Domov Intervju Strah prepreči, da bi človek delal neumnosti

Strah prepreči, da bi človek delal neumnosti

1 ogledov

Letošnja sezona smučarskih skokov se je za slovenske tekmovalce pričela zelo obetavno, saj so se na mnogih tekmah odrezali več kot odlično. Dejstvo pa je, da so vsi njihovi upi trenutno uprti v olimpijske igre. V Sočiju bodo namreč ponovno dobili možnost, da se dokažejo, potrdijo svojo formo in se vrnejo v domovino s prestižno medaljo v žepu. Robert Kranjec je eno že dobil, in sicer bronasto z ekipne tekme na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju, ki jo je osvojil skupaj s Petrom Žonto, Damjanom Frasom in Primožem Peterko. Le nekaj dni pred odhodom v Rusijo si je prijazno vzel čas za pogovor.
PETRA MAUER

Foto: arhiv Gorenje, SZS

Osvojili ste olimpijsko kolajno, mali kristalni globus za polete in bron s svetovnega prvenstva 2011 v Oslu, zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu in še bi lahko naštevali. Zaradi vaših uspehov imajo do vas mnogi visoka pričakovanja. Vam to predstavlja dodaten pritisk ali motivacijo?
Zaradi mojih rezultatov ne čutim nobenega pritiska, res pa je, da najbrž javnost toliko več pričakuje od mene, kar včasih koristi kot dodatna motivacija, lahko pa športniku predstavlja tudi breme.
O ciljih neradi govorite naglas. Zakaj?
Res je. O ciljih ne govorim rad naglas, ker so to moji osebni cilji. In menim, da ni nobene potrebe po tem, da so z njimi vsi seznanjeni.
Torej nam tudi ne boste zaupali, kaj pričakujete na olimpijskih igrah?
(smeh). Na olimpijskih igrah pričakujem, da se bo moja forma še dvignila in da pokažem moje najboljše skoke.
Nekoč ste dejali, da morate po počitku ponovno priti v fazo, ko boste lačni treningov in skokov. Se kdaj bojite, da te lakote ne boste več občutili?
Zaenkrat se tega ne bojim, ko pa bo prišlo do tega, bo čas za zaključek moje športne poti. Brez ciljev v športu se ne vidim.
Koliko pomena imajo pri zmagovanju dobro tehnično znanje, izkušnje, dobro sodelovanje celotne ekipe (ekipna složnost) in nenazadnje športna sreča?
Z zmago je povezano, kar ste povedali. Od dobre tehnike, do opreme, trenerjev, psihološke priprave in tudi športne sreče. Cel sklop stvari se mora poklopiti.
Kdo so ključne osebe v vaši ekipi, brez katerih bi težko zmogli? Trener, psiholog, fizioterapevt, strokovnjak za prehrano …
Trenerski kader, Goran Janus, Jani Grilc, Nejc Frank, Matjaž Polak, psiholog Aleš Vičič, poleg tega sodelujem še z osebami, kot so bio energetik Brane Skubic ter Barbara in Sandi, s katerima delamo vaje gibljivosti, stabilizacije …
Zaupanje v trenerja je verjetno ključnega pomena, kajne?
Ne le zaupanje v trenerja. Rekel bi, da bolj zaupanje v celotno vodstvo s katerimi sodelujem.
Kaj pa v domačem okolju? Verjetno je podpora v družini tudi izjemno pomembna , prav tako podpora navijačev …
Zagotovo je podpora družine zelo pomembna, predvsem zato, ker smo veliko od doma. Ni težko takrat, ko ti gre dobro, temveč takrat ko ti ne gre. V takem obdobju še posebej prav pride vsaka podpora, seveda tudi s strani navijačev.
Kaj vam svetuje strokovnjak za prehrano? Kako se morate prehranjevati?
V našem športu nimamo strokovnjaka za prehrano, imamo pa zdravnika dr. Knapa, ki nam redno pregleduje kri . Na podlagi analize krvi nam predlaga kakšne dodatke k prehrani. Preprost recept za hujšanje pa je bolj ali manj tako in tako vsem znan: manj jej!
Imate slabo vest, kadar se pregrešite?
Če se pregrešim, se ne sekiram , saj moraš včasih svoje telo tudi malo razvajati.
Vsi vemo, da morate skakalci paziti na kilograme … kako pa je z višino? Tudi vpliva na dolžino skoka?
Višina skakalca ne vpliva na dolžino skoka, vpliva pa višina na skakalčevo tezo. Za vsako višino je predpisana minimalna teža , če imaš manj kilogramov imaš tudi krajše smuči.
Ali pred tekmo še posebej pazite na to, da ste čim lažji? Kolikšna je spodnja meja, da še lahko tekmujete in niste diskvalificirani? Obstaja tudi zgornja meja?
Na mojo višino imam lahko minimalno 61.3 kg in tej meji se na tekmi vedno poskušam približati.
Ko ste na meritvah, običajno obrnete hrbet tehtnici, saj se s tem nočete psihološko preveč obremenjevati. To počnete že od samega začetka skakalne kariere?
V poletnem času se s hrbtom obrnem proti tehtnici, ker imam vedno kakšno kilo več zaradi treningov, v zimskem času pa sem vedno na meji in se redno tehtam.
Se pred tekmo morda odrekate hrani, greste v savno, ne pijete vode, da dosežete čim bolj idealno težo?
Savno redno obiskujem, a ne toliko zaradi zgubljanja teže, ampak zaradi sprostitve. Hujšanje? Reciva temu zdrav način prehranjevanja čez celo leto.
Ali obremenjevanje s težo lahko postane tudi problem, morda celo obsedenost, da ne rečem odvisnost? Je tega precej v svetu skakalcev? .
Pred leti, ko ni bilo spodnje meje so bili problemi kar veliki glede hranjenja, sedaj ko so za to postavljena pravila pa tega več ne zaznavam.
Koliko je osebnega rivalstva na tekmah?
Rivalstvo je prisotno v vseh individualni športih in vedno bo, seveda v zdravi obliki. Menim, da je to dobro, saj s tem vsi rastemo.
Kako ohranite mirno kri oziroma mirne živce pred skokom?
Za čim boljši nastop ima vsak športnik svojo pripravo kako se umiriti.
Vsekakor ste skakalci zelo pogumni. Vas je sploh česa v življenju strah?
Mislim da je strah čisto dobrodošel, saj dokler je strah prisoten, človek ne počne neumnosti.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi