Domov BivanjeDom Uporabni, varčni in varni
Dom

Uporabni, varčni in varni

14 ogledov

 

Gospodinjski aparati in tehnika se ves čas razvijajo. Inovacije na področju izboljšav bele tehnike so zvezda stalnica, za kar smo lahko hvaležni. Z novimi načini, metodami, napravami je namreč mogoče poenostaviti naše življenje, izboljšati njegovo kvaliteto, hkrati pa tudi narediti uslugo naravi. Mnogo gospodinjskih aparatov je izdelanih tako s posluhom za človeka kot tudi okolje.

Tia Kemperle

Delovne obveznosti in naloge, vse daljši službeni urnik, zaradi katerih se vračamo domov precej pozno, nas pogosto oropajo življenja, ki si ga želimo. Naša pričakovanja so nemalokrat precej višja od realne situacije. Hrepenimo po tem, da bi lahko več časa preživeli z našimi najbližjimi, s partnerjem, otroki, starši, prijatelji … Sanjamo o tem, da imamo vsaj nekaj uric na dan rezerviranih za stvari, ki jih radi počnemo. Hobiji namreč sproščajo človeka, pogosto skrbijo za njegovo psiho-fizično kondicijo, zaradi česar ohranjamo zdravje in dobro počutje. Pozitivna naravnanost se širi kot gobe po dežju, zato ne smemo imeti slabe vesti, če vsak dan naredimo nekaj zase.

Na tržišču je ogromno izdelkov, s pomočjo katerih lahko naš vsakdan postane lepši, manj stresen in bolj brezskrben. Si predstavljate, kako je bilo včasih, ko so naše mame oziroma babice morale prati perilo na roko? Si lahko zamislite, koliko časa, energije, truda in mišic bi porabili, če ne bi imeli doma pralnega ali pomivalnega stroja, ki poskrbita za to, da imamo vsaj kakšno prosto minuto ali urico več na dan.

Če dobro razmislimo, je čas resnično dragocen. Ravno zato je prav, da ga maksimalno izkoristimo v svoj prid, kar pomeni, da si je treba dneve dobro zorganizirati, se malenkost prilagajati ter si poenostaviti stvari, kjer je to mogoče. Če boste slednje želeli narediti z nakupom kateregakoli aparata, potem svetujemo, da izberete tistega, ki je generalno varčen in okolju prijazen, da dosega najvišji razred energijske učinkovitosti. Vsebovati mora na primer eko funkcijo, s katero je mogoče izkoristiti varčevanje z energijo, priporočljivo pa je tudi, da ima aparat možnost, da vam napove, koliko energije boste uporabili ter vam omogoča, da odčitate trenutno in končno dejansko porabo, ki se lahko razlikuje glede na perilo, ki je v stroju. S tem boste lahko ne le poskrbeli za varovanje okolja, temveč boste tudi prihranili denar. Pomembno je tudi skrbeti za čiste filtre, saj boste zaradi njihove zasičenosti izgubili več energije kot sicer. Kadar boste imeli možnost izbirati med več programi, bolj priročen bo aparat za vašo uporabo. Izberite tistega, ki bo imel na primer vgrajen sistem za avtomatsko doziranje praška in mehčalca ali pa bo tako zelo spreten, da bo pral manjše količine perila zelo energijsko učinkovito (zaradi nizkega nivoja vode prihranite dragoceno energijo za gretje). Obstajajo tudi takšni, ki imajo program, ki omogoča, da stroj opere kombinacijo različnih vrst perila temeljito in nežno v enem samem postopku pranja, s čimer prihranite čas, električno energijo, vodo in pralno sredstvo. Tehnologija se je že tako razvila, da je mogoče celo temperaturo pri pranju ne preveč umazanega perila znižati oz. nastaviti na hladno vodo, da dosežete energijske prihranke.

Poskrbite, da boste izbrali tisto, kar je dobro za vas in vaše oziroma naše okolje.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi