, Roomba s9+ in tudi najnovejši kombinirani Roomba Combo j7+ pa za alergene poskrbijo tudi po čiščenju. Te namreč po vsakem čiščenju skupaj z ostalim prahom iz svojega koša »odložijo« v polnilno bazo za avtomatsko odstranjevanje umazanije, ki vsebuje vrečko AllergenLock in s 4 sloji materiala blokira alergene ter ujame 99 % cvetnega prahu in plesni.

Prav zaradi tega so robotski sesalniki iRobot Roomba velikokrat na vrhu seznamov priporočil s strani alergikov in lastnikov domačih ljubljenčkov. Zakaj slednjih? Na mačji in pasji dlaki se nabere veliko drobnih delčkov odmrle kože živali, ki lahko povzroči alergijske reakcije pri ljudeh, ki so nanjo občutljivi.

Sami vidijo, kje je najbolj umazano

S sesalniki Roomba tako življenje postane precej lažje, saj so zelo učinkoviti pri svojem poslanstvu. Poleg zmožnosti lovljenja alergenov so namreč zasnovani tudi tako, da očistijo vsak kotiček vašega doma, pri čemer se poslužujejo najsodobnejših tehnologij, med katere sodi Dirt Detect, ki poskrbi za samodejno zaznavo bolj umazanih površin. Prav tako uporabljajo napredno tehnologijo kartiranja za navigacijo okoli pohištva in ovir ter zagotavljajo, da je vsak centimeter vaših tal očiščen. Kombiniran model Roomba Combo j7+ pa bo poleg sesanja vaša tla tudi pomil. Za nameček pa jih še zelo enostavno očistiti, saj uporabljajo gumijaste krtače, ki so manj dovzetne za zapletanje las.

Sesalniki Roomba so tako resnično odličen in praktično nepogrešljiv domači pomočnik.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi