Mitja Pirc
Kljub vsem novotarijam, ki smo jim v zadnjih letih priča, je kraljica pijač na prazničnih stojnicah še vedno le ena – kuhano vino. Ko se temperature spustijo in se dnevi krajšajo, marsikdo išče način, kako se ogreti in obenem uživati v zimskih radostih. Kuhano vino je zagotovo eden od načinov, kako to doseči. Ta aromatična in prijetna pijača ima dolgo zgodovino in ni le okusna, temveč lahko ponuja tudi nekatere koristi za zdravje, če jo uživamo v zmernih količinah.
Ko je govora o zdravilnih lastnostih kuhanega vina, vsekakor dajemo prednost napitku, katerega osnova je rdeče vino. Slednje vsebuje polifenole, zlasti resveratrol, ki je močan antioksidant. Antioksidanti pomagajo zmanjševati oksidativni stres v telesu in lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Poleg tega rdeče vino spodbuja pretok krvi, kar pomaga ohranjati zdravo srce in ožilje.
Ko rdečemu vinu dodamo mešanico začimb in ga segrejemo, dobimo kuhano vino. Ta topla pijača ima poleg izjemno prijetnega okusa tudi terapevtski učinek, saj nas prijetno pogreje in pomaga sprostiti telo. Toplota kuhanega vina pospeši prekrvavitev, kar je še posebej koristno v hladnih zimskih dneh.
Ključ do zdravilnih učinkov kuhanega vina so začimbe. Pijača običajno vsebuje cimet, klinčke, janež, muškatni orešček in pomarančno lupino. Te začimbe imajo vsaka svoje prednosti. Cimet je znan po svojih protivnetnih in antibakterijskih lastnostih ter pomaga uravnavati krvni sladkor. Klinčki vsebujejo eugenol, ki deluje protibolečinsko in antiseptično, janež je odličen za prebavo in pomaga pri sproščanju napetosti, pomarančna lupina pa je bogata z vitaminom C in antioksidanti, ki krepijo imunski sistem.
Zmernost je ključna
Čeprav ima kuhano vino nekaj koristnih lastnosti, je pomembno poudariti, da ga je treba uživati zmerno. Alkohol v prekomernih količinah lahko povzroči več škode kot koristi, zato strokovnjaki priporočajo omejitev na eno skodelico dnevno za ženske in do dve za moške.
Najbolje bo, če kuhano vino pripravite kar doma, saj tako lahko nadzorujete kakovost sestavin in količino dodanega sladkorja. Recept za preprosto in zdravo kuhano vino pa je sledeč:
1 liter rdečega vina
2 pomaranči (ena za sok, druga za rezine)
2 paličici cimeta
5-6 klinčkov
1 zvezdasti janež
2-3 žlice medu (po okusu)
V lonec nalijte vino in dodajte začimbe. Pomarančo ožemite in sok vlijte v vino, drugo pomarančo pa narežite na rezine in te prav tako dodajte v napitek. Segrevajte na nizkem ognju (naj ne zavre!), dokler se arome ne prepletejo. Po želji sladkajte z medom in postrezite toplo.
Kuhano vino je torej več kot le pijača za praznične dni – je simbol topline, druženja in zdravja, če ga uživamo premišljeno. Uživajte ga kot del zimske sprostitve, v krogu prijateljev ali ob branju dobre knjige, in poskrbite, da bo pripravljeno iz kakovostnih sestavin. Prijetno ogrevanje in na zdravje!