Domov LepotaHigiena Po porodu poskrbite tudi zase

Po porodu poskrbite tudi zase

17 ogledov

Pričakovanje poroda je za vsako mamico zagotovo eno bolj posebnih in hkrati tudi pomembnih obdobij v njenem življenju. Mame so navadno v samem središču pozornosti zlasti v času nosečnosti, po porodu pa to vlogo običajno prevzamejo novorojenčki.

A dejstvo je, da se perinatalno obdobje za mame s porodom še ne konča, temveč se nadaljuje s poporodnim obdobjem, ki med drugim prinaša tudi poporodno čiščo. Poporodno obdobje traja še približno šest tednov, v tem času pa so izjemnega pomena tudi pripomočki, ki jih mamice uporabljajo.

 

Poporodno obdobje delimo na dva dela – prvi devet dni po porodu govorimo o ožji poporodni dobi, približno šest tednov po porodu pa traja širša poporodna doba. V tem času pri mama nastopi poporodna čišča, ki začne iztekati takoj po izločitvi posteljice. Sprva je čišča bolj svetlo rdeča, kar je posledica bolj odprtega ožilja na mestu, kjer je bila posteljica pritrjena na steno maternice. Barva čišče se nato v dneh po porodu spremeni v bolj temno rdečo, kasneje pa izcedek postane rjav, rumen in nazadnje bel.

Seveda se trajanje in intenziteta (pa tudi barva) poporodne čišče od ženske do ženske nekoliko spreminja. Navadno je izcedek intenzivnejši v prvih dneh po porodu, nato pa pojema, pri večini žensk pa se zaključi približno šest tednov po porodu. Seveda na sam potek vpliva kar nekaj dejavnikov, med drugim tudi fizična aktivnost mamic v dneh po porodu.

Seveda kdaj pa kdaj pride tudi do zapletov in vse le ne gre tako gladko. Prav zato je pomembno, da se ženske po porodu pozorno opazujejo. Lahko namreč pride do okužbe sluznice v notranjosti maternice, na kar opozori neprijeten vonj izcedka, pa tudi njegova povečana količina, med simptome pa se uvrščajo tudi bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura. V takem primeru je pomembno, da mamice z obiskom zdravnika ne odlašajo. Ta bo ob potrjeni diagnozi najverjetneje predpisal antibiotično terapijo, ki navadno težave odpravi brez večjih zapletov.

Izberite prave pripomočke
Da bi obdobje po porodu minilo kolikor je mogoče udobno in brezskrbno, je zelo pomembna izbira pripomočkov, ki jih ženske v tem času uporabljajo. Tamponi zagotovo niso prava izbira, je pa zato toliko boljša uporaba predlog oz. vložkov v kombinaciji z mrežastimi hlačkami za enkratno uporabo. Slednje so namreč elastične in se zares lepo prilegajo ter tako poskrbijo za največjo mero udobja. Pri samih predlogah pa je poglavitnega pomena njihova visoka vpojnost, mehkoba in zračnost, kar bo mamicam dalo občutek svobode in svežine.

Blog Maternity Pad februar 2022 1200x800 2

Vse našteto je združeno v predlogah Maternity Pads danskega proizvajalca Abena, ki so zasnovane prav za mamice v dneh in tednih po porodu. Zaradi prilagojene velikosti in mehkih zaščitnih elementov po robovih nudijo odlično zaščito pred iztekanjem, Abenin Top Dry sistem pa poskrbi, da koža v stiku s predlogo ostane suha. Vpojno jedro predlog je izdelano iz 100-odstotne celuloze in superabsorberja (SAP), s čimer je poskrbljeno, da občutek svežine traja ves dan. Predloge so poleg omenjenega na voljo tudi v kompletu z mrežastimi hlačkami za enkratno uporabo, ki so prav tako nepogrešljiv pripomoček sleherne novopečene mamice.
Če se torej dan poroda približuje, nikar ne pozabite, da je zelo pomembno, da po porodu poskrbite tako za novorojenčka kot tudi zase. Vsaj del skrbi, ki jih poporodno obdobje prinese, lahko zaupate tudi Abeni.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi