Rezervirano za ljubezen

19 ogledov

14. februar je posvečen romantiki, obdarovanju ljubljenih oseb, pisanju anonimnih ljubezenskih sporočilc in izkazovanju globokih čustev. Praznovanje Valentinovega se je iz Zahoda preselilo tudi v slovenski prostor in ima vsako leto več privržencev.

Raziskovalci so že večkrat preučevali zanimivosti, ki se nanašajo na Valentinovo. Prišli so do nekaterih precej presenetljivih dejstev, kot na primer:
– Popularnost praznika se vsako leto veča, zato ljudje kupujejo darila ne le svojim življenjskim partnerjem, pač pa tudi mamam, otrokom, učiteljem, ljubicam in celo živalcam.
– V srednjem veku so mladi fantje in dekleta iz sklede vlekli lističe, na katerih je pisalo, kdo je njihov Valentin. To ime naj bi nosili na rokavu teden dni. Še dandanes si mnogi na rokav pripenjajo srčke.
– V Veroni, italijanskemu mestu, kjer sta živela Sheakspearova Romeo in Julia, prejmejo na Valentinov dan okoli 1000 pisem, ki so naslovljeni na Julijo.
– Alexander Graham Bell je prijavil patent za telefon ravno na valentinov dan leta 1876.
– V srednjem veku so dekleta na dan zaljubljenih jedle neobičajno hrano, da bi sanjale o svojem bodočem možu.
– Mnogi jih verjame, da je postal X sinonim za poljub v srednjem veku. Ljudje, ki niso znali pisati, so se pred pričami podpisovali s črko X. Nato so X poljubili, s čimer so izrazili svojo poštenost, iskrenost.
– Na dan zaljubljenih se vsako leto proda več kot 36 milijonov škatlic v obliki srčkov
– Povprečno moški zapravijo okoli 100 evrov za sladkarije, voščilnice, nakit, rože in romantične zmenke. Bili naj bi celo dvakrat bolj potratni od žensk.
– Vsako leto naj bi se podarilo okoli 50 milijonov rož oziroma cvetja. Najbolj zagreti kupci od žensk so moški (kar 73%).
– Rdeča vrtnica je bila najljubša cvetlica Veneri, rimski boginji ljubezni. Še danes predstavljajo simbol ljubezni, saj naj bi rdeča barva pomenila strast in močno ljubezensko čustvo.
– Samo v ZDA prodajo okoli 145 milijonov valentinovih voščilnic vsako leto.
– Izjemno lepo darilo ljubezni je mavzolej Tadž Mahal v Indiji. V 17. Stoletju ga je mogulski šah Džahan za svojo perzijsko ženo Arjumand Banu Begum, ki je umrla pri porodu štirinajstega otroka.
– V 1800-ih so zdravniki pogosto svetovali pacientom, ki so trpeli za nesojeno ljubeznijo ali so bili razočarani, da pojedo čokolado. Ta slastna sladica naj bi omilila njihovo bolečino.
– Ljubezenski vozel je še danes simbol večne ljubezni, saj nima niti začetka niti konca.

Drago ni vedno najboljše
Romantične duše vedo, da draga darila niso vedno najboljša pri izkazovanju ljubezni. Drobne malenkosti, ki vsebujejo osebno noto, so pogosto tista, ki se zares dotaknejo duše in srca. Veliko več štejejo duhovita, inovativna in iskrena darila, ki nekomu pokažejo, da jih dobro poznamo, da nam zanje ni vseeno in da jih imamo radi. Zanimivo, a za to, da napišete listke z ljubezenskimi verzi in jih skrijete po stanovanju ali da v vseh jezikih sveta napišete »Rad/-a te imam«, izbrancu po delih skozi ves dan pošiljajte zaljubljena sms sporočilca, mu poklonite glasbeno željo preko radijskih oddaj ali pa mu sami posnamete najljubše skladbe so pokloni, ki ne stanejo praktično ničesar. Lahko spečete tortico ali vsaj palačinke in jih izrežete v obliki skrčka, kupite okvir ter nanj nalepite vajini začetnici, morda najamete limuzino ali pa konja s kočijo in se odpeljete na romantični sprehod, odpravita se na nočno sankanje ali v kopel za dva, kjer se bosta lahko sprostila in se drug drugemu posvetila.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi